Jak správně prát boty v pračce: Rady a tipy pro šetrnou péči o obuv

Čištění a pak i praní bot v pračce může být docela citlivou záležitostí. Existují tací, kteří své boty bez váhání vhodí do pračky a věří, že se boty perfektně vyčistí. Na druhou stranu jsou však tací, kteří by chtěli boty vyprat, ale bojí se výsledku. Pojďme se společně podívat, jak lze boty vyčistit šetrně a bez rizika poškození!

1. Výběr vhodné obuvi pro praní v pračce

Ne všechny typy obuvi jsou vhodné k praní v pračce. Zjistěte, zdali výrobce praní bot povoluje. K praní jsou ideální sportovní, plátěné boty, gumové sandály a textilní tenisky. Mějte však na paměti, že luxusní boty nebo boty vyrobené z citlivějších materiálů by měly být vyčištěny ručně.

Jaké boty jsou vhodné do pračky?

Obecně platí, že lze prát boty vyrobené z látek jako je nylon, polyester nebo bavlna. Mezi těmito materiály najdete látkové tenisky, běžné plátěné boty, sportovní nebo běžecké boty. Při výběru je však důležité zohlednit také samotný stav bot. 

Kterou obuv do pračky raději nedávejte!

Do pračky byste v žádném případě neměli dávat kožené boty. Stejně tak se vyhýbejte praní semišových, koženkových, gumových a gore-texových bot. Pozor také na boty na podpatku, kozačky a nebo na boty z velmi jemných materiálů, jako je třeba hedvábí. Právě u těchto typů obuvi hrozí nevratné poškození. Pokud si nevíte rady, jak vyčistit semišové boty a jak vyčistit kožené boty, podívejte se na naše články, kde to zjistíte.

Dále nedávejte do pračky starší boty s odchlipujícími se lepenými částmi nebo boty s nalepenými flitry, kamínky, nášivkami, knoflíky nebo jinými ozdobami. Také si dejte pozor na barvu bot. Zvláště tmavší odstíny nebo výrazné barvy mají tendenci blednout v průběhu času a opakovaného praní. 

TIP: Nezapomeňte zkontrolovat a vyčistit vnitřní část bot. Víte, jak vyčistit boty zevnitř, aby byly čisté a nezapáchali? 

2. Příprava bot

Předtím, než vložíte boty do pračky, odstraňte vložky, tkaničky a jakékoli volné části. Pokud jsou boty silně znečištěné, odstraňte přebytečný prach, kamínky nebo bahno kartáčem či hadříkem.

Pokud jsou vaše boty výrazně znečištěné a potřebují intenzivnější očistu, ideálním krokem je nechat je nejprve namočit v roztoku vody společně s prostředkem na nádobí. Tímto způsobem se boty zbaví nadbytku mastnoty a usazené špíny. Po odmaštění opláchněte boty pod tekoucí vodou, jinak se pěna bude uvolňovat a bude chtít z pračky ven.

Tkaničky můžete bez obav vyprat v pračce, ale nezapomeňte je svázat k sobě a dát je třeba do pracího pytlíku. Pokud jsou tkaničky s jemného materiálu je nutné je vyčistit ručně. 

Co se týká vložek do bot, tak ty je nejlepší vyčistit ručně. Vložte je do teplé vody společně s pracím práškem a vydrhněte opatrně kartáčkem. Vložky nechte pečlivě vyschnout. Pokud vložky do bot zapáchají, odstraňte zápach tak, že je vložíte do sáčku s jedlou sodou.

Špinavé boty

3. Zvolte vhodné prostředky a program praní

Používejte prací gely určené pro citlivé materiály. Sypké prací prášky se příliš nedoporučují, protože mohou ulpívat na obuvi a špatně se mohou rozpustit. Vždy dodržujte pokyny na etiketě bot a přizpůsobte teplotu vody podle materiálu. Pro většinu obuvi bude studená nebo teplá voda postačující.

Pokud žádná etiketa není k dispozici, obecně se doporučuje prát boty na jemný program, ideálně na 30, maximálně 40 °C. Pozor, zvolte minimum otáček a také vypněte program odstřeďování.

4. Chráníme boty během praní

Aby se boty během praní nepoškodily, můžete je vložit do pracího pytlíku nebo vaku na praní. V případě, že prací síťky nemáte, můžete použít starý povlak na polštář nebo k botám do pračky jednoduše vhoďte staré ručníky či deku. Tím zajistíte, že boty nebudou v pračce zbytečně narážet a nepoškodí jak samotné boty, tak i buben pračky.

5. Vhodné sušení

Boty nechte nejlépe proschnout na vzduchu. V teplých dnech je dejte ven, ale mimo dosah přímého slunečního záření. V zimě je položte pod radiátory. Obuv bychom neměli sušit na topení ani v sušičce, protože to může způsobit deformaci. Papírové utěrky mohou pomoci absorbovat vlhkost uvnitř bot. Podívejte se na náš článek jak sušit boty, kde se dozvíte, jak boty správně sušit, čeho se vyvarovat, aby nedošlo k deformaci.