Kuří oko: Příznaky, léčba a prevence

Člověka může potrápit leccos. A mnohdy také na první pohled maličkost, jakou je kuří oko. Bolestivý kožní útvar se objevuje zpravidla na noze a velmi často vzniká v důsledku dlouhodobého nošení úzké nebo příliš špičaté obuvi. Tím vzniká tlak na kůži a problém je na světě. Jak se nepříjemného společníka zbavit? 

Jak rozpoznat kuří oko

Na jednu stranu pozitivní zjištění je, že se kuří oka týkají výhradně našich nohou. Na druhou stranu umí nohy pořádně potrápit. Mezi nejčastější místa, kde se kuří oka vyskytují patří palce, paty, mezi prsty, případně na horní části nohou (zejména v okolí drobných kloubů nohy). Na rukou se zpravidla neukazují čili pokud máte podezření, že se kuří oko vyskytlo tam, jedná se nejspíše o bradavici.

Abyste si byli jistí tím, že na vašich nohou sídlí právě kuří oko a ne zmiňovaná bradavice, můžete ho rozpoznat podle tohoto popisu - kuří oko je většinou kuželovitého tvaru a bývá o velikosti maximálně 8 milimetrů. Uprostřed útvaru se objevuje trn, který mívá hnědou barvu. Kůže okolo něj je žlutošedá. 

Jak kuří oko vzniká

I když nemluvíme o vážném ohrožení nebo příliš velkém zdravotním problému, je to velmi nepříjemné, proto je důležité vědět nejen příčinu vzniku, ale také to, jak ho léčit. Jak již bylo zmíněno, důvodem vzniku kuřího oka je především nevhodná obuv, která tlačí na kůži. Vlivem tlaku dochází k tomuto problému. 

Příznaky kuřího oka

Typickým příznakem je bolest na nohou, kterou pociťujete hlavně při chůzi v úzkých či špičatých botách jako jsou např. dámské lodičky, ale poté ostatně v jakýchkoli botách. Kuří oko, respektive trn rostoucí uprostřed totiž dráždí citlivé nervy, čímž onu bolest způsobuje. 

Léčba kuřího oka

I když se nejedná o závažný zdravotní problém, i každá taková maličkost, pokud je neléčená může vést k horším scénářům. V tomto případě hrozí například infekce, která se do kuřího oka může dostat a také následný zánět, který vlivem infekce vznikne. A je závažnější potíž na světě. 

Proto ani na chvíli neotálejte s léčbou, když na kuří oko narazíte. V nejlepším případě se snažte už o prevenci, a to tím, že budete nosit zdravotní obuv, která je uzpůsobená tak, aby byla maximálně komfortní. Ostatně zdravotní obuv oceníte i při léčbě problému, protože nebude nijak tlačit, spíše bude poskytovat kýžené pohodlí. 

Léčba je podobná jako v případě puchýřů. Kuří oko je nutné změkčit kůži mastí a kuří oko odstranit. Obvykle se brousí po teplé koupeli, kdy kůže změkne. Dokonce existují i náplasti na tento zdravotní problém, které obsahují kyselinu salicylovou. Ta podporuje změknutí, usnadňuje odstranění kuřího oka a poskytuje prakticky okamžitou úlevu od bolesti.