Jak pečovat o nohy, aby byly zdravé a krásné po celý rok

Často celý den stojíme, chodíme a nohám neulevíme ani doma. Výsledkem jsou bolesti zad, chodidel a svalů. Nohy jsou suché a tvoří se na nich puchýře. Jak byste měli pečovat o svá chodidla, aby byla zdravá a krásná?

Pravidelná péče o nohy

Pravidelná péče o nohy by měla být samozřejmostí. Přesto ji mnoho z nás zanedbává. Poradíme vám pár jednoduchých tipů, které vám nezaberou mnoho času a dokáží zázraky.

 

  • Nohy si myjte každý den. Jen tak předejdete vzniku ekzémů, plísní a mykóz. Pozornost věnujte také důkladnému osušení a na nohy používejte jiný ručník než na zbytek těla.
  • Pořiďte si ponožky a punčochy z přírodních materiálů. Vyhněte se umělým látkám, ve kterých noha nemůže dýchat.
  • Nohy si pravidelně, například před spaním, mažte krémem. Zrelaxují se po namáhavém dni a předejdete suché kůži.
  • Starejte se o své nehty. Udržujte je čisté a krátké. Ideálně choďte alespoň jednou měsíčně na pedikúru.
  • Každý otlak, puchýř nebo prasklina je zprávou, že něco není v pořádku. Může se jednat o nevhodně zvolenou obuv nebo zdravotní komplikace. Tyto zprávy nepodceňujte a věnujte jim pozornost.
  • Často choďte na boso, hlavně v trávě. Nohy si odpočinou a budou dýchat. Bosonohá chůze vám udělá jen dobře. 

 

Dámská gumičková obuv Rock Spring

Relaxační koupele

Příjemné uvolňující koupele nohou jsou vhodné pro relaxaci i celkovou detoxikaci těla. V domácím prostředí vám postačí lavor s teplou vodou a pár kapek esenciálního oleje. Jaký si vybrat? Na zklidnění těla i mysli vyzkoušejte levanduli, cedr, jasmín, majoránku nebo březuli. Pro dodání energie se hodí citrusy, borovice, máta nebo yzop. Zanícená pokožka ocení eukalyptus, tea tree oil nebo citronovou trávu. Koupel si dopřávejte ideálně před spaním. Hodí se i pro oteklé nohy.

Čínská medicína a nohy

Věděli jste, že nohy odráží celkovou vitalitu našeho těla? Na ploskách jsou umístěné akupresurní body, které reflektují jednotlivé orgány a svaly. Přes nohy vedou také meridiány, kterými proudí energie vnitřních orgánů. Stlačováním akupresurních bodů na spodní straně chodidla si můžete ulevit od bolesti. Tuto reflexní masáž chodidel si můžete dopřát sami doma, nebo ji nechat na odborníkovi. S čím vám pomůže? S bolestí hlavy, zad nebo třeba s rýmou.

Správný typ obuvi

Zdravotní i estetický stav našich nohou ovlivňuje také typ obuvi, kterou nosíme. Ortopedické problémy patří mezi nejčastější, přitom je jejich prevence poměrně jednoduchá. Noste kvalitní zdravotní obuv a věnujte vašim chodidlům pravidelnou péči. Zdravotní obuv uleví chodidlům, odlehčí zátěž vyvíjenou na klouby, podpoří správné držení těla, ztlumí nárazy při chůzi.

 

Může vás zajímat: 7 důvodů, proč nosit kvalitní zdravotní obuv

 

Pánské zdravotní sandály Dr. Orto

 

Širokou nabídku dámské, pánské i dětské obuvi najdete na našem e-shopu.