Jak správně pečovat o nehty na nohou?

Krásné a zdravé nehty na nohou jsou důležitou součástí celkového dojmu vašich nohou. Správná péče vám nejen pomůže udržet esteticky příjemný vzhled, ale také zamezí různým problémům, jako jsou lámavé nehty, třepení nehtů, zarůstávání nehtů, houbové infekce nebo nehtové záněty. Připravili jsme si pro vás tipy a triky, které zajistí výstavní a zdravé nehty.

 

10 zásad, jak správně pečovat o nehty na nohou?

Víte, jak pečovat o nohy? Jen pravidelná péče, správná hygiena a také vhodná obuv je zárukou toho, že vaše chodidla, paty, ale i nehty na nohou budou zdravé a vypadat dobře.

  1. Pravidelná péče a hygiena

Správná hygiena je základem zdravých nohou, ale i nehtů. Myjte své nohy denně mýdlem a vlažnou vodou. Po umytí pečlivě osušte prsty, nehty, ale i okolí mezi prsty, kde se může hromadit vlhkost a bakterie. 

  1. Správné stříhání nehtů

Není důležitá jen délka nehtů, ale také správný způsob střihu. Nehty na nohou stříhejte přímo do rovného tvaru, a ne příliš krátce! Příliš krátké nehty mohou způsobovat bolest zarůstání nebo také záněty. Naopak dlouhé nehty vás mohou tlačit při nošení bot. 

Jaké jsou doporučení pro správné stříhání nehtů na nohou?

  • Začněte změkčující koupelí.

  • Stříhejte nehty do roviny.

  • Postupujte při stříhání postupně až několika tahy.

  • Použijte kvalitní, a především čisté kleště nebo nůžky.

  • Nehty upravte na hladký tvar pomocí pilníku.

  • Na závěr naneste výživný olej nebo krém.

  1. Péče o nehtovou kůžičku

Kůžička kolem nehtů si zaslouží také denní péči. Před spaním stačí nanést olej a důkladně jej vmasírovat. Pokud nemáte žádný speciální olej můžete použít panenský olivový olej. 

Pokud máte přebytečnou nehtovou kůžičku, nechte si ji odstranit profesionálem. Nepokoušejte se ji sami stříhat. To proto, abyste se vyhnuli zranění a popřípadě infekcím.

  1. Správná obuv 

Nošení pohodlné a správně padnoucí obuvi je klíčové pro zdravé nohy i nehty. Těsná nebo špatně padnoucí obuv může vést k deformaci nehtů a vytváření tlaku na nehtovou ploténku. 

Pokud vaše obuv nesedí tak jak má, dávejte si pozor také na prsty. Vbočený palec neboli hallux valgus je deformace, která způsobuje změnu osy palce. Vzniká nepříjemně bolestivá boule, která se pak velmi těžko léčí. 

TIP: Doporučujeme vyzkoušet tzv. gumičkové boty. Obuv je elastická, tudíž vhodná i pro nohy s vyšším nártem. Zároveň tyto boty poskytují pohodlí pro chodidla a prsty, které jsou přes celý den v pohybu. Více se dozvíte v článku s názvem recenze gumičkové obuvi.

  1. Vlhkost a dostatečná hydratace

Dbejte na to, aby vaše nohy byly dostatečně hydratované. Používejte kvalitní krémy nebo oleje na nohy, zejména na nehty a okolní kůži. To pomůže zamezit lámání a křehnutí nehtů. 

Zároveň si dejte pozor, aby vám nevznikla nedostatečnou hygienou a také vysokou vlhkostí plíseň na nohou nebo na nehtech. Plíseň je nutné řešit, co nejdříve. Na trhu existuje mnoho různých přípravků, které mohou plíseň na nehtech odstranit. Vsaďte na oleje na nehty nebo na speciální laky. Pokud se vám plíseň nepodaří odstranit, požádejte o pomoc odborníka.

  1. Vyhněte se gelovým nehtům

Přestože jsou gelové nehty oblíbené pro svou dlouhotrvající krásu, jejich časté nošení může oslabit přirozené nehty a vést k jejich lámání a křehnutí.

  1. Zdravá strava a doplňování důležitých vitamínů

Zajistěte si vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, které podporují zdravé nehty. Zvláště důležité jsou vitamíny: biotin, vitamín E, železo a zinek. Doporučujeme jíst ryby, obilné klíčky, játra, vejce nebo například slunečnicová semínka. Dostačující pitný režim též pomáhá udržovat nehty v kondici.

  1. Ošetření nehtů u odborníka

V případě, že trpíte problémy s nehty, jako jsou houbové infekce nebo nehtové záněty, vyhledejte odbornou pomoc. Dermatolog nebo lékař vám může doporučit vhodné léčebné postupy a přípravky. 

  1. Vyhněte se acetonu a formaldehydu

Při odlakování nehtů, volte šetrné odstraňovače laku, které jsou bez obsahu acetonu či formaldehydu. Tyty chemické látky mají tendenci vysoušet nehty, což vede k jejich oslabení a třepení. Šetrný odlakovač je například ten, co je na bázi acetátu.

  1. Pilování nehtů

Pro udržení síly a pevnosti nehtů je klíčové dodržovat správnou techniku pilování. Místo toho, abyste s pilníkem pohybovali sem a tam, pilujte nehty jedním směrem. 

TIP: Vyvarujte se pilování nehtů po koupeli nebo sprše, kdy jsou nehty měkké a náchylné k lámání. Naopak, v této chvíli je vhodné nehty zastřihnout.

Jaké jsou nejčastější problémy s nehty na nohou a jak se jim vyhnout?

Nejčastější problémy s nehty, které vás mohou postihnout jsou:

  • deformace nehtů,

  • zarůstající nehty,

  • třepení nehtů,

  • lámání nehtů,

  • plíseň. 

Abyste se těmto problémům vyhnuli je nutné dodržovat několik základních pravidel:

  • nošení bot, které dobře propouštějí vzduch,

  • používání ponožek vyrobených z přírodních a dobře větrajících materiálů,

  • pravidelné mytí nohou,

  • správné stříhání nehtů,

  • důkladné vysušení nohou po každém mytí,

  • častější výměna ponožek, zejména pokud jsou vaše nohy zpocené nebo mokré.

Plíseň na nehtech nohou

Velmi častým problémem, který se týká nehtů na nohou, je nepříjemná plíseň. Vzniká zejména kvůli nedostatečné hygieně nohou a ráda se šíří v prostředí s vysokou vlhkostí. 

TIP: Pokud chodíte často do veřejných bazénů nebo finské sauny, noste vhodnou obuv, abyste minimalizovali riziko infekce.

Zarůstající nehty na nohou

Pokud nebudete pravidelně stříhat své nehty na nohou nebo nebudete ovládat správnou techniku stříhání, je jen otázkou času, kdy se u vás projeví nepříjemný problém zarůstajících nehtů. Tento nepříjemný stav může vyžadovat dokonce i pomoc odborníka, například lékaře nebo zkušené pedikérky. 

Zarůstající nehet se tzv. zakusuje do měkkých tkání kolem nehtu, což může způsobit bolest a případně zánět. Jeho odstranění však nemusí být vždy jednoduché a je třeba zásah chirurga.

Závěr

Věnování péče nohám a nehtům na nohou je nejen o estetickém dojmu, ale i o zdraví a pohodlí. Správná péče vám může zajistit krásné, silné a zdravé nehty, které budou odolávat různým nepříjemnostem. Pravidelná hygiena, správná technika stříhání nehtů, vhodná obuv a výživa jsou jen některé z faktorů, které hrají roli v udržení optimálního stavu nohou a nehtů.

Problémy s nohami a nehty by neměly být ignorovány. V případě vážnějších obtíží nebo nežádoucích stavů je vždy dobré vyhledat odbornou pomoc. Pravidelná péče a pozornost k nohám vám umožní užívat si pohodlí a sebevědomí, které přináší zdravé a krásné nohy