Jak vyčistit kožené boty? A jak často je to potřeba?

Přinesli jste si domů nový pár kožených bot a chcete, aby vám vydržely co nejdéle? Pak se o ně musíte správně starat. Naštěstí to není nic těžkého a ve srovnání s dalšími materiály je kůže opravdu odolná. Poradíme, jak na to.

Kožené boty vydrží dlouhá léta. Jenže bez správné péče to nepůjde. Opečovávané botky budou jednak komfortnější, za druhé se na nich tak rychle neotiskne zub času. Neošetřené totiž snadno popraskají a zničí se. Takže, jak na čištění a základní péči o kožené boty?

Pomocníci, bez kterých se neobejdete

  • Kartáč na obuv,

  • houbičku,

  • hadřík,

  • leštící krém na obuv,

  • ochranný sprej.

Většinu těchto pomůcek využijete i při péči o jiné typy bot. Podívejte se na náš obecný článek, jak čistit boty.

Jak vyčistit kožené boty

Když se o kožené boty budete svědomitě starat, získáte odolného parťáka do nepohody. Ve srovnání se semišem totiž vydrží opravdu leccos. A navíc nejsou při čištění tak choulostivé. Do pračky je ale samozřejmě strkat nebudete. Jak na to?

Nejprve boty očistěte od nejhoršího

Jako první odstraňte hrubé nečistoty. Nejlepší je, když vyndáte tkaničky. S botou se vám bude lépe manipulovat. Navíc když jsou špinavé i tkaničky, není od věci je přemáchnout v ruce a dát je uschnout k topení. Nebo je dejte do pračky.

Nejhorší špínu z bot odstraňte nasucho pomocí kartáče na obuv. Potom si vezměte do ruky houbičku nebo hadřík a za pomocí mýdla krouživými pohyby botu očistěte. Zaměřte se i na špínu, která zůstala ve švech. Není dobré boty rovnou sprchovat, snažte se je namáčet co nejméně. 

Boty musí důkladně proschnout

Jakmile jste skončili s čištěním, otřete pěnu a boty osušte suchým, čistým hadříkem. Nejlepší je botky vzít, dát do nich napínáky a položit je poblíž topení (ale ne na něj nebo příliš blízko, jinak se může kůže poškodit) nebo na jiné teplé místo (vyhněte se přímému slunci), alespoň na jednu hodinu. To proto, aby důkladně proschly. Dokud jsou vlhké, neměly by se leštit, a už vůbec ne impregnovat.

A jde se leštit!

Potom, co jste nechali boty poctivě proschnout, můžete začít se samotným leštěním. Kupte si na to speciální krém na kožené boty. Může být buď čirý, nebo s barvou. Barvu ale vybírejte v závislosti na zbarvení usně, abyste nechtěně nezměnili její odstín.

Krém roztírejte suchým, čistým hadříkem, nebo speciálním jemným kartáčem na boty. Pomocí krouživého pohybu přípravek rozetřete do všech míst. Potom chvíli vyčkejte, cca 10 minut, a proceduru opakujte. Ještě jednou botu naleštěte pomocí krému. A nechte přípravek, aby se vstřebal.

Poctivá impregnace ochrání před vlhkostí a špínou

Stejně jako semišové boty, i ty kožené se vyplatí pravidelně impregnovat. Stačí zhruba 4krát do roka, hlavně, když si to žádá počasí. Ochráníte je před vlhkostí, a i určitými druhy znečištění. Navíc bude kůže krásně jemná. Vaše běžná i společenská obuv bude jako ze žurnálu. Ochranný sprej aplikujte ze vzdálenosti cca 30 cm. 

Jak často čistit kožené boty?

Ideálně po každém nošení a když je obuv špinavá. A to hlavně v zimě! Špína proniká přímo do vlákna materiálu a ničí ho. Dávejte si pozor na sůl, kterou se v zimě udržují cesty. Ta je velmi agresivní. Kdybyste ji pokaždé z boty neodstranili, na jaře byste je nejspíš mohli rovnou vyhodit.