Jak správně pečovat o paty? Udržujte svá chodidla ve zdravém stavu!

Péče o naše tělo je klíčová pro celkové zdraví a pohodu. Paty nesou naše tělo a denně čelí nejrůznějším vnějším vlivům, jako je tření, tlak nebo vlhkost. Ačkoliv paty mohou být často opomíjenou částí našeho těla, měli bychom jim věnovat dostatečnou péči. V našem článku najdete užitečné tipy a triky, jak udržet své paty v optimálním a zdravém stavu.

Pravidelná kontrola a každodenní hygiena

Víte, jak pečovat o nohy? Základem péče o paty je udržet paty čisté a pravidelně je kontrolovat. Paty kontrolujte, zdali nemají na sobě puchýře, jiné výrůstky nebo nejsou zarudlé. Další problém může vzniknout, pokud jsou paty velmi suché nebo mají popraskanou kůži. 

Denní mytí pomůže odstranit nečistoty a bakterie, které mohou způsobit nepříjemné zápachy nebo infekce. Při mytí používejte mírný mýdlový přípravek a teplou vodu, abyste předešli nadměrnému vysušení pokožky. 

TIP: Po mytí nezapomeňte celá chodila vysušit i mezi prsty, kde velmi často vznikají nepříjemné plísně. 

Důkladná hydratace

Pokožka na patách je náchylná k vysoušení. To znamená, že pokožka může snadno ztratit svou přirozenou vlhkost a stát se suchou a drsnou. Suchá pokožka na patách může způsobit nepříjemné podráždění, svědění, a dokonce i praskliny, které mohou být bolestivé. Kromě toho, nedostatečná hydratace může zvýšit riziko tvorby tvrdé kůže, otlaků a puchýřů, zejména pokud nosíte nevhodnou obuv. 

Pravidelná hydratace pokožky pat může předejít těmto komplikacím a udržet vaše nohy v optimálním stavu. Doporučujeme aplikovat hydratační krém po koupeli na celé chodidlo včetně pat.

Hydratační krémy 

Kvalitní hydratační krém je pro péči o paty nepostradatelný. Vyberte si krém s vysokým obsahem hydratačních složek, jako je urea, bambucké máslo, avokádový olej nebo včelí vosk. Tyto složky pomáhají udržovat pokožku měkkou a hydratovanou.

TIP: Nanášení hydratačního krému na paty spojte s masáží celého chodidla. Masáž napomáhá nejen k lepšímu vsáknutí krému, ale také zlepšuje krevní oběh a uvolňuje napětí celého těla. 

Krémy na nohy, volte podle potřeby 

Na trhu je k dispozici široká škála krémů určených pro péči o nohy. Při výběru je proto nutné zaměřit se na vaše konkrétní očekávání a potřeby spojené s používáním krému.

  • Hydratační krémy pro nohy poskytují vlhkost a výživu pro pokožku chodidel.

  • Krémy pro popraskané paty zamezí dalšímu popraskání a urychlí proces hojení pokožky pat.

  • Chladivé krémy jsou příjemným řešením pro ulevení a osvěžení chodidel, zvláště v horkých letních dnech nebo po dlouhém dni stání nebo chůzi.

  • Relaxační krémy jsou vhodné po sportovní aktivitě, dlouhé procházce nebo v těhotenství.

Exfoliace

Exfoliace neboli proces eliminace odumřelých kožních buněk, nebo jednoduše řečeno - odstranění odumřelých buněk z pat, je důležitým rituálem, který vaši pokožku obnoví, regeneruje, vyhlazuje a zabraňuje tvorbě tvrdé kůže. 

Použijte exfoliační masku na paty nebo speciální patový krém a jemně masírujte pokožku. Tím zajistíte, že paty budou hladké a zdravé. Peeling používejte maximálně jednou týdně. 

V případě, že již trpíte suchými nebo tvrdými patami, zvažte použití pemzy. 

Nošení pohodlné a dobře padnoucí obuvi a ponožek

Nošení špatné obuvi může způsobit tlak a tření na patách, což může vést k tvorbě puchýřů a otlaků.

Jestliže své paty nadměrně přetěžujete nebo mají vaše boty tvrdou stélku či příliš úzkou špičku může vzniknout nepříjemný problém s názvem patní ostruha. Patní ostruha je velmi bolestivé a degenerativní onemocnění, které trápí až 15 % obyvatel České republiky. Patní ostruha se projevuje bodavou bolestí v oblasti paty. Toto onemocnění se vyskytuje nejčastěji u osob mezi 40 až 60 lety. Ale trpět jím mohou i mladší ročníky, zejména sportovci. Lidé s diabetem, nadváhou nebo revmatickým onemocněním jsou další rizikovou skupinou.

A proto investujte do kvalitní, pohodlné obuvi, která vám dobře padne a poskytne vašim patám dostatečnou podporu. 

Co se týká ponožek, vybírejte ty, co jsou pohodlné, nejsou příliš těsné a nejlépe když je ponožka bez umělých materiálů.

Pánské zdravotní polobotky Koma
Dámské zdravotní polobotky Axel
Popis obrázku 2
Černé zdravotní nazouváky Arno

Zajděte si k odborníkovi

Pokud máte problémy s tvrdou kůží, puchýřky, výrůstky nebo otlaky, můžete zvážit speciální léčebné ošetření u odborníka, jako je pedikér nebo dermatolog. Profesionální ošetření vám může pomoci odstranit problémy a zajistit optimální zdraví pat.

Zvláštní péče před spaním

Před tím, než půjdete spát, zahrňte do své rutiny nový krok v péči o své paty. Naneste bohatou vrstvu hydratačního krému a nasaďte si bavlněné ponožky. Tento proces pomůže vaší pokožce lépe vstřebat hydratační krém a ráno se můžete těšit na hebké a výstavní nohy.

Nejběžnější zdravotní problémy spojené s patami

Svá chodidla a paty pravidelně kontrolujte. Pokud se nepřihlédne k potížím s chodidly, může dojít až k situaci, kdy bude nutné vyhledat odbornou péči chirurga. Je proto důležité nepodceňovat tyto problémy a řešit je včas:

  • hyperkeratóza kůže (nadměrné rohovatění),

  • popraskané paty,

  • suchá kůže,

  • mozoly, kuří oka,

  • zarostlé nehty,

  • plíseň,

  • přílišné pocení nohou.

Jak se zbavit suchých, ztvrdlých a popraskaných pat?

Suché a popraskané paty se vytvoří z nedostatečné nebo nesprávné péče o chodidla a paty.

  1. Nejprve celá chodidla namočte v teplé vodě po dobu několika minut. To pomůže změknout tvrdou kůži a uvolnit odumřelé buňky. Pokud máte speciální přípravek na koupel nohou, můžete ho do vody přidat pro ještě lepší účinek, obecně také postačí sůl do koupele.

  2. Po namočení pat použijte pemzu k jemnému odstranění tvrdé kůže. Držte pemzu pevně, ale ne příliš silně, a jemnými pohyby ji přejíždějte po pokožce. Mějte na paměti, že zde nejde o závod, a proto buďte opatrní a opatrně odstraňujte pouze malé množství kůže najednou.

  3. Pemzu nepoužívejte příliš často, aby nedošlo k nadměrnému odstranění pokožky. Doporučuje se ji používat maximálně jednou týdně nebo podle potřeby, abyste udrželi rovnováhu mezi odstraněním tvrdé kůže a ochranou zdravé pokožky.

  4. Po ošetření nohou je nutné paty důkladně usušit. Při utírání ručníkem buďte opatrní, abyste nepříjemně netlačili na pokožku, která může po použití pemzy být citlivější.

  5. Poté aplikujte hydratační krém na změkčenou pokožku. To pomůže udržet paty měkké a hydratované.

  6. Tento proces opakujte dle potřeby.

Závěr

Pamatujte, že každá pokožka je odlišná, a proto je důležité naslouchat svému tělu. Pokud máte citlivou nebo problematickou pokožku, může být vhodné konzultovat používání pemzy s odborníkem, jako je dermatolog nebo pedikér