Jak kombinovat šaty a obuv?

Když jde o kombinaci šatů a obuvi, správná volba může udělat zázraky a dodat vašemu vzhledu ten správný šarm. Nezáleží na tom, zda se chystáte na formální událost, jako je svatební hostina, ples či business schůzka, nebo jestli hledáte neformální a stylový outfit pro denní nošení nebo na oběd s přáteli. Zde je několik užitečných tipů, které vám pomohou dosáhnout elegantního a stylového vzhledu při kombinaci různých druhů šatů a obuvi.

Styl šatů

Prvním krokem při kombinaci šatů a obuvi je třeba zohlednit styl šatů. 

Například pokud nosíte elegantní koktejlové šaty, je vhodné k nim zvolit elegantní dámské lodičky na podpatku, které dodají outfitu sofistikovaný vzhled. Zvolte neutrální barvy, které se snadno sladí a vypadají dobře za jakýchkoliv okolností. Pokud nosíte dlouhé večerní a nadčasové šaty, měla by vaše obuv být dostatečně elegantní, aby se hodila k dané formální události. Nejlépe nestárnoucí klasika, kterými jsou lakované lodičky na vysokém podpatku. K tomu můžete přidat doplňky jako psaníčko a perlový prsten.

Uvolněné boho nebo romantické šaty se hodí k sandálům s klínem. Zvolte boty ve volnějším stylu s ozdobami nebo s výraznějším vzorem, ideálně sandály se šněrováním až ke kolenům. Vintage šaty doplňte k sandálům, barevným mokasínům nebo k oblíbeným espadrilkám. 

Business šaty skvěle ladí ke klasičtějšímu stylu obuvi, jako jsou nízké kozačky, lodičky s kulatou špičkou nebo baleríny. Ozvláštnit je také můžete oxfordkami ve střídmých barvách, které dodají šmrnc.

Volné a ležérní šaty nebo sportovní šaty se skvěle hodí k balerínám nebo sandálům s nízkým podpatkem. Jednoduché tenisky nebo pantofle budou společně také vypadat velmi dobře.

Délka šatů

Délka šatů hraje také důležitou roli při výběru obuvi. 

K delším šatům lze kombinovat boty s podpatkem, které opticky prodlouží nohy. Tzv. maxi šaty se perfektně doplňují s boty na podpatku, sandály na rovném podpatku nebo sandály s klínem. Kombinace tenisek s maxi šaty bude působit uvolněně a rozevlátě.

Šaty s midi délkou vypadají nejlépe se sandály na podpatku s jemnými pásky nebo vsaďte na boty s otevřenou špičkou. Můžete také zvážit nízké kotníkové boty, které dodají outfitu moderní a mladiství vzhled.

Krátké šaty mohou být skvěle doplněny o sandály na podpatku nebo oxfordky pro neformální look. Hodí se také baleríny nebo boty s otevřenou špičkou. Vyhněte se těžkým a mohutným modelům bot, které budou působit příliš masivně a neslušně.

Střih šatů

Střih šatů udává, jaký vzhled outfitu v konečné fázi bude. 

Pokud nosíte dlouhé večerní šaty, vyberte elegantní lodičky s podpatky nebo sandály s vysokým podpatkem, které vám dodají na výšce a prodlouží siluetu. Úzký střih šatů se hodí spíše k drobné postavě. 

Plisované šaty se skvěle doplní k romantickým sandálům na podpatku nebo na klínku. K těmto šatům se také skvěle hodí baleríny, které dodají outfitu lehkost a hravost. Vyhněte se robustním botám, které budou působit nevkusně až možná vulgárně.

Volné a vzdušné šaty můžete zkombinovat k sandálům, espadrilkám, mokasínům nebo k obyčejným teniskám, které budou působit uvolněně, hravě a vesele. 

Materiál šatů

Materiál, z kterého budou šaty vyrobeny určuje, kam se šaty hodí, na jakou příležitost a také jaké správné boty zvolit. 

Obecně se doporučuje, že pokud jsou šaty vyrobeny z lehkého materiálu, jako je hedvábí nebo šifon, zvolte lehčí a vzdušnější obuv. Lehké šaty z viskózy můžete doplnit pantoflemi, balerínami nebo sandálky na klínku. Šaty budou působit romanticky a vzdušně. 

U šatů z pevnějších materiálů, jako je kvalitní bavlna, vlna nebo tweed, můžete zvolit robustnější obuv. K bavlněným šatům se hodí espadrilky, slip-ony, mokasíny nebo sandály na rovném podpatku. Zvolte boty s přírodními materiály, které budou ladit s lehkostí a jednoduchostí bavlněných šatů.

Lněné šaty jsou ideální v létě. Doplňte tyto šaty ke šněrovacím sandálům či k obyčejným pantoflím. Výsledný outfit bude působit odlehčeně a pohodlně. 

Kožené šaty se zrovna nehodí kamkoliv. Vhodnou volbou jsou kotníkové boty nebo boty s otevřenou špičkou. Zvolte obuv ve stejném materiálu.

Barevnost šatů

Při výběru obuvi je důležité zvážit barevné sladění. Existuje několik možností. 

První možností je sladit barvu obuvi s barvou šatů. Například pokud nosíte černé šaty, můžete zvolit černé lakované lodičky nebo černé baleríny. Snažte se držet výběr barev tzv. tón v tónu.

Druhou možností je zvolit kontrastní barvu obuvi, která dodá outfitu zajímavost. To znamená, že pokud se rozhodnete pro jednobarevné šaty, zvolte obuv v kontrastní barvě. To dodá outfitu zajímavý a souhlasný vzhled. Červené šaty doplňte bílými lakovanými lodičkami nebo černými oxfordkami.

Šaty, které jsou zdobené korálky nebo kameny skvěle budou ladit s obuví, která je jednobarevná. Šaty s vzorováním znamenají jedině obuv v jedné z barev z tohoto vzoru. Odlišná barva se nehodí a výsledný outfit by vypadal zbytečně přeplácaný a překombinovaný.

  • K černým šatům můžete kombinovat jakoukoliv barvu obuvi. 

  • Červené šaty se ideálně hodí k béžovým botám, které lze použít jako univerzální styl kamkoliv.

  • K růžovým šatům volte boty v odstínech nude, zlaté, stříbrné nebo šedé, výsledný outfit bude vypadat jemně. 

  • Béžové šaty se hodí k barvám obuvi jako je zeleně lahvová, modrá, zlatá nebo také světle hnědá a béžová.

  • U šatů fialových zase doporučujeme tmavě modré boty jako extravagantní prvek. Skvěle se doplní i tělové, světle pudrové nebo boty v pastelových barvách. Fialová barva také působí velmi dobře se stříbrnou barvou.

  • K bílým šatům můžete vzít prakticky jakoukoliv barvu. Avšak nejlépe budou vypadat v kombinaci světlých bot jako je bílá, lososová, krémová nebo žlutá. Bílé šaty také můžeme zkombinovat s obuví modrou, červenou nebo oranžovou.

Na formální události

V případě, že se chystáte na formální událost jako je ples nebo svatba je ideální zvolit šaty a obuv, které budou navzájem sladěné a vytvoří sofistikovaný vzhled. Volte dlouhé večerní šaty nebo koktejlky s elegantními lodičkami na podpatku, střídmé a elegantní balerínky nebo sandálky s jemným designem. Vyberte si obuv v odstínech, které ladí s barvou šatů. V tomto případě se vyvarujete příliš výrazným a extravagantním modelům, které nemusí být žádoucí. Podpatky opticky prodlužují nohy a dodávají postavě eleganci. 

TIP: Víte, jak vybrat obuv na ples

Na neformální události

Pro neformální události jako jsou letní festivaly, venkovní oslavy, diskotéky nebo posezení s přáteli, volte pohodlnější a uvolněnější kombinace. Doporučujeme ležérní šaty ze vzdušných materiálů. Vhodné je také použít skvěle padnoucí džíny s hezkou halenkou nebo pohodlný overal. Obuv by měla být pohodlná jako jsou sandály s podpatky nebo bez, pantofle, tenisky nebo balerínky. Velmi oblíbené a trendy jsou aktuálně espadrilky, mokasíny nebo sportovní slip-ony. Nebojte se používat výrazné barvy a experimentovat.

Nezapomeňte na doplňky

K celkovému outfitu nezapomeňte zohlednit další doplňky, které nosíte, jako jsou kabelky, šperky, hodinky, šátky nebo šály. Doplňky je třeba barevně sladit, aby nebyl výsledný styl překombinovaný.

Nejlepší obuv k šatům

 
Popis obrázku 1
Bílé lodičky na podpatku Beira Rio
Popis obrázku 2
Krémové lodičky Piccadilly
Popis obrázku 2
Bílé lodičky Vizzano