Zdravotní boty na haluxy: Co je při výběru důležité?

Trápí vás vbočené palce? Pak určitě máte problém vybrat pohodlné boty, které by váš stav nezhoršovaly. Přinášíme několik tipů na to, jak poznat v obchodě ty pravé a na co se při nákupu zaměřit.

Vbočený palec neboli halux

Vbočený palec, latinsky hallux valgus, je deformace prstu u nohy. Jedná se o stav, kdy se změní osa palce. Palec se vytočí směrem k ukazováčku a u kloubu palce se objeví velká, bolestivá boule. Tuto vadu spouští nevhodná obuv, genetika, špatná péče o nohy či nadváha. 

Podle odborníků na haluxy nejčastěji trpí ženy a hlavním viníkem bývají boty na podpatku. Někdy vbočený palec na noze objeví i budoucí maminky, což je dáno uvolněním vazů během těhotenství.  

Vbočené palce bohužel nejsou jenom estetickou vadou. Způsobují nepříjemné bolesti nohou, ale také zad, kolen a kyčlí. Kdo by to byl řekl, že i docela malý palec dovede vyřadit člověka ze hry. Neberte proto tuto deformaci na lehkou váhu, časem se totiž zhoršuje. Tedy pokud nepřijmete nějaká opatření.

Jestli se už s haluxy potýkáte, nebo se zajímáte o prevenci, základem je nejen zdravá životospráva (BMI v normě, správné péče o nohy, cviky na chodidla), ale také kvalitní obuv. Ortopedové jako prevenci a úlevu při vbočených palcích doporučují zdravotní obuv.

Připravili jsme pro vás kategorii, kde naleznete všechny vhodné zdravotní boty pro vbočený palec.

Zdravotní obuv funguje jako prevence i úleva

Obuv, která je v oblasti špičky příliš úzká a nutí prsty do nepřirozené polohy, je jedním ze spouštěčů vbočeného palce. Stejně jako obuv, která způsobuje ploché nohy (plochá noha vede k destabilizaci kloubů, a tedy často i k vbočenému palci). 

Zdravotní ortopedická obuv nabídne všechny vlastnosti, které jsou pro zdravou nožku klíčové. Co všechno, kromě dostatečného prostoru pro prsty, získáte?

Měkká podrážka

Měkká a poddajná podrážka tlumí otřesy, ke kterým během pohybu dochází, čímž chrání klouby a záda. A také posiluje svaly chodidel. Vytváří totiž přirozenou nerovnováhu, a tělo se ji automaticky snaží vybalancovat. Jedná se o jemný proces, který nijak nepostřehnete, ovšem pro chodidlo je naprosto zásadní. 

Tato technologie částečně simuluje chůzi naboso, ale s měkkým došlapem. A jak jste už určitě někde slyšeli, chůze bez bot je velmi prospěšná a přirozená. Jedním z důvodu je právě posilování svalů chodidel. 

Anatomicky tvarovaná stélka

Anatomicky tvarovaná stélka hraje klíčovou roli. Pomáhá udržovat přirozenou polohu chodidla, a snižuje tlak na patu a samotnou klenbu. Rozdíl poznáte okamžitě, stélka je totiž úžasně pohodlná a přinese úlevu. 

Pokud máte oblíbený pár bot, kterého se nechcete vzdát (např. boty do společnosti), doporučujeme do nich přikoupit alespoň ortopedickou vložku pro podporu klenby. A na běžné nošení si pořiďte klasickou ortopedickou obuv, která má všechny klíčové vlastnosti. 

Příjemné a elastické materiály

Zdravotní obuv se vyrábí z měkkých, prodyšných a pružných materiálů, které se přizpůsobí tvaru nohy. Díky tomu netlačí na prsty.  

Jaké typy obuvi zvolit?

  • Pro vbočené palce je ideální například gumičková obuv. Jedná se o typ zdravotní obuvi, která je vyrobená ze spletených gumiček. Přizpůsobí se tvaru nohy a nabídne změkčenou stélku. 

  • Na vycházky si pořiďte ortopedické tenisky. 

  • Na doma či do práce jsou nejlepší ortopedické přezuvky. 

  • A do společnosti doporučujeme zdravotní polobotky (pro dámy i pro pány) nebo dámské ortopedické boty na klínku. Podívejte se do naší nabídky. Sami uvidíte, že i zdravotní obuv dovede být stylová a pěkná.

Nejlepší zdravotní obuv

Pánské zdravotní polobotky Koma
Dámské zdravotní polobotky Axel
Černá zdravotní obuv Axel