Jak vybrat boty do divadla? Poradíme ženám i mužům

Vybrat boty do divadla není žádná věda. Přesto jste si určitě i vy při návštěvě divadel už všimli, že Čechům to moc nejde. Poradíme, jak zvolit správný pár a neutrhnout si ostudu. A jak ho zkombinovat s oblečením a doplňky. 

Jak vybrat dámské boty do divadla

Vybrat boty do divadla vlastně vůbec není tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vsaďte na jednoduchou eleganci, a máte vyhráno. Vyhněte se kouskům se zdobením, různými aplikacemi, prošíváním a dalšími zbytečnostmi. Zatímco na procházku po městě nebo volný čas je užijete, do společnosti chodíme oblékaní, a také obutí, decentně. O to víc klaďte důraz na kvalitu provedení.

Takže jaké boty vybrat do divadla? Ideálně černé dámské lodičky nebo černé polobotky (podívejte se, jak nosit dámské polobotky), třeba ve stylu oxfordek. Mohou být lakované i s matnou úpravou. Rozhodujte se podle toho, o jak moc formální událost se jedná. U polobotek se poohlédněte po kožených variantách. Co se barevnosti týče, černá je sázkou na jistotu. Můžete zauvažovat i nad dalšími barvami (např. červená), ale méně je v tomto případě více.

  • Když je venku zima, je možné zvolit kotníkové kozačky. U vyšších kozaček buďte opatrná, nejsou vhodné, a to ani do komorních divadel ne. 

  • V letním počasí opět vsaďte na elegantní, jednoduché lodičky klasického typu. Vyhněte se sandálkům na podpatku i sandálkům bez podpatku, taková obuv do divadla rozhodně nepatří.   

Boty na podpatku nevybírejte zbytečně vysoké. Pamatujte, že na nich musíte vydržet celý večer. Lodičky se širším podpatkem zajistí větší stabilitu a pohodlí.

Popis obrázku 1
Dámské lodičky na klínku Piccadilly
Popis obrázku 2
Černé lodičky Jana
Popis obrázku 2
Dámské lodičky Wojtylko

Pár tipů ohledně stylingu

Jestli si opravdu vůbec nevíte rady, nic nezkazíte černými, dobře padnoucími šaty ke kolenům nebo pod kolena, s krátkými/delšími rukávy a přiměřeným dekoltem. Pro dámy plnějších tvarů samozřejmě přichází v úvahu i pohodlnější sukně a halenka, případně rovné kalhoty v kombinaci s halenkou, a třeba i sakem. Štíhlé dámy mohou sáhnout po cigaretovém střihu kalhot.

Opět se držte umírněnějších barevných kombinací, ideálně v neutrálních barvách. Vyhněte se bláznivým odstínům a exotickým vzorům. Raději se zaměřte na výběr vkusných šperků a doplňků, kterými podtrhnete svou ženskost. Nezapomeňte, že do společnosti nosíme silonky nebo punčošky, a to za každého počasí. Doporučujeme tělové.

Hlídejte si, aby oblečení bylo v perfektním stavu a sedlo vám tak akorát. Tedy aby vám nebyla vidět ramínka podprsenky z šatů, aby z lemu nevykukovaly vytřepané nitě a aby byl oděv čistý a vyžehlený. Džíny nechte doma! A to i na neformální představení. 

Jak vybrat pánské boty do divadla

Stejně jako dámám, i pánům doporučujeme zůstat u klasiky. Tedy u klasických pánských společenských bot k obleku. Nejlepší zkrátka bude, když sáhnete po šněrovacích kožených polobotkách čistého designu, černých nebo hnědých. A to za každého počasí, ať už je zima nebo léto. 

Ač to mají pánové jednodušší, stále jsou v divadlech k vidění jedinci v barevných teniskách. Zapomeňte na ně, stejně jako zapomeňte na boty na suchý zip nebo sandály. Příliš vhodné nejsou ani nazouváky, ovšem pokud máte s nohami problémy, hledejte alespoň takové, které vypadají společensky. 

Popis obrázku 1
Pánské hnědé polobotky Koma
Popis obrázku 2
Pánské černé polobotky Tapi
Pánské hnědé polobotky Tapi

Jak se obléct?

Úplný základ jsou kalhoty, košile s dlouhým rukávem a sako. Můžete doplnit kravatou (návod na uvázání naleznete zde) nebo motýlkem. Pokud se chystáte na formálnější večer, vsaďte na oblek. Co se barev týče, držte se při zemi. Dobře vypadá i oblek s vestičkou. 

Doporučujeme pořídit oblek na míru – jen tak budete mít jistotu, že vám perfektně padne a nebude vás nikde škrtit. Další alternativou je smoking, ale ten se hodí jen na opravdu formální příležitosti. Ten může být černý nebo tmavomodrý. Do divadla nikdy nenosíme džíny a obyčejná trička.

Další články na téma Jak vybrat obuv dle příležitosti

Na ples

Pro nevěstu

Pro ženicha

Pro zdravotní sestry

Pro seniory na doma

Pro diabetiky