Jak nejlépe vyčistit látkové boty?

Dali jste botám na výletě zabrat? Nebo jste si je ušpinili při pikniku v parku? Poradíme, jak vyčistit látkové boty od odolných skvrn i běžných nečistot. 

Látkové tenisky a další boty se dají vyčistit celkem jednoduše. Ač je textilie celkem odolná, nedoporučujeme ji prát v pračce, ani sušit na přímém slunci. Obojí totiž snižuje životnost materiálů a způsobuje poškození. Jaké jsou nejlepší způsoby, jak vyčistit látkové boty?

Mýdlem a vlažnou vodou

Připravte si:

  • Mýdlo (na odolné skvrny doporučujeme žlučové, jeho enzymy jsou na zažranou špínu jako dělané),

  • kýbl s vlažnou vodou,

  • hadřík,

  • kartáček.

Jak vyčistit boty? Vystačíte si s obyčejným mýdlem. Kdybyste ale na povrchu boty měli nějakou hodně odolnou špínu (například od mastného jídla atd.), vyzkoušejte raději žlučové mýdlo. Má účinné enzymy, které rozpouští tuky, a tak si poradí i s tím, na co je klasické mýdlo krátké. 

Jestli jsou látkové boty od bahna a další zaschlé špíny, vezměte si drsnější kartáč a povrch nasucho okartáčujte. Následuje důkladnější čištění s mýdlem a vodou.

Boty do vody celé nenamáčejte. Mohlo by se poškodit lepidlo nebo další části boty. Před čištěním vyndejte tkaničky a vložky. 

Vezměte si k ruce hadřík a jemný kartáček. Kartáček namáčejte do mýdla a vody a zaměřte se na nejhorší špínu a fleky. Krouživým pohybem odstraňte nečistoty i z oblasti dírek od tkaniček. 

Kdyby se nepodařilo vše odstranit během první procedury, proces opakujte, dokud bota nebude čistá. Následně ji začistěte hadříkem.

Boty nechte uschnout doma mimo přímé sluníčko, ideálně při pokojové teplotě. 

Octem a jedlou sodou

Připravte si:

  • ¼ hrnku jedlé sody,

  • ½ hrnku octa,

  • kartáček.

Vyndejte vložky a tkaničky. Smíchejte jedlou sodu a ocet. Řídkou pastu naneste na tenisky a kde jsou hodně špinavé, a vmasírujte. Nechte chvíli působit a potom opláchněte studenou vodou. 

Boty dejte sušit uvnitř, nedávejte je na přímé sluníčko. Při pokojové teplotě se jim bude dařit nejvíc. 

Podobný postup se dá použít i jen se sodou. Jedlou sodu smíchejte s trochou vody a vytvořte hustou pastu. Tu kartáčkem naneste na tenisky, vmasírujte a nechte uschnout. 

Sodu z nich po zaschnutí sklepete, promění se opět na prášek. Kdyby přeci jen nějaká špína zůstala, proces klidně opakujte. Jedlá soda ničemu neškodí a není vůči materiálům agresivní. 

Co dělat se špinavou bílou látkou? Zkuste tento postup. Duo jedlá soda a ocet je totiž skvělý způsob, jak vyčistit bílé tenisky a další látkové boty bílé barvy. 

Jak vyčistit vložky a tkaničky?

  • Vložky vyčistěte obdobně jako boty, tedy pomocí mýdla a vlažné vody. Následně je nechte pečlivě proschnout.

  • Tkaničky doporučujeme prát ručně ve vodní lázni s pracím práškem, aby se nesrazily. 

Jak prát látkové boty v pračce

Praní v pračce nedoporučujeme. Ale jestli není zbytí, dejte je do látkového pytle. Zabráníte tak tomu, aby se tkaničky zamotaly do bubnu. Nebo aby se na látce objevily žmolky.

Před praním v pračce z nich odstraňte zaschlé bahno a vyndejte vložky. Bílé tenisky perte v pracím prostředku na bílé prádlo, barevné zase v klasickém na barevné prádlo. Pozor, nepoplést!

Perte v programu na praní jemného prádla. To znamená teplota maximálně 30 stupňů a co nejméně otáček. 

Jak odstranit zápach z bot

Trápí vás zapáchající boty? Použijte jedlou sodu! Nejen, že neutralizuje bakterie, ale navíc funguje jako pohlcovač pachů

Jedlou sodu můžete dovnitř buď nasypat a nasucho ji vmasírovat kartáčem, nebo do ní přimíchejte trochu vody a naneste ji do vnitřku pomocí hadříku nebo kartáče. 

Nechte zaschnout při pokojové teplotě a potom z bot prášek vyklepejte. A je to – boty budou vonět jako nové. Do kaše jedlé sody můžete nakapat pár kapek antibakteriální silice, například olej z Tea tree, jedle nebo citronové trávy. I ta pomůže s odstraněním zápachu.

Pár rad na závěr

  • Myslete na prevenci. Používejte impregnaci na textil nebo jiné přípravky, které na látce vytvoří ochrannou vrstvu, a zabrání tak nejhoršímu.

  • Látkové boty čistěte pravidelně. Když se do toho pustíte, až když je pozdě, botu jen těžko vypulírujete k dokonalosti. 

  • Když je bota po čištění stále špinavá, proces opakujte. Buďte trpěliví. 

  • Na látku kartáčem netlačte. Mohla by se prodřít, a poškodit tak její barevnost.