Jak pečovat o chodidla?

Chodidla jsou jednou z nejvíce zatížených částí našeho těla. Každý den nesou celou váhu těla a často jsou vystavena různým podrážděním a nepříjemnostem. Věnujte jim správnou péči! V tomto článku vám přinášíme užitečné tipy a rady, jak správně pečovat o chodidla a čemu se například vyvarovat.

Péče o chodidla: Tipy a rady pro zdravé a krásné nohy

Pamatujte, že péče o chodidla by měla být pravidelná a nedílnou součástí vaší celkové osobní hygieny. Pokud máte bolest chodidel nebo jakékoliv jiné problémy s chodidly, které neustupují nebo se zhoršují, doporučujeme vám navštívit odborníka, který vám poskytne další rady a eventuálně navrhne vhodnou léčbu.

Víte, jak pečovat o nohy, aby byly po celý rok zdravé a bez jakýchkoliv problémů?

Pravidelná hygiena

Pravidelná hygiena je základem pro udržení zdravých nohou. Důležité je důkladně si umývat nohy každý den, teplou vodou a mýdlem. Nezapomeňte následně nohy důkladně usušit a věnovat zvláštní pozornost prostoru mezi prsty, kde se často vytváří vlhkost a poté všemožné plísně a puchýřky.

Pocení nohou

V případě, že trpíte nadměrným pocením nohou, můžete vyzkoušet různé antiperspiranty a další preparáty určené speciálně pro nohy. Snižují vlhkost a předcházejí vzniku plísní a nepříjemného zápachu. 

Kvalitní ponožky z přírodních materiálů

Pořiďte si kvalitní ponožky a punčochy z přírodních materiálů. Naopak se vyhněte umělým látkám, ve kterých nohy nemohou dýchat a rychleji se šíří plísně. Nezapomeňte také na pravidelnou výměnu a praní ponožek. Mimo to si dávejte pozor na to, aby nebyly ponožky až příliš upnuté. 

Vhodný krém na nohy

Hydratace nohou je klíčová pro udržení zdravých nohou. Po umytí nohou je vhodné použít hydratační krém nebo mast, která pomůže udržet pokožku hebkou a vyživenou. Dejte přednost kvalitním krémům s přírodními složkami, které neobsahují agresivní chemické látky. Důkladně naneste krém na celé chodidlo a vmasírujte ho pečlivě do pokožky.

Vhodná obuv

Správný výběr obuvi je nejdůležitějším faktorem při prevenci problémů s chodidly. Vyberte si obuv, která je pohodlná, poskytuje dostatečnou oporu nohám a má správnou velikost. V případě, že nosíte jeden pár bot delší dobu, obuv nemá možnost vyschnout. Vlhká bota může zadělat na problémy jako jsou plísně nebo k vzniku různých puchýřků.

Nepůjčujte si obuv od druhých

Obuv byste měli nosit jen tu svou. V případě, že nosíte i cizí obuv, hrozí riziko nákazy plísňovými infekcemi. Mimo to, špatně vyšlápnutá obuv, může způsobit bolest a další defekty chodidel. 

Masáže a protahování

Pravidelné masáže nohou, protahování svalů a šlach mohou pomoci uvolnit napětí, zlepšit prokrvení a snížit riziko poranění chodidel.

Prevence neboli předcházení problémů s chodidly  

Pamatujte, že prevence je vždy lepší než léčba! Pravidelně věnujte pozornost péči o svá chodidla a včas reagujte na jakékoli příznaky nebo začínající potíže. Pokud problémy s chodidly přetrvávají nebo se zhoršují, je vhodné vyhledat odbornou pomoc u lékaře nebo u pedikéra. Jedině s pečlivou péčí a prevencí si udržíte svá chodidla zdravá a upravená.

Nejdůležitější prevencí je správný výběr obuvi pro zdraví vašich nohou. Investujte do kvalitní obuvi. Měli byste si vybírat obuv, která je pohodlná, dobře sedí a poskytuje dostatečnou oporu nohám. Nezapomeňte také na správnou velikost obuvi, aby nedocházelo k tlaku na prsty nebo naopak ke skluzování nohy. Také se ujistěte se, že máte dostatek prostoru pro pohyb prstů. 

Pro různé aktivity je třeba zvolit správný typ obuvi. Pro aktivity, jako je například běhání, chůze nebo další aktivní sport, byste měli používat specializovanou obuv s adekvátní tlumící podrážkou a podporou. Pravidelně prověřujte stav své obuvi a vyměňte ji, pokud je opotřebená nebo deformovaná. Obuv na jiné sportovní aktivity vždy volte, tak, aby obuv byla navržena speciálně pro daný sport či aktivitu. Tyto sportovní boty mají obvykle vylepšenou oporu kotníku, odpružení a boční stabilizaci, aby minimalizovaly riziko poranění. Pro outdoorové aktivity vybírejte kvalitní obuv, která je i voděodolná a poskytuje ochranu nohy před nerovností terénu. 

Nejlepší zdravotní obuv

Pánské zdravotní polobotky Dr. Orto
Dámské zdravotní sandály Axel
Černé zdravotní polobotky Axel

Bolestivé problémy chodidel: Nejčastější potíže a jejich řešení 

A co dělat, pokud již bolestivé problémy chodidel nastaly? 

  • Kuří oka a mozoly ošetřujeme používáním ochranných náplastí či obvazů, které zmírňují tlak. Pokud nic z toho nepomáhá, vydejte se za pedikérkou, která vám tyto problémy ošetří. 

  • Plísňové infekce jsou ve většině případů řešeny pomocí antimykotických krémů nebo ve spreji. Plísně na nohou se často vyskytují mezi prsty, a proto je důležité udržovat tuto oblast čistou a především suchou. 

  • Pro suchou a popraskanou kůži je vhodné používat hydratační krémy s vysokým obsahem urey, popřípadě obyčejná vazelína. Ideálně na noc, kdy jsou nohy v klidu a pokožka se může regenerovat.

  • Ztvrdlé paty jednak bolí a zároveň nevypadají v otevřené obuvi vůbec hezky. Celodenní nošení otevřených bot, pak může tento problém ještě více zhoršit a v nejhorším možném scénáři se může do otevřených ran dostat nebezpečná infekce. Tvrdou kůži na chodidlech je nutné odstranit, popřípadě připravit bylinné koupele či peelingy, díky kterým změkčíte kůži a pak snáze odstraníte tvrdou a nehezkou kůži. V další kroku nezapomeňte na pravidelné promazávání nohou hydratačními krémy. 

Výskyt otoků v oblasti kotníků a chodidel není nijak neobvyklým jevem, zejména pokud jste dlouho chodili, seděli nebo stáli na jednom místě. Během letního období tento problém postihuje až 25 % populace! Víte, co na oteklé nohy pomáhá nejvíce? Noste kvalitní zdravotní obuv, své nohy pravidelně masírujte, tím rozpohybujete lymfatický systém a nebo vyzkoušejte masti na otoky nohou.