Jak správně čistit boty z nubuku? Je to snadné!

Kožené boty z nubuku jsou velmi populární - a není divu. Díky svému sametovému vzhledu vypadá tento materiál (který si lidé často pletou se semišem) velmi elegantně. Je ale také velmi jemný a proto stejně jako semiš vyžaduje speciální péči. V tomto článku vám povíme, jak ošetřit obuv z nubuku - a vězte, že to není žádná věda!

Dámská zimní obuv Kamik Snovalley L

Co je to nubuk?

Nejprve je dobré si říci, co je vlastně nubuk zač. Jde o broušenou hovězí kůži opracovanou z vnější strany, zatímco semiš vzniká broušením a leštěním vnitřní strany usně. V obou případech vzniká povrch, který není hladký jako u klasických kožených bot, ale díky zdrsnění jemně chlupatý. Protože je vnější strana kůže odolnější, je také nubuk v porovnání se semišem odolnějším materiálem.

Nubuk se používá například při výrobě pánských letních bot, zimních pánských “farmářek” či kotníkových bot, nebo například dámských zimních sněhulí.

Jak se starat o boty z nubuku?

Tento materiál je velmi citlivý na vlhkost, a proto je vhodné před každým použitím bot (zvlášť když prší nebo sněží) naimpregnovat vrchní vrstvu voděodolným sprejem. Použijte ideálně ten, který je určený na drsné kůže. Stačí obuv nastříkat ze vzdálenosti cca 20 centimetrů a nechat vyschnout. Tím zajistíte, že budou boty chráněny před vlivem proměnlivého počasí.

Důležité je také pravidelné čištění bot z nubuku. Po každém použití odstraňujte průběžně i malé nečistoty, a to pomocí speciálního kartáčku či houbičky, které jsou určeny na údržbu obuvi z nubuku. Jemnými krouživými pohyby odstraníte prach a nečistoty, a zároveň vyhladíte vlákna. Ideální je používat speciální čistící prostředky na nubuk a semiš, které oživují barvy a napomáhají k lepší měkkosti a elasticitě povrchu bot.

Nenechte skvrny na botách uschnout, protože potom bude mnohem náročnější se jich zbavit. Ale pozor! Nikdy nepoužívejte vodu (jen ve zvláštních případech, viz níže) - nezapomeňte, že nubuk se nekamarádí s vlhkostí. Pokud vám boty z nubuku promokly, vysušte je nejdříve vycpáním starými novinami, a až poté čistěte. Nikdy nubukovou obuv nesušte pod radiátorem či na slunci!

Pánské zimní boty Navaho

Jak vyčistit boty z nubuku bez speciálních přípravků

Zapomněli jste nebo jste si ještě nestihli koupit speciální kartáčky a přípravky na údržbu nubukové obuvi? Nevadí, můžete si poradit i s tím, co máte doma. Na odstranění suchých nečistot a prachu můžete použít zubní kartáček s měkkými štětinami - jen se přesvědčte, že na něm nezůstala žádná zaschlá zubní pasta.

Místo speciální gumy na nubuk vám dobře poslouží i klasická školní guma, která však také musí být čistá. Pokud nemáte po ruce gumu, máme pro vás další trik - použijte kůrku suchého chleba, a to jeho světlou stranu, kterou jednoduše potírejte skvrny.

Pokud se vám “povede” nubukové boty pokapat něčím mastným, je účinným řešením dětský zásyp, který jednoduše na skvrnu nasypete a necháte pár hodin působit. Stejně dobře funguje také roztok vody s octem v poměru 1:1. Navlhčete v něm měkký hadřík a přitlačte ke skvrně (nevtírejte!). Poté boty znova přetřete navlhčeným hadříkem.

Skvrn od posypové soli se snadno zbavíte pomocí papírových kapesníků namočených ve vodě. Opět stačí jen na chvilku přiložit. Pokud to nezabere, zkuste trochu saponátu na mytí nádobí.

Pánské nadměrné boty Koma