3 kroky, jak vybrat obuv pro vysoký nárt

Běžná bota vás tlačí? Špatně se vám obouvá? Možná vás trápí vysoký nárt. Jak si v obchodě s obuví vybrat, tak abyste byli spokojeni? Poradíme, které typy bot jsou komfortní, stylové a jednou provždy vyřeší váš problém.    

Nárt je horní část chodidla. Vysoký nárt poznáte podle toho, že vás obuv do nártu dře a máte potíže při obouvání. Kvůli vysokému nártu má vaše chodidlo větší celkový objem. Tento dodatečný objem zabírá uvnitř boty více místa, a proto je důležité najít správný model a typ obuvi. Jinak si zaděláte na nepohodlí, ale i závažnější potíže.

Jaké materiály zvolit? A kterým se vyhnout?

V obchodech s obuví chtějte modely z elastických materiálů. Ty se nohám perfektně přizpůsobí a nezatěžují je. Gumové vsadky a další strečové prvky jsou to, co hledáte. Pevným, neelastickým materiálům se raději vyhněte, ty mají totiž docela opačný efekt a mohou vám způsobit bolesti. Bota jako taková samozřejmě může být pevná, ovšem v takovém případě by měla mít nějaké gumové vsadky nebo pružné prvky. 

Tyto druhy bot jsou to pravé ořechové

Pro široké nárty existuje řada trendy a pohodlných druhů bot, které nejenže skvěle vypadají, ale i perfektně slouží. 

Sázkou na jistotu jsou tenisky a vycházková obuv v odpovídající šíři. Ale jak to vyřešit v létě? Nebo když se chystáte do společnosti?

Jestli hledáte boty, které poskytnou nohám dostatek prostoru, vyhněte se botám s úzkými řemínky. Řemínky se totiž do vysokého nártu rády zařezávají, což je jednak neestetické, za druhé to může i bolet.

Místo toho doporučujeme sandály s širšími řemínky nebo rovnou espadrilky. V těchto ležérních, stylových botách zažijete tu pravou úlevu. Širší řemínky a praktická konstrukce nikde netlačí a nezařezává se. Můžete je mít celý den na nohou.

Dále kromě espadrilek doporučujeme také mokasíny a balerínky. Tyto boty nejsou příliš těsné a snadno se nazouvají, což je přesně to, co potřebujete. 

Ale pozor. Vyhněte se modelům s řemínky kolem kotníku. Ač to na první pohled působí elegantně, řemínky mohou být pro vaše nohy příliš těsné a nepohodlné.

Vytvořili jsme pro vás kategorii, kde naleznete vhodnou obuv pro vysoký nárt:

Vyzkoušejte obuv pro široká chodidla

Pokud vás trápí vysoké nárty, doporučujeme vyzkoušet obuv pro široká chodidla. Neexistuje sice velikost nebo konkrétní rozměr pro velikost nártu. Ale široké boty bývají lidem s vysokým nártem obecně pohodlnější

Možná jste si už všimli, že výrobci nabízí boty v různých šířích. Ty se značí písmeny F, G, H, K a M. F je nejužší a M nejširší. K dostání jsou i poloviční šíře jako F ½ atd. 

Vždy je nutné nejprve vyzkoušet, jak vám bude bota sedět. Protože i když nás trápí stejná věc – tedy široký nárt, každá noha je přeci jenom trochu jiná. Pro široké nohy a vysoké nárty doporučujeme zejména šíře:

  • G ½ – mírně rozšířená šíře, vhodná pro mírně vysoký nárt,

  • H – rozšířená bota,

  • K – extra široká šíře, doporučujeme při větších problémech,

  • M – nejširší rozměr, který je v obchodech k dostání.

Pravdou je, že tyto rozměry nejsou standardizované, a tak s nimi někteří výrobci zachází dost ledabyle. Nejlepší proto bude vyjít z tabulky velikostí a obvod prstních kloubů (OPK) si při nákupu online přeměřit krejčovským metrem.