Jak vybrat obuv podle příležitosti?

Obuv neodmyslitelně patří k našim každodenním outfitům. Zatímco někdo sází na jejich design, jiný preferuje maximální pohodlí. Při výběru této nezbytnosti by však neměl hrát roli vzhled (tedy aspoň ne tolik), nýbrž příležitost, na kterou si boty chcete vzít a také pohodlí a komfort. Máte v plánu si boty obout do divadla, do práce, nebo jen tak na doma? Co situace, to trochu jiné požadavky na boty.

Jak vybrat obuv podle příležitosti?

Při výběru obuvi je klíčové zvážit několik faktorů, včetně příležitosti, vzhledu, pohodlí a zdravotních aspektů. Pro formální události, jako jsou obchodní schůzky, volte elegantní obuv, například kožené boty. Na neformální setkání nebo volný čas můžete zvolit pohodlnější varianty, jako jsou tenisky nebo polobotky. Barva a styl by měly odpovídat vašemu vkusu a módním trendům. Dále je důležité dbát na správnou velikost a šířku obuvi pro optimální pohodlí. Vždy zohledněte i aktuální počasí a roční období

Jak vybrat obuv do práce?

Největším oříškem bývá výběr obuvi do práce. Ta musí splňovat jistá pravidla týkající se bezpečnosti, na druhou stranu musí být vysoce komfortní, jinak byste v práci nevydrželi stát či chodit celý den. Výběr obuvi se bude odrážet od toho, jakou náplň v práci odvádíte. Stojíte, nebo se musíte neustále pohybovat z místa na místo?

Když stojíte na jednom místě

Pracujete u strojů nebo vykonáváte podobnou profesi, při které prakticky neustále stojíte? Zajímat vás budou takové modely, které budou mít kvalitní podrážku zajišťující, že nebudete cítit každou nerovnost povrchu. Takové podrážky jsou většinou velmi pružné, měkké a postarají se o pohodlí po dlouhé hodiny. 

 

Pro ty, kteří tráví většinu pracovní doby ve stoje, je klíčové, aby obuv poskytovala dostatečnou oporu. Vhodné jsou boty s ergonomickým designem a odpružením, které absorbuje tlak a otřesy z dlouhodobého stání. Při výběru je rovněž důležité dbát na to, aby obuv byla odolná a bezpečná, přičemž některé profese mohou vyžadovat speciální bezpečnostní prvky v obuvi.

Když se v práci nezastavíte

Když se v práci nezastavíte a neustále se přemisťujete z místa na místo, bude pro vás ideální obuv typu tenisek nebo kvalitní pantofle, které dobře sednou na noze. Preferujte modely vyrobené ze síťky, které propouští vzduch a zabraňuje nadměrnému pocení chodidel. Tato obuv by měla být lehká, aby vám bylo umožněno snadnější pohyb a zároveň minimalizuje zátěž, což je klíčové pro udržení efektivity při práci. Dávejte pozor na správnou velikost a šířku, aby se zabránilo nepříjemným obtížím spojeným s nošením nevhodné obuvi při neustálém pohybu. Při výběru buďte pozorní i na odolnost materiálů vůči opotřebení, protože vaše obuv bude čelit zvýšenému opotřebení při častém chůzi a pohybu po různých typech povrchů.

 

Obuv pro zdravotní sestry musí být zvolena s maximálním důrazem na bezpečnost, komfort a hygienu. Vzhledem k náročnému pracovnímu prostředí, kde jsou zdravotníci vystaveni různým tekutinám a mohou čelit nebezpečí skluzu, je klíčové, aby obuv byla odolná vůči tekutinám a měla antiskluzovou podrážku. Nesmí se zapomínat ani na perfektní anatomicky tvarovatelnou stélku, která se postará o správný postoj celého těla, ale také předchází plochým nohám. Obuv by měl být lehká a musí tlumit nárazy. 

Když sedíte 

Pro zaměstnance, kteří tráví většinu pracovní doby v kanceláři, jsou vhodné elegantní a pohodlné boty, které respektují dress code a zároveň umožňují pohodlný pobyt v uzavřeném prostoru. Kvalitní obuv s dostatečnou oporou a odpružením však není důležitá pouze pro ty, kteří pracují na nohou, ale může přinést výrazné benefity i pro zaměstnance v kanceláři. Ergonomický design a správná podpora chodidel mohou snížit riziko bolesti zad a nohou spojené s dlouhodobým sezením u stolu. Proto je vhodné volit obuv, která nejen splňuje estetické požadavky, ale také poskytuje potřebný komfort a podporu pro celodenní pohodlí a pohyb.

Když potřebujete v práci bezpečí a kvalitu

V odvětvích s vyšším rizikem úrazu je klíčové volit bezpečnostní obuv s certifikací a vhodnými ochrannými prvky. Bezpečnostní obuv by měla poskytovat ochranu proti různým rizikům, jako jsou pády, nárazy, nebo vystavení nebezpečným látkám. Při výběru je rovněž důležité zohlednit specifika pracovního prostředí a případné požadavky na antistatičnost, odolnost vůči chemikáliím nebo vodě. Kvalitní bezpečnostní obuv by měla splňovat přísné standardy a normy, aby zajistila maximální ochranu pro zaměstnance působící v náročných podmínkách. Vybraná obuv by měla být nejenom odolná a bezpečná, ale také pohodlná, což je zásadní pro pracovníky, kteří nosí tuto obuv po delší dobu během pracovního dne. 

Jak vybrat obuv na společenskou událost?

Práce je tedy jasná, ale co dělat, když se chystáme na společenskou událost, jakou je například divadelní představení, ples nebo párty? I když v posledních letech prošel dress code týkající se oblečení do obdobných institucí změnami, stále platí, že formalita se sluší a je nutná. A to včetně i obuvi. 

 

Zatímco dámy se nemají ostýchat obuví na podpatku, která jim opticky prodlouží nohy a outfit posune po stránce elegance na vyšší úroveň (ať už bude na sobě bude mít žena úzké kalhoty, trenčkot nebo jednoduché šaty), pánové nazouvají starou známou formální klasiku, kterou jsou polobotky. Vyměnit je případně mohou za dnes velmi stylové mokasíny, jež se perfektně hodí i k elegantním kalhotám ke kotníkům

 

Boty do divadla musí být elegantní, neboť hrají klíčovou roli v celkovém vzhledu jedince. Volte stylové modely, které odpovídají dress code a atmosféře divadelního prostředí. Zároveň věnujte pozornost pohodlí, abyste si mohli plně užít divadelní zážitek bez nepříjemností spojených s nevhodnou obuví. Jaké vybrat boty do divadla? Zvolte klasiku černé dámské lodičky nebo klasické polobotky ve stylu oxfordek, které jsou nesmírně stylové a trendy.

 

Boty na ples volte tak, aby společně ladili nejen k šatům či halence, ale také k doplňkům. Doporučujeme zvolit lodičky s vysokým nebo nízkým podpatkem podle vašich preferencí. Je důležité vybrat výšku podpatku, ve které se cítíte pohodlně, zejména při dlouhodobém nošení. Během plesu, který trvá minimálně 5 hodin a zahrnuje chůzi a tanec, je nezbytné, aby obuv poskytovala dostatečný komfort a vydržela náročné podmínky. 

Jak vybrat obuv na svatbu?

Při výběru obuvi na svatbu je klíčové zohlednit nejen estetiku, ale také pohodlí a praktičnost. Pro neformální svatby nebo venkovní obřady jsou ideální elegantní sandály nebo stylové baleríny. Pro tradičnější svatební atmosféru zvolte lodičky nebo sandály s podpatkem, které dodají eleganci a dokonale se sladí s vámi zvoleným šatem. Důležité je, abyste vybrali obuv, ve které se cítíte pohodlně, zejména pokud plánujete strávit na nohou delší dobu. Také si dejte pozor na vhodnost obuvi k danému místu a počasí.

 

Svatební obuv pro nevěstu volte podle druhu bot, pohodlnosti, ale také podle výše podpatku a také podle vhodné délky a šířky obuvi. Nabídka je pestrá – lodičky na platformě, na sloupku, s plochým nebo jehlovým podpatkem. Pokud máte dlouhé šaty, které splývají k zemi, zvažte nižší podpatky. Ty jsou nejen stabilnější, ale také poskytují větší pohodlí, což je zvláště výhodné při delším nošení během svatebního dne. 

 

Obuv pro ženicha by měla být vkusná a odpovídat celkovému stylu jeho svatebního obleku. Zvolte kvalitní kožené nebo jiné elegantní boty, které ladí s barvou a střihem obleku. Pohodlí je rovněž důležité, zvláště pokud plánujete strávit na nohách delší dobu během svatebního dne. Je vhodné obuv předem vyzkoušet a zajistit, aby byla obuv dostatečně prošlápnutá, což zajistí pohodlí. Na běžnou svatbu se doporučují pánské společenské boty s uzavřeným nebo otevřeným šněrováním. 

Jak vybrat obuv na sport?

Co se týče sportovních aktivit, každá bota vyžaduje trochu něco jiného. Zatímco běžecké boty musí jít ruku v ruce s povrchem terénu, po kterém obvykle běžíte, fotbalové kopačky musí splnit zase zcela jiné požadavky. V každém případě je klíčové znát svou nohu a svou velikost

 

Nohu je v nejlepším případě dobré změřit. Nejsou velikosti jako velikosti a s přesnými centimetry v hlavě budete zas o kousek chytřejší. Nespoléhejte se ani na to, že se obuv během používání roztáhne. Nestává se to vždycky, tak ať se brzy nevracíte do obchodu pro boty nové.

 

Při výběru sportovní obuvi je obecně klíčové brát v úvahu konkrétní potřeby a typ aktivity. Začněte stanovením účelu obuvi – například běžecká obuv pro tlumení nárazů nebo stabilní tenisová obuv. Věnujte pozornost tvaru chodidla při výběru správné velikosti a modelu. Materiál hraje roli v prodyšnosti a pohodlí, a osobní pohodlí je klíčovým faktorem. Vyzkoušejte několik modelů, abyste získali pocit, jak se vám obuv nosí, a vezměte v úvahu i povrch, na kterém budete sportovat. 

Jak vybrat obuv na doma?

Boty na doma jsou kategorií sama o sobě. A velmi se odráží od osobních preferencí každého jednotlivce. Spadá sem výběr klasických bot na doma, ale také zdravotní obuv, kterou budete nazouvat při zahradních pracích venku.

 

Proto se i v tomto případě držte hlavně obecných zásad, které vám pomohou vybrat si dobře padnoucí a kvalitní domácí obuv. 

  • Určete svou velikost (a ideálně si nohu také změřte).
  • Nespoléhejte se na roztažení, hledejte dobře padnoucí model. 
  • Hledejte kvalitní a odolný materiál.
  • V případě domácí obuvi se vyhněte podpatku (drobné vyvýšení však není na škodu, zejména pokud vás trápí ploché nohy nebo jiný obdobný problém).

Jak vybrat boty pro seniory?

Při výběru bot pro seniory je klíčové klást důraz na pohodlí a bezpečnost. Vyberte modely s plochou a stabilní podrážkou, která minimalizuje riziko pádů. Boty by měly být jednoduché na obutí. Hledejte také obuv s dostatečným prostorem pro prsty a možností vložení ortopedických stélek, pokud je to potřeba. Měkký materiál a lehká konstrukce jsou také důležité pro celodenní pohodlí. Před nákupem je vhodné konzultovat s odborníkem na ortopedii nebo lékařem, aby byla zohledněna individuální zdravotní potřeba každého jedince.

 

Domácí obuv pro seniory nejčastěji vybírejte podle materiálu a také podle celkového zpracování. Obuv musí mít správnou velikost, musí být zdravotní a mít bezpečnostní parametry. Nezapomeňte přihlédnout také k případným zdravotním neduhům, které vás mohou trápit.

Jak vybrat boty v případě zdravotních problémů?

Při výběru bot v případě zdravotních problémů je klíčové klást důraz na pohodlí a podporu. Osoby s ortopedickými problémy nebo bolestmi kloubů by měly vyhledávat obuv s dobrou oporou oblouků, měkkým a odpruženým podešvím a možností vložení vlastních ortopedických stélek. Dále je vhodné vybírat boty s dostatečným prostorem pro prsty, aby nedošlo k tlaku nebo deformacím. Rovněž je doporučeno vybrat obuv s bezpečným a stabilním podpatkem, aby se minimalizovalo riziko pádů a zvýšilo pohodlí při chůzi. Vždy je dobré obuv konzultovat s odborníkem na ortopedii nebo lékařem.

 

Obuv pro diabetiky musí splňovat striktní normy a přísná pravidla stanovená pro výrobce. Obuv je vyvinuta s ohledem na specifické potřeby lidí trpících cukrovkou. Odborně jsou někdy označovány jako "diabota" nebo profylaktická obuv pro diabetiky. Obuv by měla být dostatečně prostorná a nesmí tlačit. Podrážka musí být pevná. Chodidlo ochrání měkký došlap a pružná vložka tlumí nárazy a přizpůsobí se změnám na chodidle.

Jak vybrat boty do vody?

V době letních dovolených u moře se řada lidí ptá na jedno, a sice jak vybrat boty do vody. Mluvíme o nepostradatelnosti hlavně v případě, že se chcete pohybovat na kamenitých plážích. Jelikož mluvíme o specifické kategorii obutí, jsou zde také specifické požadavky, na které při koupi bot musíte myslet.


V první řadě by takové boty měly mít protiskluzovou podrážku zajišťující bezpečnost. Uvnitř by se měla nacházet kvalitní a pevná stélka. Klíčový je sám o sobě i materiál, jenž by se neměl tak snadno promočit.
Pánské černé nazouváky Slobby
Růžové dámské plážovky Scandi

Popis obrázku 2

Černo šedé plážovky Rider