Jak vybrat svatební boty pro ženicha?

Svatba je jedním z nejdůležitějších okamžiků v životě každého muže. Abyste se cítil sebevědomě a vypadal stylově, musíte vybrat nejen správný oblek, ale i svatební boty. Svatební obuv pro ženicha by měla být elegantní, pohodlná a odpovídat celkovému stylu a barevnosti outfitu. V tomto článku se podíváme na to, jak vybrat svatební boty pro ženicha a přidáme několik užitečných tipů ohledně nákupu. 

Jaký typ bot zvolit?

Na běžnou denní svatbu doporučujeme pánské společenské boty s uzavřeným nebo otevřeným šněrováním. Zatímco ty první platí za o něco více elegantní, ani s druhými neuděláte chybu. 

Pokud plánujete dobovou nebo opravdu honosnou svatbu, můžete zauvažovat i nad oxfordkami nebo lakýrkami. Podle etikety se oxfordky nosí k žaketu, lakýrky zase ke smokingu a fraku. 

Vhodné jsou také tzv. monk strap shoes alias monky. Jedná se o variantu pánských polobotek, která vsází na přezky. Monky se hodí zejména na méně formální svatby. A ač se nejedná o šněrovací klasiku, jsou stále elegantní. Jedná se o takový mezistupeň mezi oxfordkami a klasickými polobotkami na jedné straně a mokasínami na druhé. 

Ano, i mokasíny lze na svatbu nazout. Zejména pokud se jedná o neformální událost, třeba někde v přírodě. Pro svatby v zimě lze zase zvolit kotníkové boty. Zakryjte je nohavicemi a nikdo je od běžných polobotek nerozezná. 

Kůže, nebo nic?

A teď pár slov o materiálu svatebních bot pro ženicha. Kožené boty jsou taková tradice a zároveň první volba většiny mužů. Jedná se o kvalitní, pohodlnou obuv s dlouhou životností. Výhodou kožených bot je, že se snadno kombinují s různými barvami a styly obleků. Jsou vhodné jak pro formální, tak poloformální svatební ceremonie. Pokud trochu nesedí, dají se kožené boty roztáhnout. 

Bohužel, pár společenských kožených bot vás může vyjít pěkně draho. A to ne každému ženichu vyhovuje. Tím spíš, jestli už dané boty nikdy v životě nenazuje. Jestli vám tento materiál z nějakého důvodu nevyhovuje, prostě zvolte jiný. Které se nabízí?

  • Umělá kůže – na první pohled často k nerozeznání od té pravé. 

  • Lakované boty – pro honosné obřady.

  • Semiš – méně formální svatba. Pokud se vám hodí k obleku, nakonec proč ne.

Barvu nenechte náhodě

Svatební boty pro ženicha musí odpovídat nejen stylem a materiálem, ale i barevností. Tradiční barvy jako černá, hnědá nebo tmavě modrá, jsou sázkou na jistotu. Snadno se kombinují s obleky:

  • K černému obleku se hodí černé, případně hnědé boty.

  • K světlému obleku doporučujeme hnědé, šedé nebo béžové svatební boty pro ženicha.

Chystáte se na méně formální svatbu a toužíte po zajímavém kontrastu? Sáhněte po botách ve světlejších odstínech nebo s drobnými detaily. A pozor – nezapomeňte sladit i další doplňky, jako je pásek nebo kapesník, s barvou bot.

Ponožky, kámen úrazu

Jestli existuje jedna věc, která dokáže pokazit dojem z drahého obleku a pečlivě vybraných bot a doplňků, tak právě ponožky. V žádném případě vám z nich nesmí vykukovat holá kůže, zvolte proto raději delší než kratší pár. Zároveň kupte takové, které barevně odpovídají botám. Módní výstřelky si raději nechte na jindy.

Finální výběr

A to jsou všechny naše tipy, se kterými vyberete svatební boty pro ženicha raz dva. Zvolte pár, které vám dodá sebevědomí, bude pohodlný a zároveň se bude hodit k outfitu pro váš den D. Nezapomeňte zkontrolovat kvalitu materiálu a vybrat správný typ. Svatební obuv se stane investicí, která vám po svatbě poslouží i při dalších speciálních příležitostech.

 

 

Popis obrázku 1
Pánské hnědé polobotky Koma
Popis obrázku 2
Pánské černé polobotky Tapi
Popis obrázku 2

Pánské hnědé mokasíny Bukat

 

Další články na téma Jak vybrat obuv dle příležitosti

Do divadla

Na ples

Pro nevěstu

Pro zdravotní sestry

Pro seniory na doma

Pro diabetiky