Jak naučit děti vázání tkaniček bez stresu a breku

Pro dospělé je zavazování bot naprosto automatický úkon, ale pro malé děti může jít o nelehkou a stresující záležitost. S největší pravděpodobností to bude chtít trošku trpělivosti a cviku, ale je důležité nevyvíjet na dítě příliš velký tlak. V tomto článku vám poradíme několik technik, jak naučit děti zavazovat tkaničky zábavnou formou.

V kolika letech naučit děti zavazovat tkaničky?

Pro děti do tří let doporučujeme kvůli usnadnění a urychlení obouvání boty na suchý zip. Starším potomkům už byste však ideálně měli pořídit dětskou obuv na tkaničky.

Nelze přesně říct, v kolika letech byste měli své ratolesti začít učit samostatně zavazovat botky. Ty zručnější to zvládnou ještě před nástupem do školky, jiné se to naučí během předškolních let. Každopádně je určitě vhodné, aby si dítko s tkaničkami poradilo před nástupem do školy.

Existuje několik metod a triků, jak naučit dítě zavazovat si boty, ať už jde o dívčí obuv nebo chlapeckou obuv. Většina z nich využívá formu hry nebo vyprávění příběhu.


Dětské zimní boty American club na suchý zip

Začněte na modelu

Na začátek je dobré pořídit například dřevěnou hračku ve tvaru boty, panenku s botami na tkaničky nebo si vyrobit vlastní model z lepenky. Dítě tak zavazování lépe pochopí a bude se víc soustředit, než kdyby se učilo na svých botech.

Nejlevnější a nejjednodušší způsob je vyrobit si zmíněný lepenkový model. Obkreslete na karton podrážku libovolné boty, ideálně nějaké větší, aby se s modelem lépe pracovalo. Šablonu vystřihněte a vytvořte v ní dírky, kterými navléknete šňůrky (nebo třeba stužky). Použijte ideálně dvě různé barvy stužek, aby dítko lépe pochopilo pořadí jednotlivých kroků.

Jednoduché metody zavazování tkaniček

Technik zavazování tkaniček je několik a mohou zpočátku na vašeho mrňouse působit příliš komplikovaně. Když ale zapojíte jeho představivost, půjde to snáz!

Metoda se zajícem

Oblíbená a efektivní je hra na zajíčka. Postupujte dle následujících kroků:

  • nejdříve vytvoříme uzel tak, že překřížíme tkaničky do tvaru písmene “x” a jeden konec protáhneme vzniklým otvorem - vznikne nám tak “hlava” zajíčka
  • následně obě tkaničky složíme tak, aby vypadaly jako “ouška” zajíce
  • ouška opět překřížíme, aby tvořila písmeno “x”
  • dolní ouško poté protáhneme přes horní
  • a nakonec pěkně zataháme zajíce za uši, abychom tkaničky utáhli!

Pusťte si toto video, na kterém je vše vidět hezky názorně:

 

Metoda s veverkou

Pokud technika se zajícem nezabrala, nebo děťátko nemá ušáky v oblibě, můžete zkusit alternativu v podobě příběhu o neposedné veverce. Bylo to takto:

  • V lese rostl starý dub – zavažte uzel, tj. kořen stromu,
  • který měl mohutné větve – jednou šňůrkou udělejte smyčku,
  • a kolem toho stromu běží veverka – druhou šňůrkou (veverkou) projděte kolem smyčky (strom),
  • která vleze do nory a vyskakuje z druhé strany stromu – provlékněte šňůrku přes smyčku (je třeba vyměnit ruce), zatáhněte a je hotovo.

Metoda s básničkami

Další dobrou cestou, jak dítě zaujmout a zároveň ho naučit zavazovat boty, jsou básničky. Zatímco provádíte známé kroky, recitujte:

Jedna smyčka, druhá smyčka,
k tomu ještě malá klička.
Utáhni to trošičku,
ať máš hezkou mašličku.

Anebo:

Nejdřív uzlík ze dvou konců,
potom na tom kratším kličku.
Pak obtočit druhým koncem,
provléknout tím očkem smyčku,
a už koukáš na mašličku!

Zavazování bot bychom tedy měli mít zmáknuté. Pokud vás zajímají odpovědi na další otázky, třeba jak správně obouvat děti, mrkněte na další články na našem blogu.


Černé kotníčkové tenisky Tramp