Jak vybrat dámskou a pánskou obuv na ples?

Ples je speciální společenská údálost, na které chtějí všichni vypadat stylově. Kromě vhodných šatů či obleku a trendy účesu k tomu dopomůže rovněž dobře vybraná společenská obuv. V dnešním článku si tak představíme tipy a rady, jak vybrat boty na ples a to pro dámskou i pánskou část čtenářů.

Výběr dámské obuvi na ples

Dámy to mají s výběrem obuvi složitější než pánové. Tak jako i s líčením, účesem či zvolením správného plesového outfitu. Ale i samotná příprava na ples může být pořádná zábava, když se ví, jak na to.

Začneme tím, že si popíšeme vhodný typ dámské obuvi na ples. Na formální ples doporučujeme vybrat lodičky s vysokým, případně nízkým podpatkem. Výšku podpatku si zvolte dle toho, jak se v obuvi na podpatkách cítíte. Na plesu budete minimálně 5 hod., budete chodit, budete tancovat a musíte v obuvi vydržet. Jestliže se chystáte na ples, který je pojat neformálně a zábavně, zvolit můžete sandály na platformě nebo baleríny.

Barevně se musíte sladit nejen k šatům či halence/sukni, ale také k doplňkům. Ať už to jsou náušnice, náhrdelník, pásek či psaníčko, vše musí být náramně nakombinované. Jistotou je kombinace černé a bílé barvy s jedním výrazným módním doplňkem. Vyberte si tak bílé šaty a černou obuv či naopak. Pokud máte ráda barvy, nebojte se pestrých kombinací, na plesu má být přeci veselo.

Konkrétní tipy na obuv:

 
Černé lodičky na podpatku Piccadilly
Bílé lodičky do špičky Vizzano

Popis obrázku 2

Černé lodičky na klínku Piccadilly

 

Výběr pánské obuvi na ples

Tak jako do divadla, tak i pro ples se hodí klasické společenské boty - šněrovací polobotky a to v černé nebo hnědé barvě. Volba barvy se odvíjí podle vašeho obleku a doplňků. Pokud máte černý oblek, zvolte rovněž černou obuv. Pokud máte oblek v tmavě či světle modré nebo šedé barvě, přikloňte se spíše k hnědým polobotkám.

Další možností jsou mokasíny, které však doporučujeme spíše starší generaci. Pokud jdete na formální ples, tak se určitě vyhněte teniskám nebo obuvi na suchý zip. K takové společenské údálosti se dříve zmíněná obuv rozhodně nehodí.

Konkrétní tipy na obuv:

Hnědé společenské polobotky Tapi
Černé šněrovací polobotky Tapi
Popis obrázku 2
Nadměrné hnědé mokasíny T.Sokolski

Jak vyčistit společenskou obuv?

Pokud si chcete pořídit nový pár společenské obuvi, tak momentálně tento bod řešit nemusíte. Po ukončení plesové sezóny se vám však tyto rady a tipy budou hodit.

Jak vyčistit koženou obuv zvenku (detailního průvodce najdete zde)

  • po zakoupení obuv naimpregnujte
  • špinavé boty utřete navlhčeným ubrouskem
  • vyčištěné boty usušte a vyleštěte

Jak vyčistit koženou obuv uvnitř (detailního průvodce najdete zde)

  • vyčistěte vložku a stélku obuvi
  • na zápach použijte deodorant obuvi či jedlou sodu
  • obuv nechte vyvětrat

Jak vidíte, není nejdůležitější otázkou „kam vyrazit na ples“, ale především to, jaké boty vybrat. Nejde totiž jen o vzhled obuvi, ale také o jistou míru pohodlí, která bude zvlášť na parketu zásadní. Pokud ale zvolíte správnou velikost a kvalitní materiály, o pohodlí určitě nebudete mít nouzi.

Další články na téma Jak vybrat obuv dle příležitosti

Do divadla

Pro nevěstu

Pro ženicha

Pro zdravotní sestry

Pro seniory na doma

Pro diabetiky