Jak vyčistit semišové boty? Kartáčem, gumou, moukou!

Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě! Mastnota, špína, vlhkost. O semiši se říká, že nic nevydrží a za chvíli se zničí. My ale víme, že to není pravda. Stačí se o ni správně starat! Poradíme, jak okamžitě vyčistit semišové boty i od odolných skvrn. 

Semiš je krásná, ale zároveň choulostivá useň. Jestli chcete, aby vám váš nejnovější přírůstek do botníku dělal radost dlouhou dobu, naučte se o něj správně pečovat. Jak čistit boty? Není to žádná věda. Jediný háček je v tom, že každý materiál vyžaduje trochu jinou péči.

Semiš je broušená kůže s jemným nebo hrubším vlasem. To záleží na tom, jak je nabroušená, jestli z rubu, potom se jí říká velur, nebo z líce, tedy nubuk. 

Stejně jako u jiných kožených materiálů, i zde je lepší investovat do kvalitnějšího kousku. Kvalitní kůže totiž vydrží opravdu dlouho, nebude se tak rychle ničit a ani není potřeba ji po chvíli dobarvovat. Kvalitní materiál, vhodné skladování bot, pravidelná impregnace a šetrné čištění zajistí, že se budete ze svých kozaček, polobotek či tenisek radovat dlouhá léta. 

Úplně první krok, který byste při čištění semišových bot měli udělat, je, vyplnit vnitřek papírem. Předejdete tak deformaci boty a zachováte její tvar. Nezapomeňte to dělat při čištění nasucho i namokro. Alternativu ke zmačkaným novinám nebo papíru představují napínáky. 

Jak vyčistit semišové boty?

Suchou špínu vykartáčujte

Suchou špínu, jako například zaschlé bláto, vyčistíte jednoduše pomocí kartáče nebo gumy. Kartáčování semiši obecně prospívá. Odstraní jak špínu, tak prach a oživí barvu materiálu.

  • Zatímco na velur se doporučuje vzít kartáč nebo houbičku s hrubší strukturou (obojí speciálně na semiš, koupíte v obchodě s obuví),

  • na nubuk je nejlepší pořídit krepový kartáč nebo speciální gumu.   

Před čištěním kartáčem nebo gumou se dvakrát ujistěte, že je skvrna suchá. Kdyby byla ještě vlhká, mohli byste špínu roznést na větší plochu a do hloubky kůže. Ve finále byste si tak nejen přidělali práci, ale zároveň materiál poškodili. Skvrny kartáčem nikdy nedrhněte! Čistěte pomocí jemného tlaku, nikdy násilím. 

Mastné fleky zlikvidujte přípravkem na kůži nebo škrobem

Jestli jste si boty ušpinili mastnou skvrnou například od jídla, sáhněte po přípravku na kůži, který je určený k čištění mastných skvrn. Nejčastěji jde o sprej nebo tekutinu. 

Další možností je zasypat mastnotu kukuřičným škrobem, moukou nebo dětským zásypem. Sypká hmota na sebe naváže mastnotu, zaschne a druhý den (necháte působit přes noc) ji vykartáčujete z boty i se špínou. Jestli ale situaci vyhodnotíte jako marnou, raději kontaktujte odborníka, který se zabývá čištěním obuvi.

Vůbec nejlepší je na prevenci mastných skvrn myslet už během impregnace. Například tekutý teflon – ten odpuzuje jak prach a vodu, tak právě mastnotu. Jakmile je ale bota už jednou zamazaná, teflon nepomůže. 

Špinavou vodu očistěte navlhčeným hadříkem

Déšť sice díky deštníku nezaskočí náš účes, ovšem boty překvapit může! Tím spíš, jestli jsou ze semiše. Cákance od aut, kapky z louže, to jsou běžné nástrahy města. Jestli jste si vyšli do práce v oblíbených polobotkách nebo dámských lodičkách a neodhadli jste počasí, nic se neděje. Poradíme, jak vyčistit semiš od špinavé vody.

Základem je poctivá impregnace. Jestli jsou vaše boty dobře ošetřené, vlhké počasí jim neuškodí. Vezměte si k ruce čistý hadřík a navlhčete ho. Nebo sáhněte po ubrousku a namočte ho do vody. Špinavou vodu z bot jednoduše otřete. 

Boty nechte uschnout na teplém a suchém místě. Jakmile budou suché, vykartáčujte je a použijte impregnaci. 

Přípravky na čištění a impregnaci nejprve zkoušejte

Proč? Nebyli byste první, kdo by byl nepříjemně překvapený výsledkem ošetření. Ne všechny produkty jsou kvalitní a kůže na ně může špatně reagovat. Vyzrajete na to jednoduše tak, že výrobek vyzkoušíte jen po trošce na nepohledové části boty. 

Chvilku počkejte a zkontrolujte, jak materiál s čističem nebo impregnací reaguje. Kdyby došlo ke změně barevnosti nebo jiným nechtěným reakcím, sáhněte raději po něčem jiném. Jestli jste přípravek koupili v obchodě s obuví, prodejce kontaktujte a informujte ho o nepřiměřené reakci materiálu.