Jak poznat ploché nohy? Prevence, léčba a cviky

Cítíte se po chůzi unavení, otékají vám nohy a bolí vás často hlava? Možná za to mohou ploché nohy. Poradíme vám, jak plochou nohu poznáte, jaké jsou příčiny jejího vzniku a doporučíme vhodné cviky.

Jak poznáte plochou nohu

Na ploché nohy trpí podle ortopedů až 80 % lidí. Jak poznáte, že patříte mezi ně? Vnímejte tyto varovné signály:

  • nadměrná únava po chůzi
  • pocit těžkých lýtek
  • otoky nohou
  • bolesti zad
  • pocit chladu
  • kuří oka
  • pálení svalů
  • trnutí nohou

Diagnóza

Pokud se domníváte, že máte ploché nohy, navštivte ortopeda. Ten vám provede odborné vyšetření a poradí vám, co dál. Díky takzvanému plantoskopu vám zkontroluje nožní klenbu a její rozložení zátěže na špičky, paty a chodidlo.

Příčiny vzniku ploché nohy

Plochá noha může být geneticky vrozenou vadou nebo se k ní dopracujete během života nevhodnou péčí. Mezi příčiny vzniku patří především tyto faktory:

  • špatný vývoj způsobený vrozenou plochostí nohy,
  • nedostatečná péče o nohy v době dospívání,
  • vysoká zátěž vlivem obezity nebo náročného povolání,
  • příliš rychlý růst,
  • přetěžování při závodním sportu,
  • poúrazový stav
  • nebo nevhodná obuv.

Ploché nohy u dětí

Do dvou let věku je plochá noha u dětí běžným jevem. Novorozenci mají totiž vnitřní část plosky vyplněnou tukovým polštářem, který postupně zmizí. Klenba nohy se vyvíjí až do předškolního věku. Abyste předešli plochým nohám u dětí i v pozdějším věku, pořiďte jim kotníkové boty s pevnou podrážkou a patou. Vždy by měly být o 10 až 15 mm větší, aby noha měla dostatek prostoru. Pozor si také dejte na případnou nadváhu dítěte. Ta může negativně ovlivnit celkový postoj, kvalitu kloubů a pružnost svalů.

Vhodná prevence

Prevence plochých nohou je jednoduchá, ale musí být pravidelná. Patří do ní hygiena, speciální cviky a kvalitní obuv.

 

Pískové dětské botičky Pegres

Hygiena

Vhodnou prevencí je dostatečná hygiena a péče o chodidla. Využívejte koupelové soli, pemzu a chladivý gel. Na nohou stojíte velkou část dne, zaslouží si proto pravidelnou péči.

Boty pro ploché nohy

Vyhněte se vysokým podpadkům a úzkým špičkám. Chodidla a prsty potřebují prostor, anatomicky tvarovanou obuv a podrážku, která tlumí nárazy. Vhodné jsou například gumičkové boty, které nohu nestahují a zaručují komfort a pohodlnou chůzi.

 

Dámská gumičková obuv Rock Spring

 

Připravili jsme pro vás kategorii, ve které naleznete všechny boty vhodné pro ploché nohy:

Správná chůze

Správný postoj těla vám pomůže od bolesti zad, hlavy, kolenou a prohloubí váš dech. Nejdříve se postavte rovně, ruce nechte spuštěné podél těla, zatáhněte bradu a hlavu vytáhněte nahoru, jakoby vás někdo tahal na temeni hlavy za provázek. Povolte ramena a chodila pevně opřete do země. Ucítíte klouby pod palci a paty, prsty však nechte volně. Vyzkoušejte si, že je dokážete odlepit, aniž by se změnila vaše stabilita. Vydechněte a nadechněte se. Při každém kroku pokládejte nohu rovně a nešlapte směrem k vnitřní straně. Choďte pomalu a přenášejte váhu na vnější část chodidla.

Cviky na ploché nohy

Jednoduché cviky můžete provádět kdykoliv během dne sami doma. Velmi prospěšná je také masáž nohou nebo návštěva fyzioterapeuta.

  1. Posaďte se rovně na židli a kružte oběma kotníky současně. Nejdříve na jednu stranu, poté na druhou.
  2. Ve stoje si stoupněte na špičky a položte chodidla zpět na podložku. Několikrát zopakujte. Stoj na špičkách střídejte se stojem na patách.
  3. Využijte masážní míček. Pomalu ho válejte po chodidle tam a zpět a masírujte celou délku nohy.
  4. Procvičujte prsty na nohou. Jak? Například tím, že se pomocí nich budete snažit zvednout něco ze země. Může to být tužka nebo kus látky.
  5. Choďte často bosi v trávě, po kamínkách nebo v lese. Nebojte se, zem je měkčí než se zdá. Nezraníte se.
  6. Využívejte Kneippův chodník, ve kterém se střídá horká a ledová voda. Tato procedura působí dobře také na prokrvení nohou a lymfatický systém.

Pečujte o nohy pravidelně a s láskou. Odmění se vám jemnou pokožkou a vitalitou, která vás bude provázet celý den.