Patní ostruha: Jak zamezit bolesti kostního výrůstku?

Patní ostruha je bolestivé degenerativní onemocnění, které trápí až 15 % obyvatel České republiky. Projevuje se bodavou bolestí v oblasti paty. Čím je patní ostruha specifická, jak ji rozpoznat a jak vyléčit? Podíváme se i na vhodnou prevenci.

Co je to patní ostruha

Patní ostruha (odborně také calcarcalcanei) je kostěný výrůstek na patě. Vytváří se buď na vnitřní straně plosky nohy, kde jsou úpony vazů k patní kosti, nebo na zadní straně patní kosti, kde jsou úpony Achillovy šlachy. Na rentgenu vypadá jako výčnělek nebo malý zahnutý roh, který roste směrem k chodidlu.

Toto degenerativní onemocnění se vyskytuje nejčastěji u osob mezi 40 až 60 lety. Ale trpět jím mohou i mladší ročníky, zejména sportovci. Lidé s diabetem, nadváhou nebo revmatickým onemocněním jsou další rizikovou skupinou. V České republice má patní ostruhu diagnostikovanou asi 15 % obyvatelstva.

Jak se patní ostruha projevuje

Patní ostruhu poznáte podle silné bolesti nohy v oblasti paty, buď v samotné plosce, nebo na jejím vnitřním okraji. Bolest se může dostavit během každodenní činnosti, tak při zátěži (například při turistice nebo sportu), ale i tehdy, když jsme v klidu. Pacienti si stěžují na problémy hlavně po ránu, kdy je pro ně obtížné na nohu vůbec došlápnout. Během dne většinou bolest odezní.

Bolest, jako když se zabodne špendlík, cítíme při došlapu celou vahou i tehdy, když si na postižené místo sáhneme. Nepohodlnou se patní ostruha stává zejména tehdy, když bolest vystřeluje do celého chodidla nebo do lýtka. Zkostnatění úponů provází i zánět šlach, na který tělo upozorňuje otokem a zarudnutím. Jde tedy o další ze symptomů patní ostruhy.

Proč a jak vzniká

Hlavní příčina je nadměrné přetěžování paty. Když je vazivo v oblasti úponu přetěžované bez dostatečné regenerace, začne v místě vznikat ischemický zánět neboli plantární fasciitida. Když zánět včas nepodchytíte, organismus se začne bránit sám tak, že oblast začne „vyztužovat“ procesem kalcifikace. Tehdy vzniká kostěný výběžek. 

K nadměrnému přetěžování vazivového aparátu dochází nejčastěji kvůli:

  • Nošení nevhodné obuvi. Jestli mají vaše boty tvrdou stélku, příliš úzkou špičku či jsou jinak tvarově nevhodné, přispívají k deformitám a nezdravému přetěžování aparátu.
  • Špatné postavení nohy. Různé deformity nohy mohou přispívat k nadměrnému zatěžování. Například propadlá nožní klenba.
  • Zátěž nohy při sportu či aktivitách. Vazivový aparát špatně snáší běh po betonu a jiném tvrdém terénu, ale i častou chůzi právě po tvrdém terénu. Proto je tak důležité zvolit správnou obuv, která pruží, tlumí nárazy a je šetrná k chodidlům.
  • Úraz. Úraz Achillovy šlachy nebo úraz přímo chodidla může rovněž vést ke vzniku kostěného výrůstku.
  • Revmatická artritida. Toto zánětlivé onemocnění je rovněž rizikovým faktorem.

Kdy jít k lékaři a jak probíhá léčba?

V ideálním případě ihned, jakmile na sobě některé z příznaků zpozorujete. Není dobré nechávat patní ostruhu jen tak být, kostnatění se může časem zhoršovat. Včasná léčba zvrátí degeneraci v zárodcích. Rychleji se uzdravíte a budete se moci navrátit k běžným činnostem. Podobné symptomy navíc mají i další nemoci jako je zánět kosti či osteoporóza. Je na místě, aby lékař odhalil, o co jde.

Patní ostruha se léčí různými způsoby. Prvně je potřeba přehodnotit obuv, protože právě ta často stojí za vznikem tohoto onemocnění. Místo klasických bot vsaďte na zdravotní obuv s pružnou stélkou a dostatečným prostorem pro prsty. Boty na vysokém podpatku byste měli úplně vynechat. Dále je potřeba patě při chůzi odlehčit, například pomocí podpatěnek z gelu či latexu.

Lékař doporučí přípravky na úlevu od bolesti, nejčastěji protizánětlivé gely, tejpy a obklady. Pokud je zánět pokročilý, může pomoci injekce s kortikoidy. Ty ale po čase přestanou fungovat. Někdy se doporučuje postižené místo ozářit pomocí radioterapie či ošetřit ultrazvukem, rázovou vlnou nebo laserem. V případě velké bolesti se dá patní ostruha odoperovat, rekonvalescence a pracovní neschopnost je však poměrně dlouhá.

Ovšem ani tehdy, když patní ostruhu překonáte, nemáte zcela vyhráno. Jelikož vzniká hlavně vlivem špatných návyků a obuvi, může se kdykoliv vrátit. Ve vašem zájmu proto je přistoupit k vhodné prevenci a naučit se, jak pečovat o nohy.

Prevence patní ostruhy

  • Nošení zdravotní obuvi (např. od značky Rock Spring),
  • pravidelné protahování svalů lýtka, chodidla a šlach v oblasti,
  • přiměřený pohyb a zdravý životní styl.

Nejlepší zdravotní obuv

 

Pánské zdravotní polobotky Dr. Orto
Dámské zdravotní sandály Axel
Černé zdravotní polobotky Axel