Jak vybrat svatební obuv pro nevěstu?

Svatba se vám blíží a šaty máte vybrané? Pak je nejvyšší čas na to koupit také správné boty. Poradíme,jaký druh či podpatek vybrat. Společně se podíváme také na materiály, barevné možnosti a další důležitá kritéria. 

Jaký druh bot zvolit

Váháte nad tím, jaké boty pro svůj den D zvolit? Nejjistější volbou jsou dámské lodičky. Sázka na eleganci a jednoduchost se v tomto případě rozhodně vyplatí. 

K dostání jsou různé druhy – lodičky na platformě, na sloupku, plochém podpatku či jehlovém podpatku. Jestli máte šaty, které sahají až k zemi, využijte toho a pořiďte si nižší pár na robustnějším podpatku. Takový je stabilnější a pohodlnější. 

Dámské sandály doporučujeme zejména do horkých dní. Pokud je pro vás nejdůležitější komfort, neostýchejte se a sáhněte po nich. Vyberte si takový pár, který působí elegantně a bude ladit se šperky pro nevěstu. K dostání jsou dámské sandály na platformě, plochém podpatku, na jehle i na sloupku. 

Sandály, zejména ty na nižším podpatku, jsou pohodlné. Ovšem nezapomínejte, že neposkytují takovou stabilitu jako uzavřené boty. Vezměte v úvahu i terén, kde vaše svatba bude. Ten vám při výběru bot pro nevěstu dost napoví. Pro svatbu v přírodě hledejte vhodné alternativy. Případě si připravte boty na přezutí, které obujete po samotném obřadu. 

Popis obrázku 1
Bílé lodičky na podpatku Beira Rio
Popis obrázku 2
Krémové lodičky Piccadilly
Popis obrázku 2
Lodičky s otevřenou špičkou Tamaris

Jak vysoký podpatek vybrat

Pokud nejste na podpatky zvyklá, vyhněte se modelům na vysokých jehlách. Když nedokážete v botách stát a chodit bez toho, abyste balancovala, raději zvolte nějaké nižší. Váš krok by měl být jistý a držení těla správné. Ideální volbou jsou středně vysoké podpatky mezi 3 až 5 cm. 

V případě, že podpatkům vůbec nevěříte, nebo je váš partner nižšího vzrůstu, doporučujeme nízké boty či svatební boty bez podpatku. Budou se hodit i na akci v přírodě. Více než vysoký podpatek je nakonec stejně důležitý celkový dojem – zda boty, šaty a další doplňky tvoří harmonický celek.

TIP: Pri výbere dámskej a pánskej obuvi na ples je dôležité myslieť nielen na pohodlie a štýl, ale aj na to, aby topánky ladiace k vybraným šperkom, ako sú náhrdelník alebo náušnice.

Dbejte na vhodnou délku i šířku

Abyste v botách vydržela celý den bez úhony, dbejte nejen na to, ať mají střevíčky správnou délku a šířku. Ať nemáte za chvíli otlačené prsty. U bot na podpatku si dejte pozor, ať nejsou příliš těsné, ani volné. Jinak by vám mohly při tanci klouzat. 

Boty předem rozchoďte. Chápeme, že chcete, aby byly naprosto dokonalé a ideálně bez stop nošení. Ale neuškodí, když se s nimi předem trochu skamarádíte. Hned se v nich budete cítit pohodlněji. Navíc se z podrážky setře kluzká vrstva, která by vás mohla na tanečním parketě zradit. 

Materiál a barvy

Jistotou je vybrat takové boty, které mají vnějšek ze stejného/podobného materiálu jako svatební šaty. Jedná se hlavně o krajky, satén, semiš atd. Kožené boty jsou také dobrou volbou.

Klíčové je boty sladit barevně. Čistě bílé šaty už dávno nejsou pravidlem. Čím dál víc nevěst vsází na odstíny jako je šampaňské, holubičí, slonová kost a další. Přizpůsobte tomu i svůj vývěr v obuvnictví. Pozor, odstín bílé musí být za každou cenu stejný u bot i šatů. 

Druhou alternativou je vybrat boty kontrastní, například pastelové, či dokonce saturované. Boty a svatební kytice mohou být v jednom odstínu, šaty v druhém. 

Pokud máte zdobené šaty, sáhněte raději po jednodušším designu bot pro nevěstu. A naopak, šatům minimalistického designu budou slušet lodičky s aplikacemi, štrasy atd. Jestli ale okázalost není váš styl, nenuťte se do ní ani při výběru bot. I minimalistický outfit dovede udělat velkou parádu.

Další články na téma Jak vybrat obuv dle příležitosti

Do divadla

Na ples

Pro ženicha

Pro zdravotní sestry

Pro seniory na doma

Pro diabetiky