8 tipů, jak skladovat boty, aby vypadaly stále jako nové

1.Boty uklízejte jen čisté a suché

Když přijdete domů, boty nejdříve nechte uschnout. Především v nepříznivém počasí budou špinavé od bahna, vody, prachu nebo sněhu. Také mohou být propocené, pokud jste v nich chodili celý den. Boty si nesundávejte přes patu, ale rozvažte tkaničky nebo rozepněte zip. Prodloužíte jim tím životnost.

2.Boty ošetřete vhodným přípravkem

Až vám boty uschnou a odstraníte z nich hrubé nečistoty, ošetřete je vhodným přípravkem. Na kožené boty použijte měkký kartáček, krém a impregnaci. Textilní a syntetické obuvi bude stačit mýdlová voda. Kožené boty vám vydrží mnoho let, pokud jim věnujete dostatečnou péči. Jemné oděrky zatřete krémem, který kůži vyživí a dodá jí lesk.

 

TIP: Jak správně čistit boty z nubuku? Je to snadné!

3.Třiďte obuv dle použití

Bot máme v botníku celou řadu. Tenisky na sport, pantofle k vodě, polobotky do města, lodičky do divadla nebo pohorky do přírody. Každý typ obuvi potřebuje dostatek prostoru, aby mohl dýchat. Boty třiďte dle typu a ročního období alespoň na letní a zimní. Lépe se vám tak v botníku bude orientovat.

 

Dámské polobotky na klínku Mustang

4.Boty na každodenní nošení ukládejte zvlášť

Boty, které nosíte každý den, uložte samostatně. Neukládejte je do botníku, ale nechte je volně dýchat. Ideální místo je podložka poblíž dveří. Tam si boty po celém dni odpočinou, vyvětrají se a přes noc uschnou. V krabici by se jen zapařily.

5.Boty na speciální příležitosti uložte do označených krabic

Boty, které nosíte jen výjimečně, uložte do speciálních krabic. Mohou to být lodičky, kožené polobotky, pohorky nebo lyžáky. Tyto boty nenechávejte v botníku. Zbytečně by se na ně prášilo. Uložte je do boxů, které označíte. Takto vždy rychle najdete obuv bez zbytečného přehrabování.

 

6.Boty vycpěte, aby držely tvar

Před uložením bot do krabice je vycpěte. Použijte speciální napínáky nebo vám postačí zmačkaný papír. Boty se díky vycpání nepropadnou a nebudou se lámat v ohybu. Až je příští sezónu vyndáte, budou vypadat jako nové.

7.Boty ukládejte do adekvátně velkých krabic

Každá obuv si zaslouží dostatek prostoru. Nikdy boty do krabice necpěte násilím, jen byste je zničili. Opatrně je položte na bok a dejte pozor na vysoké podpatky. Ty by měly směřovat směrem ke zdi krabice, aby nepoškrábaly vnější část obuvi. Vysoké kozačky nepřekládejte. Ideálně je skladujte na výšku na stojanu nebo ve velké krabici.

 

Dámské zimní kozačky Axel

8.Proti molům použijte cedrové dřevo

Abyste příští sezónu boty z krabice vyndali jako nové, dejte si pozor na moly. Vyhněte se chemii a použijte raději cedrové dřevo. To boty krásně provoní a vyhnete se tak chemii. Cedrové dřevo zakoupíte například v podobě kuliček, které můžete vložit v látkovém sáčku do krabice či botníku.