Jak se pozná diabetická noha?

Diabetická neboli cukrovkářská noha sužuje diabetiky, v menší míře pacienty s ulcerací, gangrénou nebo po amputaci dolní končetiny. Víte, jak vypadá a co se s ní dá dělat? Poradíme i s prevencí. 

Vzniká kvůli vysoké hladině cukru v krvi a špatnému krevnímu oběhu, ale i vlivem poruch nervů a celkovému oslabení imunity vlivem cukrovky. Jedno spěje k druhému.

Tento syndrom je nebezpečný. Týká se zhruba 25 % cukrovkářů a až pětina nemocných s diabetem má riziko, že se u nich jednou rozvine. Pacient se někdy musí kvůli diabetické noze hospitalizovat a v krajních případech nezbývá lékaři nic jiného než přistoupit k amputaci. 

U špatně prokrvené tkáně je nebezpečné to, že je náchylná na poranění. Stačí drobný kamínek v botě nebo oděrka a nepříjemnost je na světě. Takto postižené ztrácí schopnost se zhojit. Rána proto může zůstat otevřená v podobě vředů.

Jak poznat diabetickou nohu

Jak poznat diabetickou nohu? 

  • Projevuje se od kotníku dolů. 

  • Poškození se může objevit na prstech i ploskách nohy. 

  • Dostavuje se ztráta citlivosti, necítíte teplotní změny.

  • Nohy pálí nebo brní.

Asi nejvýraznějším projevem diabetické nohy je narušení a změna kůže. Kůže rohovatí (tzv. hyperkeratóza). Kromě změny vzhledu se často přidruží obtíže jako plíseň. Organismus si neumí poradit s poškozením, takže se vám snadněji tvoří a přetrvávají různé otlaky, oděrky a puchýřky, které přechází do bolestivých vředů. 

Právě vředy představují největší problém. Nezůstávají jen na povrchu, ale jdou do hloubky. Umírající tkáň se může rozšířit až směrem ke kosti, ale i do ní. 

Mění se i těžiště a tlak, jaký na chodidlo během chůze vyvíjíte. Kvůli poruše nervů v oblasti se vám může zbortit klenba nebo se přidruží další bolesti nohou, například deformace prstů. 

Jak se léčit

Jelikož jde o součást většího problému, s diabetickou nohou musíte za lékařem. Neotálejte a vyhledejte ho co nejdřív. 

Doktor vás prohlédne a zjistí, jak moc závažné poškození je. Na základě toho určí léčbu. V první řadě je důležité dbát na stanovenou léčbu cukrovky. Tu sice nařídí váš lékař, ale je na vás, abyste důsledně dodržovali, co máte. Kromě toho se může přistoupit i na léčbu vysokého cholesterolu a dalších potíží, které způsobují problémy s krevním oběhem.

Dále se aplikují následující terapeutické postupy:

  • Lokální léčba rány – odstraní se odumřelá tkáň, zaléčí infekce atd.

  • Podpoří se prokrvení dolních končetin – chirurgicky, pomocí léků.

  • Odlehčí se končetině – zde je klíčové zvolit vhodnou obuv, případně i ortézy.

Lékař vám pravděpodobně doporučí nosit zdravotní ortopedickou obuv. Ta poskytuje dostatek místa pro nohu a minimalizuje riziko otlaků a puchýřů, ke kterým dochází vlivem špatně zvolených bot. Jestli vás trápí otoky nohou, zkuste si, než se dostanete k lékaři, ulevit doma, podívejte se na náš článek Co pomáhá na oteklé nohy

Počítejte s tím, že aby lékař zamezil zhoršení vředu a oděrek, aplikuje krytí. To se provádí v podobě gelů nebo dezinfekcí. Přípravek má za úkol urychlit zacelení rány a zároveň ji ochránit před zhoršením. 

Nezapomeňte na prevenci

Jak zabránit tomu, aby se vám diabetická noha zhoršila? 

  • Noste kvalitní, zdravotní obuv, která nebude tlačit na chodidla. Jinak hrozí vznik nehojících se puchýřů a otlaků. Obuv si dezinfikujte – předejdete tak plísním.

  • Nechoďte bosí, a to ani doma.

  • Dávejte si pozor na zranění nohou. Prohlížejte si chodidla, třeba i pomocí zrcátka. Jakmile se objeví oděrka, je nutné situaci řešit. To samé platí i plísních, jakmile se objeví, ihned nanášejte antimykotické krémy.

  • Dbejte na hygienu nohou, používejte šetrné přípravky a chodidla vždy pečlivě osušte, včetně míst mezi prsty. Denně nanášejte hydratační krém.

  • Nehty mějte krátce a narovno zastřižené.

 

Vytvořili jsme pro vás kategorii, ve které naleznete vhodnou zdravotní obuv pro diabetiky:

Nejlepší zdravotní obuv

Pánské zdravotní polobotky Dr. Orto
Dámské zdravotní sandály Axel

Černé zdravotní polobotky Axel