Jak vybrat obuv pro diabetiky?

Odešli jste z ordinace lékaře s doporučením, ať si pořídíte vhodnou obuv? Péči o dolní končetiny neberte na lehkou váhu. O zdraví vašich chodidel se postará obuv pro diabetiky. Poradíme, kde ji koupit a na co se při výběru zaměřit. 

Téměř 1 milion Čechů trpí cukrovkou. S tou se často pojí tzv. syndrom diabetické nohy. Jedná se o stav, kdy kvůli nedostatečnému prokrvení a poruše nervů dochází ke změně a poškození tkáně dolních končetin. 

Diabetická noha je na první pohled poznat podle rohovatění kůže. Jiný může být i tvar chodidla, například se zvětší pata. K dalším změnám dochází pocitově – ztrácíte cit, nepoznáte teplotní změny, zároveň vás může končetina pálit či brnět. 

A protože došlo k poruše nervů, nedokážete správně odhadnout, zda vám obuv nezpůsobuje otlaky. Přitom i drobná zranění se špatně hojí a jsou pro vás nebezpečná. 

Ale nemalujme jenom čerta na zeď. Diabetická noha neznamená, že přijdete o radost z pohybu a zůstanete raději doma. Stačí vybrat vhodnou obuv – obuv pro diabetika. Cukrovkářům se navíc kvůli výše zmíněným důvodům doporučuje obuv pro diabetiky i preventivně. 

Není tu tedy jenom pro ty z vás, kdo už na syndrom diabetické nohy trpí. Dopřejte chodidlům pobyt jako v bavlnce! A chraňte je, dokud je čas. Kde diaboty najít a jaká kritéria musí splňovat?

Hledejte obuv pro diabetiky

Pokud máte počínající cukrovku a cit v nohou zůstal neporušený, můžete zamířit do běžného obchodu s botami. Hledejte pár, který splní kritéria z kapitoly Na co se zaměřit. Jistější ale bude následující způsob.

V sekci se zdravotní obuví hledejte obuv pro diabetiky. Existují na ni přísné normy a pravidla, kterými se výrobci musí řídit. Šije se speciálně s ohledem na potřeby cukrovkářů. Někdy se označuje jako „diabota“, odborněji potom profylaktická obuv pro diabetika. 

Nejlepší zdravotní obuv

Pánské zdravotní polobotky Dr. Orto
Dámské zdravotní sandály Axel
Černé zdravotní polobotky Axel

Vytvořili jsme pro vás kategorii, ve které naleznete vhodnou zdravotní obuv pro diabetiky:

Začněte u ponožek

Stejně jako jsou důležité vhodné boty, nezapomínejte na správné ponožky. Ty byste coby diabetik měli nosit bez gumiček. Doporučujeme zejména jemné materiály (například bavlna v kombinaci se syntetikou, bambus). Někteří výrobci přidávají přízi s ionty stříbra – to působí antibakteriálně. Předchází vzniku plísní a zabíjí bakterie.  

Na co se zaměřit?

Obuv pro diabetika by měla být:

  • Dostatečně prostorná. Nesmí tlačit. Ale pozor, není žádoucí, aby vám noha v botě klouzala. 

  • Podrážka musí být pevná. Jednak kvůli lepší stabilitě, za druhé brání propíchnutí. 

  • Chodidlo ochrání měkký došlap a pružná vložka. Tlumí nárazy a přizpůsobí se změnám na chodidle.

  • Vnitřek boty ať je hladký, nesmí tam být žádné spoje, které by tlačily. Skryté švy jsou to, co hledáte.

  • Myslete také na prsty – ani ty nesmí být stísněné, jinak hrozí otlaky a vznik ranek. Volte proto boty s širokou špičkou. 

  • Ať se bota snadno obouvá, ale zároveň je uzavřená. Doporučujeme obuv na suchý zip či tkaničky. Umožní botu podle potřeby povolit. Pokud trpíte na oteklé nohy, je to extra důležité. 

  • Podpatek do 2,5 cm.

Na sandály a jinou otevřenou obuv si dejte pozor. Mohl by se vám dovnitř dostat kamínek a než byste to zaregistrovali, způsobili byste si poranění. 

Pro maximální pohodlí hledejte obuv z prodyšných materiálů, které dobře absorbují vlhkost. Podle odborníků je pro diabetika nejlepší bota z usně (kůže). Ta splňuje obě kritéria. Vnitřek boty ať má antibakteriální úpravu. 

Nechte si při výběru obuvi pro diabetika poradit od specialisty. Odborník vám pomůže s výběrem a ujistí se, že vám bota nezpůsobí otlaky a jiné nepříjemnosti. Obraťte se na naši zákaznickou podporu, rádi vás nákupem provedeme. 

Nezapomínejte o své nohy pečovat

Noste kompresní punčochy nebo návleky s volným lemem – lékař vám poradí, co je pro vaše chodidla to nejlepší.

Dbejte na osobní hygienu (čistota, zastřižené nehty) a dopřejte chodidlům dostatečnou péči. Například pomocí hydratačních krémů. Není od věci čas od času zajít k pedikérce, která má zkušenosti s diabetickými pacienty.

Přečtěte si také: Oslaďte si život přírodně - jak sladit s přírodními sladidly.

Další články na téma Jak vybrat obuv dle příležitosti

Do divadla

Na ples

Pro nevěstu

Pro ženicha

Pro zdravotní sestry

Pro seniory na doma

Pro diabetiky