Jak změřit stélku boty?

Nikdo nechce zažít zklamání z nepadnoucích bot. Přitom se tomu dá docela jednoduše vyhnout. Stačí zjistit míry stélky, která nám bude nejvíc vyhovovat. Zjistěte, jak zjistit délku stélky bot a jak vybrat padnoucí velikost u různých typů obuvi. 

Podle odborníků až ¾ lidí nosí nepadnoucí obuv. Třeba i vy právě teď. Bota nesedí délkou nebo šířkou, případně zhoršuje stav chodidel (např. plochou nohu). Nesprávná velikost totiž způsobuje nejen bolesti nohou, ale i další problémy s chodidly, od nepříjemných odřenin a puchýřů až po dlouhodobější, chronické potíže.

Jak se ujistit, že nosíte správnou velikost bot? Řešení je jednoduché: změřte si chodidla. 

Jak změřit stélku boty v 5 krocích

Pro správné měření budete potřebovat měřicí pásku nebo metr, tužku a papír. Ujistěte se, že nástroje jsou dostatečně dlouhé a přesné, jinak nevezmete správné míry.

  1. Dejte kus papíru na rovný povrch (můžete použít nějaký větší, například pečící papír, který zatížíte, třeba právě botami). Ujistěte se, že papír není shrnutý a drží na místě.

  2. Postavte se na papír. Mějte váhu rovnoměrně rozloženou na obou chodidlech. Stůjte přirozeně.

  3. Vezměte si tužku a obkreslete jednou rukou okraj nohy. Držte ji kolmo k povrchu papíru. A už máte obrys chodidla.

  4. Změřte si délku obrysu chodidla za použití metru nebo dlouhého pravítka. Míry se berou tak, že se změří kolmice mezi dvěma nejvzdálenějšími body chodidla (většinou od paty po špičku palce).  

  5. Výsledek měření si zapište v centimetrech. Doporučuje se k výsledku připočíst ještě tzv. nadměrek, který je velký 10 mm. Nadměrek zajistí, že bude chodidlo v přirozené poloze i během pohybu a prsty nebudete narážet do přední části boty.

Změřte si obě nohy. A za finální rozměr vezměte ten větší z nich (plus nadměrek). Je docela běžné, že je jedno chodidlo o kousek větší než to druhé. Tak ať máte pohodlí.

Jakmile máte velikost chodidla v cm, je čas ji porovnat s údaji v tabulkách velikostí výrobců. Podívejte se, jaká velikost odpovídá rozměru vašeho chodidla v cm. Raději si svou velikost u každé značky ověřte vždy znovu, protože není nic neobvyklého, že se škála velikostí výrobce od výrobce trochu liší. 

Jak správně změřit stélku boty u různých druhů obuvi

Standardní, vycházková obuv

Stélku změřte podle výše uvedených kroků. Ujistěte se, že zvolená velikost odpovídá vašemu měření. Pokud máte rádi pohodlnější a volnější boty, nebo vám nohy často natékají, můžete zvolit o něco větší velikost.

Široké boty

Máte širší chodidlo a běžné boty jsou vám nepohodlné? Nebojte, výrobci na vás nezapomněli. Doporučujeme vybrat z kategorie obuv šíře H (a dalších atypických velikostí). Při nákupu online si změřte nejen velikost nohy, ale i její šířku. 

Sportovní boty

Zde je důležité připočíst nadměrek 10 až 12 mm. Experti doporučují na sport zvolit botu minimálně o ½ čísla větší, než je reálná velikost chodidla. Při sportu a dalších fyzických aktivitách mohou chodidla lehce otékat. Navíc neustále pracují a potřebují dostatek místa. 

Sandály a otevřená obuv

Stélka sandálů a otevřené obuvi je podobná jako u standardních bot. Vezměte v úvahu nejen délku, ale také šířku a tvar nohy. Sandálky nemusí vyhovovat každému, tím spíš, jestli máte atypický tvar chodidel. Zvolte model, který vám poskytne pohodlí a správnou podporu.

3 nejčastější chyby

  • Nepřipočítali jste nadměrek a bota je vám malá. Doporučujeme obuv reklamovat a koupit jinou, která padne. Pokud už to není možné, můžete se pokusit ji roztáhnout. Jak roztáhnout a rozchodit kožené boty se dozvíte u nás na blogu.

  • Nevyhovuje vám šířka boty. Jestli je vám bota těsná na šířku, je na čase poohlédnout se po širším modelu. Prsty, ani další část chodidla, nesmí být jako ve vězení. Jinak hrozí nepříjemné bolesti a v horších případech i deformace. 

  • Měřili jste velikost chodidla od paty ke špičce palci, ale palec není nejdelší prst na noze. Každý máme trochu jiný tvar nohy a tzv. románské či řecké chodidlo má vrchol špičky nad druhým či třetím prstem. Vezměte to při měření v úvahu, ať vás bota netlačí.