Jak vybrat domácí obuv pro seniory?

Není nic lepšího, než se po probuzení nazout do pohodlných a měkkých bot, které udrží ještě chvilku ono teplo, které se vás během noci rozhodlo nepustit. Na domácí obuv nedají dopustit hlavně senioři, pro které jsou ostatně takové pantofle tím nejlepším dárkem. Pokud přemýšlíte nad tím, že své babičce nebo dědečkovi takové papuče pořídíte, nabízí se otázka, jak k výběru vlastně přistoupit. Existují nějaké konkrétní požadavky nebo kritéria, která hrají při výběru roli?

Papuče, pantofle nebo bačkory

Ať už se domácímu obutí říká jakkoliv, vždycky je nutné přistupovat ke koupi velmi zodpovědně a důsledně. Senioři tráví v domácnosti hodně času, proto není dobré výběr domácí obuvi jakkoliv podcenit.  

A to přesně vyžadují i senioři, kteří si k teplým papučkám našli cestu především. Abyste neudělali krok stranou při koupi, držte se několika konkrétních věcí. Zajímat by vás mělo především následující:

  • materiál papučí, 

  • jejich celkové zpracování, 

  • velikost,

  • zda jsou zdravotní

  • jejich cenu.

Na materiálu záleží

Prioritně se dívejte na to, z jakého materiálu jsou papuče vyrobeny. Až budete v důchodu také, zjistíte, že kvalitní materiály oceníte dvojnásob. V současné době se mohou vyrábět jak z umělých textilií, ale také z přírodních vláken, které slibují větší pohodlí i teplo. Pakliže nejsou pantofle vyrobené například z ovčí vlny nebo podobného zaručeně hřejivého materiálu, mohou se vaše nohy spíše potit a následně zapáchat. Tímto je typický výhradně polyester nebo podobný typ látky. 

Při výběru obutí nejen pro seniory dbejte na to, aby byl materiál skutečně kvalitní. Pakliže bude, můžete se těšit také z delší životnosti.

Celkové zpracování rozhodne o komfortnosti

Jedna věc je, aby papuče dostatečně zahřály, druhou věcí je jejich celkové provedení a komfort, který budete pociťovat, pokud budete tento typ domácího obutí mít na nohou. Ne vždycky totiž platí, že teplé papuče jsou také pohodlné papuče. Bývá to velmi často jinak. 

Nejlepší je, pokud budou mít pantofle takzvanou protiskluzovou podrážku. Díky tomu se předejde případným úrazům a pádům, jež mohou mít černé scénáře. Zejména starší lidé ocení, pokud nebudou jejich bačkory klouzat a budou moct dobře koordinovat svůj pohyb, případně že neucítí jejich pomalu slábnoucí svaly. 

Velikostně musí sednout

Při výběru domácího obutí myslete na to, aby pantofle především velikostně seděly. Vaším nejlepším přítelem bude velikostní tabulka, rozhodně nedávejte na běžná čísla, která se mohou výrobce od výrobce lišit. Velikostní tabulka ukazuje míry v centimetrech a ty vás zajímají. Pantofle musí sednout svou stélkou. 

Abyste zjistili, jestli vám bude bota sedět, zjistěte si rozměr od špičky palce po patu. K tomu přičtěte zhruba pět milimetrů, čímž zajistíte, že bude v botě dostatek místa pro volný pohyb při chůzi.

Jsou boty zdravotní?

Zejména seniory bude zajímat, zdali jsou papuče zdravotní. Takové boty mají většinou speciální stélku, které umožňují, že nebude z obutí bolet noha ani po delším chození. Pakliže mají důchodci bolesti nohou či problémy s pohybovým aparátem a také stabilitou, jsou pro ně zdravotní vlastnosti obutí klíčové. 

Jaký je jejich celkový design?

I když senioři už nehledí tolik na to, jestli jsou věci stylové a moderní či nikoliv, rozhodně bychom vzhledovou stránku neměli opomíjet. Sice nemusíte jít podle módních trendů, ale pokud bude domácí obutí alespoň trochu hezké, bude se nosit automaticky a samo. 

Pokud si přece jenom nebudete výběrem jistí, myslete na požadavky samotných seniorů. Je klíčové, aby jejich případná přání byla vyslyšena. A tím bude zajištěna jejich spokojenost.

Domácí obuv pro seniory

Pánské nadměrné pantofle
Dámské zdravotní pantofle Medi Line
Popis obrázku 2
Černé zdravotní nazouváky Arno
Hnědé pánské zimní papuče
Šedé pánské papuče
Popis obrázku 2
Kárované dámské kotníkové papuče

 

 

Další články na téma Jak vybrat obuv dle příležitosti

Do divadla

Na ples

Pro nevěstu

Pro ženicha

Pro zdravotní sestry

Pro diabetiky