Ortopedická obuv na ploché nohy: Poradíme se správným výběrem

Ploché nohy způsobují celou řadu potíží jako bolesti nohou a zad, nadměrnou únavu a trnutí svalů. V tomto článku se zaměříme na správný výběr ortopedické obuvi pro ploché nohy. Existuje několik faktorů, které je třeba vzít při výběru nových bot v úvahu, jako je dostatečná opora pro nožní klenbu, anatomické tvarování, vhodná velikost a materiály. Článek nabízí také rady na prevenci a péči o nohy, aby se minimalizovala rizika vzniku nebo zhoršení plochých nohou.

Ploché nohy, na co si dát pozor?

Podle ortopedů trápí ploché nohy až 80 % populace. Jedná se o vadu vrozenou, ale i získanou. Jednoduše řečeno si k nim můžete dopomoct. Třeba nošením nevhodné obuvi, nadměrnou námahou v práci či při sportu, nadváhou, úrazem. Plochá noha může způsobovat kuří oka, pálení a trnutí svalů, bolesti nohou, zad, a dokonce i hlavy.  

Myslete na prevenci

Kromě výběru vhodné obuvi pro ploché nohy známe i další opatření, které předchází vzniku nebo zhoršení plochých nohou. Co pro sebe můžete udělat?

  • Dodržujte hygienu (koupelová sůl, chladivý gel, masáž pemzou, více v článku o správné péči o nohy),

  • udržujte si zdravou hmotnost, 

  • posilujte svaly nohou a nožní klenbu (masáže, fyzioterapie, chození naboso, Kneippův chodník), 

  • používejte ortopedické vložky.

Nejlepší obuv pro ploché nohy je ta ortopedická

Hledejte takovou obuv, která poskytuje dostatečnou oporu nožní klenbě, dostatek místa pro prsty a vyrovnává tlak na nohy. Měla by být spíš široká než úzká, a nabízet oporu. Anatomické tvarování je velkým plusem. Ortopedická obuv tyto požadavky splňuje vůbec nejlépe. Jakto?

  • Zdravotní obuv stimuluje a podpírá klenbu. Vhodná opora nožní klenby snižuje únavu a bolest nohou, kolen a kyčlí. 

  • Také pomáhá správně rozložit váhu těla, což snižuje riziko dalších zdravotních problémů. Celkové držení těla se zlepší. 

  • Díky anatomickému tvarování se mírní bolest a napětí v končetinách. 

  • A jelikož nohy nijak nedeformuje, předchází zhoršení stavu či přidružení dalších potíží. 

Pokud hledáte nový pár bot mimo oddělení se zdravotní obuví, vyhněte se botám s plochou podrážkou. Máme na mysli zejména žabky, sandálky, baleríny. Není to případ všech, ale u spousty párů tohoto typu bot se právě s plochou podrážkou setkáte. Ta nijak nožní klenbu nestimuluje a nepodpírá, takže snadno dojde ke zhoršení stavu. 

Kromě toho nedoporučujeme ani úzké boty či boty na podpatku, které mohou přispívat i k dalším deformacím a nohám se v nich příliš nedaří. 

Jaké materiály zvolit

Doporučujeme boty vyrobené z kvalitních materiálů, jako jsou kůže, textil nebo odolné syntetické materiály. Důležité je, aby botky byly měkké, ale zároveň pevné a stabilní.

Podrážka 

Stélka musí být pružná a měkká, ale zároveň dostatečně pevná. Díky tomu dovede tlumit otřesy a nárazy při pohybu, což lidem s plochýma nohama ulehčuje chůzi. Zároveň tělo nutí balancovat, čímž se posiluje. S tlumením otřesů dovedou pomoct také ortopedické vložky. Protiskluzová úprava podrážky je určitě velké plus, tím spíš, když hledáte přezutí do vnitřních prostorů. 

Výška podpatku 

Pro ploché nohy vybírejte obuv s nízkým podpatkem. Plochá podrážka je špatná, ale ani s podpatkem by se to nemělo přehánět. Vysoké podpatky ploché nohy zhoršují (přetěžují totiž přední část nohy) a způsobují další problémy s koleny a dolní částí zad.

Vyberte si tu správnou obuv

Pánské zdravotní polobotky Koma
Dámské zdravotní polobotky Axel
Popis obrázku 2
Černé zdravotní nazouváky Arno