Jak prát a čistit boty, aby vám vydržely krásné mnoho let

Máte doma bílé tenisky, kožené kozačky nebo semišové polobotky a nejste si jisti, jak z nich odstranit skvrny? Poradíme vám jak s účinnými a šetrnými způsoby obnovit jejich původní vzhled a udržet je v optimálním stavu po dlouhá léta. 

Ruční čištění bot je největší jistota

Chcete mít jistotu, že vašim botám čištění neublíží? Zbavte je skvrn ručně. Na drobné nečistoty použijte navlhčený hadřík a trochu mýdla, na odolné skvrny, které nejdou můžete použít žlučové mýdlo. Vyvarujte se namáčení celých bot do vody, aby nedošlo k poškození lepidla nebo dalších částí obuvi. Před čištěním odstraňte tkaničky a vložky. Boty opatrně umyjte a nechte vyschnout na suchém a teplém místě.

Čištění bot podle jejich materiálu

Látkové boty a tenisky snesou občasné, ale velmi šetrné praní v pračce. Vždy se ale řiďte symboly praní na cedulce obuvi. Poradí vám, na kolik stupňů boty prát a doporučí vhodný prací prostředek. Semišové a kožené boty by ale takový způsob čištění nepotěšil a jednoznačně poškodil. Jak z bot odstraníte skvrny, aniž byste je nenávratně nezničili?

Látkové boty

Jak vyčistit látkové boty? I když je textilie relativně odolná, nedoporučujeme ji prát v pračce ani sušit přímo na slunci. Oba tyto způsoby mohou snižovat životnost materiálů a způsobit jejich poškození. Látkové boty můžete vyčistit obyčejným mýdlem, při odolnější špíně použijte žlučové mýdlo, nebo můžete vyzkoušet smíchat ocet s jedlou sodou a udělat z toho pastu. Pozor, celé boty do vody nenamáčejte! Mohlo by se poškodit lepidlo nebo další části boty. Před čištěním vyndejte tkaničky a vložky. 

 

Látkové boty nedoporučujeme prát v pračce. Pokud je to nezbytné, dejte zašpiněné boty do látkového pracího pytlíku. Tím zamezíte zamotání tkaniček do bubnu a předejdete vzniku žmolků na látce. Před praním odstraňte z bot zaschlé bahno a vyjměte vložky. Pro praní doporučujeme program jemného prádla s teplotou maximálně 30 stupňů a co nejméně otáček.

Pokud potřebujete vyčistit boty od bahna obejdete se i bez pračky. V případě látkových bot odstraňte bahno z obuvi tak, že si připravte misku s teplou vodou, do které přidejte mycí prostředek. Pomocí bavlněného hadříku, případně houbičky potírejte svršek obuvi, dokud skvrna nezmizí. Pokud nezmizí, poté použijte pro jistotu pračku.

Pánské nadměrné tenisky New Balance

Semišové boty

Semišové boty jsou velmi náchylné na skvrny a vyžadují odbornou a důkladnou péči. Boty čistěte jen speciálním přípravkem na semiš a jemným hadříkem. Nikdy je neperte! Zničily by se. Nejúčinnější prevencí proti mastným skvrnám a dalším nečistotám je impregnace. Tekutý teflon je skvělým příkladem, protože nejen odpuzuje prach a vodu, ale také mastnotu. Je však důležité si uvědomit, že jakmile je bota již znečištěná mastnotou, teflon již není tak účinný.

 

Jak vyčistit semišové boty? Zaschlé bláto nebo jiné suché nečistoty vyčistíte jednoduše pomocí kartáče nebo gumy. Obecně kartáčování semiši prospívá a tím tak oživíte i barvu a strukturu materiálu. Pokud se objeví mastnota na obuvi, použijte kukuřičný škrob, mouku nebo dětský pudr k její absorpci.

Kožené boty

Kožené boty jsou kvalitní, odolné a vydrží vám dlouhá léta. Správně ošetřit kožené boty je důležité pro udržení jejich půvabu a dlouhodobé životnosti. Správné čištění, impregnace a pravidelné ošetřování podporují nejen estetický vzhled, ale také celkovou odolnost proti vnějším vlivům. Investice do péče o koženou obuv se v dlouhodobém horizontu vždy vyplatí.

 

Jak se tedy správně starat a jak vyčistit kožené boty? Kožené boty nikdy nedávejte do pračky. Nejdříve odstraňte hrubé nečistoty na sucho pomocí kartáče na boty, poté stačí mokrý hadřík nebo houbička společně s trochou mýdla a boty vyčistit. Tím odstraníte největší nečistoty. Boty nechte důkladně proschnout a jde se na leštění. Použijte speciální krém na kůži a nakonec boty dostatečně naimpregnujte

Boty z broušené kůže

Nubuk neboli broušená hovězí kůže je zpracována z vnější strany, zatímco semiš vzniká broušením a leštěním vnitřní strany usně. Oba materiály mají povrch, který není hladký jako u tradičních kožených bot, ale je jemně chlupatý díky zdrsnění. Vzhledem k tomu, že vnější strana kůže je odolnější, nubuk je také odolnějším materiálem ve srovnání se semišem. 

 

Jak se starat o boty z nubuku? Nubuk je typický svou vysokou citlivostí k vlhkosti, a proto je vhodné pravidelně impregnovat vrchní vrstvu voděodolným sprejem, zejména před každým použitím bot v nepříznivých povětrnostních podmínkách, například při dešti nebo sněžení. Je doporučeno používat sprej speciálně určený pro drsné kůže.

 

Důležité je také pravidelné čištění, které se nejlépe provádí pomocí speciálního kartáčku nebo houbičky. Ideální je používat speciální čistící prostředky na nubuk, které oživují barvy a napomáhají k lepší měkkosti a elasticitě povrchu bot.

Jak vyčistit bílé tenisky?

Bílé tenisky jsou velmi oblíbené pro svou univerzálnost a schopnost snadno ladit s různými styly oblečení, což je dělá ideální volbou pro mnoho příležitostí. Naopak nevýhodou bílých tenisek je, že jsou rychle špinavé, a udržování jejich původní čistoty může být náročné. 

 

Jak bílé tenisky šetrně vyčistit, aby byly opět jako nové? Bílé tenisky můžete prát v pracím prostředku určeném pro bílé prádlo, zatímco barevné v klasickém pracím prostředku na barevné prádlo. Buďte opatrní, abyste dohromady nespojili barevné a bílé prádlo. Aby byly tenisky opravdu zářivě bílé, vyperte je v pračce na 40 °C a na nižší počet otáček (současné moderní pračky nabízejí různé programy, které můžete využít nejen na vaše boty). Před praním můžete bílé tenisky vyčistit jedlou sodou. 

 

Bílé tenisky mohou dostat žlutý nádech. Zažloutlé boty představují hlavní problém zejména u látkového typu obuvi. U kožených alternativ se s podobným zažloutnutím setkáváme pouze vzácně, často je to způsobeno zašlým materiálem. Pokud se však nechcete ještě loučit se svými plátěnými botami, pamatujte při praní nebo čištění na význam lepidla. Právě lepidlo stojí za tím, proč se minimálně u špičky bot nachází nevzhledné, poměrně výrazné žluté skvrny. 

 

Zežloutnutí bot se může také objevit při nesprávném sušení. V žádném případě bílé tenisky nenechávejte schnout na přímém slunci! Sluneční světlo může reagovat s použitým čisticím prostředkem a vytvořit žluté skvrny. Jak vyčistit zažloutlé boty? Pokud se však již setkáte se skvrnami na teniskách, obecně se doporučuje použít prostředky s bělícím účinkem.

Jak vyčistit podrážku?

Také podrážka si zaslouží dostatečnou péči. Vydrhněte ji od nečistot, bahna a kamínků pomocí hrubého kartáče a vody s jarem. Můžete také použít kapku mýdla nebo trochu tekutého pracího prostředku. Na bílou podrážku zkuste použít zubní kartáček a bělící zubní pastu. 

 

Po vyčištění podrážek nechte boty přirozeně uschnout. Nepoužívejte umělé zdroje tepla, které by mohly poškodit materiál podrážky.

Jak vyčistit tkaničky a vložky do bot?

Tkaničky můžete bez starostí prát v pračce. Nejdříve je ale svažte k sobě a volte šetrnější program praní. Informace o programech naleznete v tomto srovnání praček. Svázané tkaničky neproklouznou tak drobnými dírkami v bubnu. Pokud máte tkaničky, které jsou vyrobené z jemného materiálu, raději je vyperte ručně. Nečistoty z tkaniček odstraňte pomocí teplé vody a pracího prášku, současně můžete použít měkký kartáček nebo houbičku. 

 

Zejména v letních měsících je důležité čistit boty i zevnitř, protože pokud nosíme boty na holou nohu, zanášíme tím vnitřní stélku obuvi nečistotami zvenčí nebo také potem. Vložky do bot vyperte ručně v teplé vodě s pracím práškem. Nechte je vysušit na slunci nebo u topení. Krásně proschnou. Pokud vložky do bot zapáchají, vložte je do sáčku s vodu a jedlou sodou. Nechte je uvnitř alespoň jeden den v klidu, nepříjemný zápach hned zmizí. Uvidíte. 

 

Pokud potřebujete neutralizovat zápach v botách použijte obyčejný kuchyňský ocet, který dobře neutralizuje pachy a dokáže dobře zlikvidovat různé mykózy a plísně, které se pak šíří na nohou. Připravte si roztok z vody a octa v poměru 1:1. Ponořte do tohoto roztoku hadřík nebo smotek vaty a následně vložte do boty na několik desítek minut. Tento roztok lze také aplikovat na vnitřní stélku pomocí rozprašovače. 

 

Může vás zajímat: Jak vyčistit boty zevnitř? Budou jako nové!

Jak správně sušit boty?

Důkladné sušení bot je důležité, aby se zabránilo vzniku plísní a nepříjemného zápachu, a zároveň prodloužilo životnost obuvi a udrželo ji v optimálním stavu. Boty nesušte v sušičce ani přímo na topení. Boty nejlépe nechte proschnout na vzduchu. V teplých dnech je dejte ven, ale mimo dosah přímého slunečního záření. V zimě je položte pod radiátory. Boty by tam měly vyschnout během jednoho dne nebo přes noc. Vyhýbejte se umělému způsobu sušení, jako je horký vzduch z fénu nebo topení, což by mohlo poškodit materiál bot. Současně pamatujte, že rychlé sušení na vysoké teploty může způsobit trvalé poškození některých materiálů.


Vlhkost z bot také dostanete pomocí novin nebo jiného savého papíru. Boty naplňte novinami, kuchyňskými utěrkami nebo jiným savým papírem a tím se bude postupně absorbovat nadbytečná vlhkost z bot, čímž se zrychlí proces sušení obuvi. Je důležité pravidelně vyměňovat noviny nebo papír v botách. Boty budou správně vysušené, přičemž se minimalizuje riziko vzniku plísní a nepříjemných pachů.