7 způsobů, jak roztáhnout a rozchodit kožené boty

S koženými botami se musí opatrně. Na internetu najdete spoustu „zaručených“ rad, jak kožené boty roztáhnout. Jenže naprostá většina z nich vám ve finále jenom uškodí. Kůže je choulostivý materiál. A proto se k ní musí přistupovat s citem.

Na těsné kožené boty zaberou napínáky

Asi nejlepším způsobem, jak roztáhnout kožené boty, je vsadit na napínáky, ideálně na ty dřevěné, které jsou k obuvi nejšetrnější. Botu jednak roztáhnou, za druhé drží její tvar. 

Napínáky proto můžete používat i potom, co botu roztáhnete. Díky této pomůcce si totiž udrží stále stejný tvar a nezdeformuje se. Stačí po příchodu zvenku napínák vložit do bot. Více tipů najdete v článku Jak pečovat o kožené boty.

Pokud vás trápí těsné špičky bot, doporučujeme pořídit napínák s rozevírací špičkou. Vloží se dovnitř a pozvolna tuto část roztáhne. Šířku špičky kopyta (tedy napínáku) je možné upravovat. 

Sprej na roztažení obuvi

V obchodech s obuví jsou k dostání speciální spreje na roztažení obuvi. Výhodou je, že se sprejem dostanete dobře i do špiček bot. Třeba takové kožené kozačky v této oblasti často tlačí.  Použití je jednoduché. Přípravek nastříkáte dovnitř tam, kde vás bota tlačí, případně do celé délky, pokud chcete roztáhnout botu jako celek. Ihned boty nazujte a choďte v nich. Díky tomu se useň roztáhne.

Roztahovací pěna

Alternativou ke spreji na roztažení obuvi je roztahovací pěna. I ta přináší spolehlivý způsob, jak roztáhnout kožené boty, například pánské polobotky. Používá se společně s napínáky. Obuv se nejprve očistí a osuší. Potom se pěna aplikuje na botu zvenku tam, kde vás tlačí. Pokud se jedná o lakovanou useň nebo hadí kůži, doporučuje se aplikovat pouze vnitřně. 

Potírání lihem

Další způsob, jak roztáhnout kožené boty, je vsadit na líh. Ten se natírá raději jen z vnitřní strany obuvi, aby nedošlo k poškození povrchu. Další možností je do směsi alkoholu a vody namočit ponožky, ty si na sebe obléct a chodit v botách po domě.

Tlusté ponožky a zahřívání fénem

Pokud se snažíte rozchodit kožené boty, můžete vyzkoušet také metodu s tlustými ponožkami. Výhodou je, že nemusíte kupovat nic extra – určitě máte nějaké doma. Oblékněte si ty nejtlustší, jaké vlastníte. Obujte se a zhruba půl minuty zahřívejte fénem oblast, která vás trápí. Během procedury nohou hýbejte. Následně si na sobě nechte boty tak dlouho, dokud nevychladnou.

Jakmile budete hotoví, vyzkoušejte si boty s normální ponožkou. Kdyby to pořád nebylo to pravé, postup opakujte. Potom, co bota vychladne a vy jste spokojení, pečlivě ji ošetřete krémem nebo sprejem. 

Pozor, zahřívání může uvolnit lepené spoje, není proto vhodné pro každý typ bot. Zároveň nedávejte fén na nejvyšší teplotu. Příliš velké teplo může poškodit i samotnou kůži. 

Mokré noviny

Také mokré noviny můžou pomoct s tím, jak roztáhnout kožené boty. Navlhčete noviny, zmačkejte je a vložte do bot. Vložte jich dovnitř tolik, kolik se jich tam vejde. Ale pozor, nesmíte narušit tvar boty. Jakmile noviny i boty uschnou, výplň vyndejte. Obuv by se měla trochu roztáhnout.

Chcete mít jistotu, že boty neponičíte? Svěřte je do rukou profesionála

Pokud chcete mít jistotu, že se s koženými botami během roztahování nic nestane, obraťte se na ševce. Ty mají totiž v dílnách speciální stroje na roztahování bot. Tuto volbu doporučujeme hlavně pro drahé boty a pro boty ze vzácné kůže (hadí atd.).