Jak ošetřit kožené boty a prodloužit jejich životnost?

Kožené boty jsou klasikou, která se nikdy neomrzí. Avšak, aby nám sloužily co nejdéle a zůstaly stále krásné, musíme jim věnovat pravidelnou péči. Čištění, hydratace, leštění a používání napínáků jsou základními kroky, které nám pomohou prodloužit životnost bot a udržet je v perfektním stavu. V tomto článku najdete užitečné tipy a triky, jak ošetřit kožené boty a udržet je v dokonalém stavu, ať už jde o klasické kozačky nebo o boty na motorku. 

Pravidelně je čistěte

Koženou obuv je třeba často čistit a ošetřovat, aby se nepoškodila. I když je kůže odolný materiál a vydrží vám dlouhá léta, bez očisty to nepůjde. Udělejte si z toho rutinu – čistěte nejen, když je bota špinavá, ale i v pravidelných intervalech.

Nejprve se zbavíte hrubých nečistot a potom těch jemnějších. K ruce si vezměte hadřík nebo houbičku. Vlhké boty nechte dobře proschnout. A potom je ošetřete vhodným přípravkem. Detailní návod, jak vyčistit kožené boty, najdete na našem blogu. 

Potom tu máme odolné skvrny, které nejdou běžným čištěním odstranit. Týká se to hlavně bot ze světlé kůže, na které je všechno vidět. Můžete si buď koupit speciální přípravek na odstranění skvrn z kůže (např. na bázi nanotechnologie), nebo boty odneste k profesionálovi na renovaci.

Hydratace, klíč k úspěchu

Kožené boty se bez leštění neobejdou – přípravky je změkčují a chrání proti vlhkosti a poškození. Někdo spoléhá na klasický krém, jiní zase na vosky. Přípravek naneste hadříkem, houbičkou (často součástí balení) nebo kartáčkem. Záleží na tom, co vám nejvíc vyhovuje. Krouživými pohyby aplikujte po celém povrchu boty a leštěte, dokud se bota nezačne blýskat. 

Tipy na krémy, vosky a leštící kartáče

Krémem docílíte jemného sametového lesku. Pokud se rozhodnete pro krém, za chvíli budete hotoví. Nezapomeňte pořídit takový, který barevně odpovídá vašim botám. Velkou výhodou barevných krémů na boty je, že skryjí drobná poškození. K dostání jsou i bezbarvé krémy, ty však většinou mají nějakou příměs vosku. 

Díky vosku boty získají zrcadlový lesk. Pravdou ale je, že je s ním celý proces kapku pracnější. Pro nejlepší efekt se doporučuje nejprve boty voskem vyleštit. Následuje druhé kolo, kdy střídavě leštíte mírně vlhkým hadříkem s kapkou vody a hadříkem s voskem. Ani vlhkosti, ani vosku ale nesmí být příliš. V poměru musí být rovnováha, kterou nenajdete jinak než právě praxí. Vosk funguje i jako impregnace. 

Oleje na kožené boty jsou ideální pro pevné, hrubší a silné kůže – typicky vysoké kožené boty (koně, motorky), jezdecké či pracovní. Fungují jako spolehlivá impregnace a kůži krásně změkčí. 

Pokud si chcete pořídit kartáč, doporučujeme takové, které mají dřevěnou rukojeť. Ty vydrží nejdéle. Nejlepší službu vám prokáží chlupy z přírodního materiálu, např. z koňských žíní nebo kozího chlupu. 

Používejte napínáky

Když kožené boty nenosíte, dejte do nich napínáky. Ty se postarají o to, že si boty udrží tvar a zabrání jejich deformaci. Napínáky alias kopyta pořídíte v obchodech s obuví nebo u specializovaných výrobců. Pomůžou i s mírným roztažením boty, která vás tlačí. Pokud je to i váš problém, poohlédněte se po kopytech na míru, která budou přesně kopírovat tvar vašeho chodidla. 

Co dělat, aby vám kožené boty vydržely co nejdéle?

Chcete, aby kožená obuv vypadala skvěle i po letech? Vyzkoušejte následující rady. 

  • Skladujte boty na chladném a suchém místě mimo dosah přímého slunečního záření, tudíž nejlépe v botníku. Neskladujte je v plastových sáčcích a jiných vzduchotěsných nádobách. Kůže by začala vysychat a praskat. 

  • Dávejte si pozor na oděrky a poškrábání. Nenoste je v nerovném terénu nebo za mokra a buďte opatrní při chůzi po tvrdém povrchu.

  • Obuv střídejte – zabráníte tak obnošení. Noste různé páry v různé dny, ať si může bota odpočinout.

Více tipů najdete v článku Péče o kožené boty.