Jak pečovat o kožené boty?

Koupit si kvalitní kožené boty je investice, nikoliv běžný nákup. V porovnání s levnějšími a méně kvalitním obutím mají kožené boty daleko delší životnost i stálý vzhled, navíc díky tomu, že pravá kůže je různorodá svým vzorem, rýhami a vším dalším, budete mít doma skutečně originální kousek. Abyste však dokázali těžit z benefitů, které kožené obutí přináší, musíte se o ně řádně starat.

Kůže jako živý materiál

Je důležité si uvědomit, že pravá kůže je (podobně jako dřevo) živým materiálem a vlivem vnějších vlivů se různě rozpíná, roztahuje, mění svůj tvar. Takzvaně „dýchá”, což se může na vzhledu obutí podepsat. Údržba je proto klíčová i proto, že se zachovává její hezký vzhled, boty nepraskají ani nečelí jinému podobnému poškození. 

Než koupíte kožené boty

Samotná péče již začíná výběrem správné obuvi. Pakliže si zvolíte nevhodné obutí (například špatnou velikost) nebo se budete k botám před prvním obutím chovat nesprávně, na jejich stavu se to negativně podepíše

 

Zejména dodržujte následující pravidla:

  • Vždycky si pořizujte správnou velikost. Je nutné si vyzkoušet obě boty, a to ideálně v odpoledních hodinách, kdy jsou naše nohy lehce oteklé z celého denního chození. 
  • Než si poprvé nazujete boty, dobře si rozvažte tkaničky. V nejlepším případě používejte nazouvací lžíci, díky čemuž se vyhnete přílišnému roztažení boty. 
  • Nikdy boty neomývejte vodou. Můžete tím minimalizovat jejich pružnost, poškodit lepené spoje nebo šité stehy, také může dojít k jejich roztažení a následnému popraskání. 

Co druh kůže, to jiný způsob čištění

Jak vyčistit kožené boty? Pozor, než se pustíte do prvního čištění, respektive obecné údržby obutí, musíte vědět, s jakým druhem kůže máte tu čest. Existuje totiž hned několik druhů, a to hladká kůže lakovaná kůže nebo takzvaná broušená kůže. 

Hladká kůže a způsob údržby

V případě, že si domů přinesete boty z hladké kůže, prvním krokem je takzvaná impregnace, která je takovou ochranou materiálu. Pokud budou boty špinavé, vezměte do rukou kartáček nebo vlhčený měkký hadřík, kterým kůži očistěte. Boty poté musíte správně vysušit a následně vyleštit, a to například za pomocí krému na boty

Lakovaná kůže a způsob údržby

Co se týče lakovaného obutí z kůže, i zde je nutná impregnace. Čištění se však trochu liší – sáhnout můžete jen po suchém čistém hadříku. Žádný kartáček nebo nic podobného, co by mohlo poškrábat lesklý povrch boty. 

Broušená kůže a způsob údržby

Dalším druhem je takzvaná broušená kůže (např. boty z nubuku), která se udržuje pomocí pryžového nebo silikonového kartáče. Povrch zdrsňuje čili zanechá původní vzhled po očištění nečistot. Na tento typ kůže se nepoužívají žádné krémy nebo pasty, které by výsledný design spíše poškodili.

Jak vyčistit kožené boty uvnitř?

Mnoho lidí věnuje důkladnou péči pouze vnější straně své obuvi a zanedbává tu vnitřní část bot. Tato část obuvi má stejnou důležitost jako její vnější strana. Proč? Čištění kožených bot uvnitř je důležité z několika důvodů. Uvnitř bot se může hromadit nečistoty, pot, bakterie a nepříjemné zápachy, což může ovlivnit pohodlí nošení a zdraví chodidel. Nezapomeňte důkladně vyčistit vložky od bot, stačí vám houbička nebo hadřík, který namočíte do roztoku vody a mýdla. 

 

Pokud vás u kožených bot trápí nepříjemný zápach, vyzkoušejte deodoranty obuvi nebo neutralizujte zápach jinak, a to pomocí jedlé sody nebo octu.

Jak ošetřit kožené boty?

Kožená obuv představuje klasiku, která neztrácí své kouzlo. Aby však kožené boty sloužily co nejdéle a udržely si svou krásu, je nezbytné věnovat jim pravidelnou péči. 

 

Ošetření kožené obuvi souvisí s pravidelným čištěním, důkladnou hydratací, která je klíčová, leštěním a používáním napínáků. Toto jsou hlavní klíčové kroky, které nám pomohou prodloužit životnost bot a udržet je v dokonalém stavu.

 

Nezapomeňte boty skladovat na chladném a suchém místě, mimo dosah slunečního záření, ideálně v botníku. Kožené boty neskladujte v plastových sáčcích nebo jiný uzavíratelných nádobách, protože kůže má pak tendenci vysychat a praskat. 

Jak kožené boty roztáhnout?

Přinesli jste si domů nový pár kožených bot a zjistili jste, že je musíte roztáhnout? Přijdou vám poněkud malé, ale nic, co by nespravilo pár milimetrů navíc? K tomuto kroku se používají speciální kopyta, která disponují šrouby. S jejich pomocí boty roztáhnete velmi snadno. Stačí najít jen takové, které věrně kopíruje tvar boty, a vložit ho do nich. Je to ideální způsob, jak roztáhnout boty na sucho. Připravte se však na to, že celá metoda roztahování chvíli trvá, než dojde ke kýženému efektu. Trpělivost tedy i v tomto případě růže přináší.

Jak kožené boty rozchodit?

Kožené boty samy o sobě jsou poměrně úzké a stísněné po prvním obutí. Sám materiál je totiž velmi tvrdý, je však připraven se vaší noze dokonale přizpůsobit. Proto se snažte rozchodit kožené boty například pomocí nejtlustšího páru ponožek (uvidíte, kolik ponožek se do bot vejde). Nebo můžete botu nazout a fénem ohřívat místa, která vás tlačí, a to za mírného pohybu nohy v ní. Další možností jsou dřevěné napínáky, které jsou k obuvi nejšetrnější.