Jak vyčistit boty od bahna?

Zejména bílé tenisky trpí tím, jak je dnes a denně nosíme. Zatímco z počátku (čili ihned po koupi) je opečováváme a nešlapeme do kaluží nebo bláta, později se z nich stanou prostě a jednoduše boty, které jsou určené k opotřebení. Abychom však nemuseli kupovat co měsíc nové obutí, měli bychom se naučit je správně čistit. A to nejen tenisky, ale také kotníkové boty či jiné typy obuvi, jež se dnes a denně vystavují riziku znečištění. Jak konkrétně vyčistit například boty od bahna?

Jak na boty z textilního materiálu

Při čištění záleží pouze na jednom, a sice na tom, z jakého materiálu jsou boty vyrobeny. V současné době rozlišujeme boty především na textilní a kožené, kdy každý typ obutí se čistí trochu jinak. Jelikož jsou textilní boty problematičtější (nebo alespoň na první pohled), pojďme začít nimi. 

Do této kategorie bot patří tradiční kecky, tenisky, také plátěné sneakery, které jsou oblíbené hlavně u mladší generace. Nezáleží na tom, jakou mají barvu, vždy je právě bahno znečistí tak, že se v nich zdráháme vyrazit ven. Samozřejmě u bílých bot je to trochu horší a znečištění podstatně viditelnější. 

Obejdete se bez pračky

Při surfování na internetu a hledání odpovědí pravděpodobně narazíte na jedno – na doporučení vkládat boty do pračky. Jenže tím bychom výrazně snížili životnost tohoto obutí. Chemické prostředky používané při praní, navíc v kombinaci s teplou vodou vedou k rozlepení lepidla spojujícího boty, k tomu vysoké obrátky v bubnu pračky vedou k nenávratnému poškození bot. 

Co dělat?

Daleko vhodnější je seškrábat bahno z obutí a následně si připravit misku s vodou, do které přidáme trochu mycího prostředku. Pomocí bavlněného hadříku, případně houbičky potíráme svršek, dokud skvrna nezmizí. Nezapomínáme ani na boky podrážky

Když máte boty z kůže

Stále častěji se vyskytují v našich botnících také kožené boty, což je správně – jsou kvalitní, pohodlné, dlouho vydrží. Ovšem stejně jako textilní obuv, i kožené nesluší bahno, jež si přineseme domů z procházky. Při čištění této boty pamatujeme na jedno – začínáme co nejdříve. V takovém případě nám stačí jen vlhký hadřík, kterým botu otřeme. 

Pokud jste nechali bláto trochu uschnout, rozhodně nesahejte po vodě jako v minulém případě. Víc než bahno totiž kůže nesnáší vodu, pod jejíž těžkostí se rozpíná a praská. Proto vezměte do rukou raději kartáč s měkkým vlasem, kterým botu delikátně očistíte. 

Případně existují také speciální prostředky na kůži, které mohou čištění kožených bot trochu usnadnit, aniž byste museli sáhnout po teplé nebo studené vodě. 

Nepodceňujte vyschnutí obuvi

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob čištění, pamatujte na jedno – jakékoli obutí musí po očištění pořádně vyschnout. I zde mohou pod tíhou vlhkosti vzniknout nezdravé plísně či se jinak mohou boty nenávratně poškodit. Vyvarujte se také radiátorům.