Ischemická choroba dolních končetin: Jak ji poznat a vyléčit?

Ischemická choroba dolních končetin začíná studenou nohou, pokračuje bolestmi a může skončit i amputací. Jak ji poznat a jak se postupuje při léčbě? A co pro sebe můžete udělat, abyste si ulevili a ochránili se?

Co je ischemická choroba dolních končetin

O co se vlastně jedná? Lékaři ischemickou chorobu dolních končetin někdy nazývají také uzávěr tepen. Jedná se o stav, který postihuje právě je. Naopak se nevyskytuje v žilách. Tepny se zužují, a tento stav může dojít až do krajnosti, tedy že se docela uzavřou. Noha přestává být zásobována krví, a tedy i kyslíkem a dalšími živinami. Ischemie znamená také nedokrevnost. 

Co způsobuje nedokrevnost dolních končetin 

Příčin může být hned několik a správnou z nich odhalí jenom lékař. Pokud však některou z těchto potíží trpíte, může u vás hrozit i ischemická choroba dolních končetin. Jedná se o následující diagnózy:

  • ateroskleróza,

  • diabetes,

  • krevní sraženina neboli trombus, 

  • poruchy nervů, které zužování tepen způsobují,

  • Bürgerova choroba.

Potom tu máme rizikové faktory, které mohou k rozvoji nemoci přispět. Jedná se zejména o nadváhu a vysoký cholesterol. Nebezpečný je také nedostatek pohybu či vysoký krevní tlak. Pozor by si měli dát hlavně kuřáci, ti mají až stokrát větší šanci oproti nekuřákům, že je tyto problémy jednou potkají. 

Jak se projevuje

V zásadě závisí na tom, jak moc máte tepny zúžené, či zda došlo k jejich úplnému uzávěru. Nemoc se časem zhoršuje a tehdy se přidávají další problémy a bolesti chodidel či nohou. Odborníci klasifikují celkem čtyři stádia, která se projevují určitými potížemi. 

  1. fáze – nepociťujete žádné obtíže. Zasažená končetina je však podezřele chladná. Už v tomto počátečním stádiu dokáže lékař pomocí diagnostických metod odhalit, že trpíte ischemickou chorobou dolních končetin.

  2. fáze – objevuje se prudká bolest při námaze. Nemocného nutí kulhat nebo činnost úplně přerušit. Bolest vzniká právě nedostatku kyslíku ve svalech končetin. Jakmile se zastavíte či zpomalíte, námaha nebude taková, a proto odejde i bolest. Časem dělá problém ujít i menší vzdálenosti, což ukazuje na závažné poškození tepen. V této fázi dochází k viditelným změnám jako: suchá kůže, ztráta ochlupení, lámavé nehty atd.

  3. fáze – bolest končetiny je neustálá, objevuje se i v klidu a budí pacienta ze spánku. Úlevu přináší poloha, kdy je noha svěšená k zemi.  

  4. fáze – objevují se svalové křeče a škubání. Tato fáze může skončit až amputací. Je potřeba si dávat pozor i na nejmenší ranky. Kvůli špatnému prokrvení se totiž rány nestíhají hojit, a proto se do nich může dostat infekce.

Bolest se projevuje na různých místech podle toho, jaké tepny jsou poškozené. Můžete cítit chodidlo, lýtko, stehno, dokonce i hýždě. 

Jak se léčit

Co nejdříve vyhledejte lékaře a zahajte léčbu s ním. Připravte se na to, že bude komplexní. Často se problém řeší chirurgicky, ale také pomocí léků, které rozšiřují tepny. Postup hodně záleží na tom, co nemoc způsobuje. Důležité je poctivě cvičit, pokud to tedy doporučí ošetřující lékař. A to hlavně dolní končetiny. 

Prevence a úleva při problémech

Jak si můžete pomoci sami? Vše konzultujte s lékařem. Zde přinášíme pár tipů, které by vám měly zafungovat. Jelikož jde ischemická choroba dolních končetin ruku v ruce se špatným hojením ranek, dávejte si na postiženou nohu obzvlášť velký pozor.  

Otevřenou, nehojící se ránu si způsobíte i maličkostí. Například špatně nasazenou ponožkou, drobným kamínkem či nepadnoucími botami. Přečtěte si, jak vypadá správná péče o nohy a pořiďte si padnoucí zdravotní obuv. Nechoďte naboso a dodržujte hygienu. Končetiny nenechávejte v chladu. Dbejte na to, aby byly neustále v teple. 

V rámci prevence přestaňte kouřit a udržujte si zdravou váhu. BMI by mělo být v rozmezí 18,5 až 25,0. Snažte se jíst zdravě a pravidelně se hýbat.

Nejlepší zdravotní obuv

Pánské zdravotní polobotky Dr. Orto
Dámské zdravotní sandály Axel
Černé zdravotní polobotky Axel