Jak vyčistit boty zevnitř? Budou jako nové

Ze svých bot můžete občas cítit diskomfort; obzvláště poté, co jste je nosili dlouho v teplém prostředí, nohy se vám potí a bota i s nohami zapáchá. Tomu se dá docela snadno předejít údržbou nejen vnější, ale i vnitřní stélky obuvi. Jak vyčistit boty zevnitř, aby nezapáchaly?

Proč čistit boty zevnitř?

Zejména v letním období, kdy si boty obouváme na holou nohu, zanášíme vnitřní stélku nečistotami zvenčí i potem. Nejčastěji tento problém řešíme u sportovních bot, které naši nohu drží během pohybové aktivity uzavřenou a noha se může zapařit. Boty pak začnou zapáchat a my si lámeme hlavu dalším problémem. Jak vyčistit boty zevnitř? Ideální jsou boty s vyjímatelnou stélkou a vložkou obuvi; tu je možné vyjmout a vyprat v roztoku sody. Pokud bota vyjímatelnou vložku a stélku nemá, tak není nic ztraceno. Můžete využít následujících postupů. Upozorňujeme však, že tyto postupy nemají přednost před doporučeními výrobce; těmi se držte v první řadě.


Nadměrné pánské tenisky New Balance

Čištění stélky boty sodou a mýdlem

Vytvořte z vody, jedlé sody a mýdla roztok, do kterého namočíte hadřík nebo kartáček. Tímto nástrojem pak vnitřek boty důkladně vyčistěte. Jedlá soda lapá a neutralizuje zápachy. Pozor však na koženou stélku bot! Pokud máte vnitřek obuvi kožený (například u dámských polobotek), botu čistěte jen mírně navlhčeným hadříkem. Kůže se totiž nesmí dostat do většího kontaktu s vodou; oproti botám textilním, které je možné i vyprat v pračce. Pokud vás trápí hlavně zápach obuvi, můžete botu jednoduše vysypat sodo nebo solí; použitou látku pak vysypejte z boty ven a vytřete botu hadříkem.

Neutralizace zápachů octem

Zápachy také dobře neutralizuje ocet, jenž navíc v obuvi dokáže zlikvidovat různé mykózy a plísně, které se šíří na nohou a způsobují záněty a zranění. Vyrobte si roztok vody a octa v poměru 1:1. Do něj namočte hadřík nebo smotek vaty, který pak vložíte do boty na několik desítek minut. Roztok je také možné nanést na vnitřní stélku rozprašovačem.

Neutralizace a dezinfekce deodorantem na nohy

V prodejnách obuvi, ale i v marketech a drogériích seženete deodoranty na nohy a obuv. Tyto spreje neutralizují zápachy a zamezí množení nežádoucích organismů, jež mohou na vašich nohách způsobit různé záněty. Soustřeďte se proto nejen na vůni, ale i antibakteriální vlastnosti daného výrobku. Skvělé jsou například spreje s podílem koloidního stříbra.

 


Dámské šedé polobotky Mintaka

Odstranění potu a zápachu kočičí podestýlkou

Rada může znít trošku bizarně, nicméně si vezměme fakta: kočičí podestýlka pohlcuje tekutiny a neutralizuje ze své podstaty zápachy. Proč ji tedy nevyužít na ošetření obuvi? Kočičí podestýlku však nesypejte do boty volně. Naplňte jí staré ponožky, které do boty alespoň přes noc vložíte.

Jak zamezit znečištění obuvi zevnitř?

  • Do boty vždy noste čistou bavlněnou nebo bambusovou ponožku. Ideální jsou speciální antibakteriální ponožky nebo ponožky a vložky s nanočásticemi stříbra. Ty koupíte v obuvi i drogérii.
  • Svůj podíl má samozřejmě také pravidelná péče o nohy, a to nejen mytí, ale i škrábání tvrdé kůže, která se může v botách odlupovat.
  • Používejte na nohy dezinfekci; koupejte je v kyselé lázni s octem nebo je stříkejte sprejem  na nohy. Dezinfekční účinky mohou mít i speciální krémy na nohy.
  • Pokud je vložka do boty už stará a poškozená, kupte si novou. Volte vložku s podílem uhlíku, který neutralizuje pachy a bakteriální bujení.
  • Odolnou textilní obuv je možné občas vyprat na nižší teplotu a s nižším počtem otáček; ideálně na program přímo určený na praní obuvi.
  • Choďte co nejčastěji naboso. Bota se tím větrá a obrušuje.

 


Zimní dámské boty Tom Tailor Taupe