Jak správně sušit boty: Praktické tipy pro péči o obuv

Péči o boty nelze v žádném případě podceňovat, protože správná údržba přispívá k prodloužení životnosti obuvi a udržení pohodlí při každodenním nošení. Jedním z nejdůležitějších aspektů je správný způsob sušení obuvi. Tento proces nejen předchází nepříjemnému zápachu, výskytu plísní, ale zároveň minimalizuje riziko deformace obuvi a prodlužuje životnost použitých materiálů. 

Příprava bot před sušením

Pokud jsou vaše boty mokré a zároveň zašpiněné blátem, pískem nebo jinými nečistotami, je důležité je pečlivě vyčistit. Tím nejen zajistíte, že boty rychleji uschnou, ale také předejdete tomu, aby se nečistota na obuvi zachytila. Čisté boty nejenže bude možné efektivněji usušit, ale zůstanou připravené na další použití.

 

Jak správně čistit a prát boty? Zbavte skvrny ručně a především podle jejich materiálu. Kožené boty potřebují jinou péči než třeba semišové boty či bílé látkové tenisky

 

TIP: Nezapomeňte boty důkladně naimpregnovat ještě předtím, než je poprvé obujete. Tímto způsobem vytvoříte na botách voděodolný film, což současně sníží riziko jejich promočení.

Jak správně vysušit boty?

Boty nesušte v sušičce ani přímo na topení. Nejlépe je nechte proschnout na vzduchu. V teplých dnech je dejte ven, ale mimo dosah přímého slunečního záření. V zimě je položte pod radiátory.

 

Boty by takto měly vyschnout během jednoho dne nebo přes noc. Vyhýbejte se umělému způsobu sušení. Současně pamatujte, že rychlé sušení na vysoké teploty může způsobit trvalé poškození některých materiálů.

 

Před sušením vyjměte vložky a rozepněte boty, aby vzduch mohl lépe proudit dovnitř. To umožní rychlejší odstranění vlhkosti a sníží se tak i riziko vzniku plísní.

 

Rovnoměrné sušení zajistíte tím, že boty rozvážete a naplníte novinami, toaletním papírem nebo kuchyňskými utěrkami, což nejen napne boty, ale také absorbuje vlhkost. 

 

Pro udržení správné formy bot je doporučeno je vyplnit. Tento postup je obzvláště nutný u kožených bot, které mají tendenci se při sušení lehce smršťovat

 

TIP: Pozor na časopisy nebo barevné letáky, nepoužívejte je při sušení, mohly by totiž obarvit vnitřek obuvi. 

Alternativní metody sušení

Pro alternativní možnosti sušení bot se doporučuje použití rýže nebo zrnkové kávy, které absorbují vlhkost podobně jako noviny. Malé množství rýže nebo kávy vložte do ponožky, uzavřete a umístěte do bot, aby začaly absorbovat vlhkost. Tuto výplň je nutné obměňovat každé 2-3 hodiny. Při sušení bot po dešti je ideální nechat je sušit při pokojové teplotě s dostatečným prouděním vzduchu.

 

Zároveň je boty možné pověsit na šňůru. Zejména u bot s měkkým svrškem, jako jsou textilní tenisky. Stačí připnout boty za jazyk pomocí kolíčků. Boty by neměly být ohýbány, aby nedošlo k jejich deformaci. 

Jak rozhodně boty nesušit?

Vyhněte se sušení bot v sušičce, na přímém slunci nebo přímo na topení. Nepoužívejte ani tolik horký vzduch z fénu nebo topení, protože to všechno může poškodit materiál bot.

 

Sušení bot na radiátoru není doporučeno právě z důvodu vysoké teploty, která může poškodit materiály a vést k deformacím obuvi. 

 

Jednou z dalších chyb je sušení bot na přímém slunci. Přímé slunce může způsobit deformace materiálů nebo vyblednutí barviv, zejména u citlivějších materiálů. U bílých tenisek to může způsobit zežloutnutí a způsobit nepříjemný žlutý nádech.

 

Vysoušení bot pomocí horkého vzduchu z fénu na vlasy s nadějí na rychlý a perfektní výsledek je další častou chybou. Bohužel i toto může způsobit rozlepení boty, zejména u sportovní, kde je mnoho různých prvků a materiálů lepení dohromady.

Jak sušit boty v sušičce?

Sušení bot v sušičce se příliš nedoporučuje. Avšak pokud je to nezbytné, je nutné dodržovat určitá pravidla a pokyny, aby se boty nenávratně nezničili.

 

Nejprve je nezbytné zjistit, z jakého materiálu jsou boty vyrobeny. Do sušičky můžete umístit boty z bavlny nebo jiných umělých materiálů. Naopak se nedoporučuje dávat do sušičky kožené boty, semišové boty či obuv s gelovou podrážkou. A samozřejmě, žádné špinavé boty! Před samotným sušením je nutné všechny boty očistit ručně jemným čisticím prostředkem a odstranit tkaničky.

 

Sušení v sušičce by mělo probíhat maximálně 60 minut při nízké nebo střední teplotě. Ačkoliv sušička nemusí být plná, je doporučeno sušit boty nejlépe ve dvojicích. Pokud však do sušičky umístíte několik ručníků, zabráníte možným bočním nárazům, které by mohly poškodit obuv. Boty vkládejte do sušičky jako poslední a přitlačte podrážky ke sklu dveří špičkami nahoru. 

Jak správně vysušit boty uvnitř?

Abychom předešli vzniku nepříjemného zápachu nebo rozvoji nebezpečných plísní, je nutné důkladně usušit boty jak zvenku, tak i uvnitř. Vložky do bot vždy vyjměte. Vložky vkládejte až tehdy, kdy jsou boty i vložky dokonale suché.

 

Po vyjmutí vložek je doporučeno vnitřek bot pečlivě prohlédnout a případné vodní stopy nebo zbytky odstranit. Následně můžete využít několik osvědčených metod k vysušení. 

Jak efektivně odstranit nepříjemný zápach z obuvi?

Pokud bojujete s nepříjemným zápachem ve svých botách, existuje několik účinných rad. Začněte tím, že necháte boty otevřené, aby měly dostatek vzduchu na větrání. To přispěje k odstranění nežádoucích pachů a zlepší celkovou svěžest vašich bot.

 

Pro neutralizaci nepříjemného zápachu v botách využijte běžný kuchyňský ocet, který efektivně eliminuje pachy a účinně likviduje různé druhy mykóz a plísní, jež se mohou šířit na nohách. Připravte si roztok z vody a octa v poměru 1:1, namočte hadřík nebo smotek vaty a vložte do bot na několik desítek minut. Tento roztok lze též aplikovat na vnitřní stélku pomocí rozprašovače pro stejně účinný výsledek.

 

Další z možností jsou speciální vložky do bot s aktivním uhlím, které efektivně absorbuje pachy a udržuje boty déle čerstvé. Alternativně můžete do bot vložit kávový prášek nebo jedlou sodu (bikarbonu), jež mají také schopnost absorbovat nepříjemné zápachy.

 

Sušené bylinky (levandule, mátové listy) nebo koření (skořice, hřebíček) jsou také skvělou volbou pro neutralizaci pachů v botách. Zkuste také umístit boty do mrazáku v igelitovém sáčku na několik hodin, abyste pomocí nízkých teplot zabili bakterie, jež způsobují zápach.

 

V obchodech jsou k dispozici speciální spreje navržené k odstranění zápachu z bot, obsahující antibakteriální látky a osvěžovače vzduchu. 


Nepříjemné zápachy mohou souviset i s péčí o nohy, proto je důležité udržovat čistotu a suchost nohou, což pomůže snížit tvorbu bakterií.