4 tipy, jak roztáhnout lodičky

Občas se stane, že naše nohy nevědí nic o unifikovaných velikostech stanovených výrobci obuvi a narostou si, jak se jim zlíbí. Z toho důvodu si nejsme úplně jistí, zda nám bota sedí nebo ne. Délka nohy se může zdát ideální, ale některá místa jsou možná těsná a my chceme především pohodlné boty. Nemusíte hned věšet hlavu. V některých situacích vás mohou zachránit následující metody roztažení materiálu obuvi.


Lodičky Mintaka
 

Na co myslet před roztahováním lodiček?

Předtím, než začnete s roztahováním dámských lodiček, mějte na paměti, že do značné míry se pružnost odlišuje použitým materiálem. Nejlépe se roztahují boty z přírodní kůže. Ty mají schopnost roztáhnout se i při běžném nošení, a to zejména v místech, kde je na materiál vyvíjen největší tlak. Pokud si pořídíte boty menší, než je vaše velikost obuvi, může se dokonce stát, že se po pár letech nošení boty roztáhnou natolik, že se začnou zouvat. V poslední době se také objevují stále častěji (hlavně u zdravotní obuvi) materiály, jako jsou imitace kůže nebo střeč, které jsou pružné právě v místech největšího tlaku (zejména u palcových kloubů).

Na přírodní i syntetickou kůži funguje roztahovák obuvi

Horší schopnost roztažení má syntetická kůže. Neočekávejte, že se syntetika roztáhne hned. Umělý materiál pracuje mnohem pomaleji, než přírodní kůže, která je velmi pružná. Nejlepším způsobem, jak roztáhnout boty, je profesionální roztahovák. Ty nejkvalitnější jsou vyráběny ze dřeva, standardně ale seženete i plastové. Přírodní materiály je dokonce možné roztáhnout velmi rychle. Nejlepší je použít roztahovák (kopyto) v kombinaci s roztahovacím roztokem nebo směsí lihu a vody 1:1. Dostatečně roztažené kopyto je možné v botě nechat 24-48 hodin. Pokud chcete být obzvláště opatrní, abyste botu neroztáhli zbytečně moc, roztahujte ji postupně a vyzkoušejte velikost už po 8 hodinách roztahování.

Chození v obuvi doma

Botu nejdříve navlhčete z vnitřní strany houbičkou nebo vlhkým hadříkem. Poté v obuvi choďte doma. Nohu si můžete v místě tlaku zabezpečit proti vzniku puchýřů; například náplastí umístěnou na Achillově patě. Navlhčujte botu pravidelně, zejména v místech tlaku (například u palců). V botách se pohybujte po bytě několik hodin, pozor však dávejte na kachličky, které mohou podkluzovat, a také na vinyl a jiné povrchy, které je možné poškrábat.

Jak postupovat?

Po nějaké době od začátku procesu (cca půl hodiny) můžete do ponožky vkládat vrstvy (například kapesníky či vatu) a místo tlaku opět navlhčit. Tím se zvětší prostor, o který botu roztahujete. Bota se stane časem pohodlnější; to až v momentě, kdy je zcela roztažena do požadovaného tvaru. Bota roztahovaná přímo na noze se lépe přizpůsobí výslednému tvaru.

Pro lepší roztažení kůže můžete použít namísto vody tekutinu s alkoholem, avšak pozor! Ten je možné použít jen na přírodní materiály. Syntetiku by mohl alkohol poškodit tak, že by materiál postupně začal degradovat

 


Růžové croco dámské lodičky VIZZANOv

 

Prohřátí materiálu fénem

Další dobrou variantou, jak nechat materiál poddat se noze, je nahřívání boty fénem. Musíte tak činit velmi opatrně. Fén nenechte rozžhavit na velmi vysokou teplotu. K nahřívání nepoužívejte oheň, ani horkovzdušnou pistoli, protože obojí by mohlo materiál nenávratně poškodit. Poté, co botu nahřejete, ji obujte. Bota by se teplem měla povolit a podmanit se tvaru nohy. Při zahřívání si dejte pozor na lepené spoje obuvi, které by se mohly rozlepit. Pozor také na syntetické materiály, které mohou teplem vydávat jedovaté splodiny

Roztáhnout lodičky vám pomůže ricinový olej

Vynikající je také ricinový olej, který kůži či koženku může změkčit. Obuv potřete olejem po celé ploše a poté obujte. Noha se tak přirozeně roztáhne procesem nošení. Podobně může posloužit jakýkoli olej, ale nejlepší je použít speciální sprej pro roztahování obuvi. Použitím nekvalitního oleje by se mohla dámská obuv nenávratně zničit

Několik tipů na závěr

Před každým nákupem obuvi si změřte nohu, a to nejen její délku, ale také šířku a výšku nártu. Zkontrolujte, že skutečně máte obě nohy stejně dlouhé; odchylka není neobvyklá. Šířku kontrolujte určitě také; její nesprávný odhad může způsobit větší nepohodlí. Lepší, než nutnost roztahovat botu, je volba správné velikosti obuvi. Pokud si nejste jistí, jak toho docílit, přečtěte si naše tipy, jak určit velikost obuvi. Se správnými rozměry souvisí i ideální výška podpatku, která může ovlivnit to, zda vás bota tlačí. Přečtěte si proto, jak měříme výšku podpatku. Na roztahování spoléhejte ideálně jen tehdy, pokud bota potřebuje roztáhnout jen lokálně. Je jednodušší roztáhnout jedno místo, než celou botu. Při nákupu volte hlavně kůži, která je oproti syntetice velmi snadno roztažitelná.

Popis obrázku 1
Bílé lodičky na podpatku Beira Rio
Popis obrázku 2
Krémové lodičky Piccadilly
Popis obrázku 2
Lodičky s otevřenou špičkou Tamaris