Jak vybrat boty na běhání? Známe 5 kroků k cíli!

Správná obuv na běhání vylepší váš výkon a předejde zraněním. Ale jak ji poznat? V článku se zaměříme na parametry, které při výběru rozhodnou. Poradíme, která běžecká obuv je pro vás ta pravá a na co si dát pozor. 

Jaké máte chodidlo a došlap?

Vezměte v úvahu tvar chodidla, typ klenby a došlap (úhel, pod jakým došlapujete). Došlap se měří buď pomocí přístrojů v obchodě nebo u ortopeda. Má na něj vliv právě klenba nohy. 

Došlap se ale dá docela spolehlivě odhadnout i vlastními silami z pohodlí domova. Podívejte se na současné boty. Jsou:

  • Sešlapané na vnitřních stranách = pronace

  • Nejsou sešlapané nebo jen rovnoměrně = neutrální došlap

  • Sešlapané na vnějších stranách = supinace

Všechny tyto informace vám pomohou vybrat správnou obuv s adekvátní úrovní podpory. Pro supinační a neutrální došlap postačí boty pro neutrální došlap, nehrozí zde totiž zranění běžce. 

Ovšem u pronace riziko zranění existuje, a proto je nutné zvolit speciální běžecké boty pro pronační došlap s vyztuženou vnitřní částí.

Výrobci dnes už pamatují na všechny zákazníky, i na ty se specifickými požadavky, jako je např. vysoký nárt. Podívejte se na nabídku pánské sportovní obuvi nebo dámské sportovní obuvi a vyberte si pár, ve kterém budete moct běhat na 100 %.

Do jakého terénu chodíte běhat?

Typ terénu promlouvá do finálního výběru. Jaké typy bot podle terénu existují?

  • Silniční běžecké boty – dobře tlumí a mají nízkou hmotnost. Vhodné na pevný povrch (silnice, běžecký pás). Prodyšné. Nevhodné na běh v terénu s nástrahami (kameny, kořeny, větvičky), po blátě atd. Mírný terén za sucha, jako je polní cesta nebo pěšina v lese, ale zvládnou.

  • Terénní běžecké boty (nebo také krosové) – ideální do přírody a pro běh po nezpevněných cestách. Chrání před uklouznutím a provlhnutím. Konstrukce je celkově bytelnější. Na silnice se bohužel nehodí, měkká podrážka se na nich rychle opotřebuje.

Hledáte něco na půl cesty? Vyzkoušejte univerzální běžecké boty – kompromis, který vás nezradí v terénu, ani na silnici.

Správná velikost je klíč

Je důležité, aby vám boty správně seděly a měly správnou velikost. Chtějte dostatek prostoru pro pohyb prstů. Jinak vám kvůli nedostatku prostoru mohou začít černat. Při správném běhu by vám neměla výrazně klouzat pata, ovšem mírná rezerva tam může být. Doporučuje se koupit takové, které jsou minimálně o ½ čísla větší než vaše běžná velikost obuvi. Při běhu totiž noha reaguje a pracuje, může i trochu otéct. 

Běžecké boty je nejlepší zkoušet v odpoledních hodinách a ideálně v ponožkách, se kterými běháte. Neostýchejte vyzkoušet i několik párů, ať najdete ty nejvhodnější. Využijte toho, že e-shopy umožňují do 14 dnů odstoupit od smlouvy. Bot objednejte víc, ozkoušejte je (v domácím prostředí) a potom je klidně vraťte.

Odpružení pro větší pohodlí  

Tlumení snižuje otřesy a chrání zejména začínající běžce před bolestmi a zraněním. Celkově je běh s botami, které mají tuto vlastnost, pohodlnější. Vysoké tlumení doporučujeme na dlouhé trasy, pro začátečníky nebo běžce s vyšší vahou. Střední tlumení je dobré pro lehčí běžce a na kratší, tempové běhy. Nízké tlumení využijí opravdu zkušení běžci, kteří mají perfektně zvládnutou techniku. Jsou dobré například na závody.

Často se setkáváme s tím, že lidé používají běžečké boty do posilovny, což je za nás chyba. V případě, že navštěvujete převážně posilovnu, tak doporučujeme přečíst článek jak vybrat boty do posilovny

O boty se nezapomeňte starat

Nákupem to nekončí. Správnou péči zajistíte delší životnost a špičkový výkon vašich běžeckých bot. Podívejte se, jak vyčistit boty od bahna a jak jim dopřát tu nejlepší péči. Doporučujeme vlastnit párů víc, ať je můžete střídat. Vydrží vám o to déle.

Nejlepší běžecká obuv

Popis obrázku 1
Dámské sportovní boty Joma
Popis obrázku 2
Pánské sportovní boty Power
Popis obrázku 2

Dětské sportovní tenisky Joma