Nemoc DNA: Jaké jsou příznaky, příčiny, prevence, a co léčba?

Onemocnění DNA, pakostnice (arthritis uratica), ale onemocnění známé také jako nemoc králů, je typ artritidy spojený s metabolickými poruchami, který postihuje klouby a projevuje se velmi silnou bolestí a otokem některých kloubů. Náš článek vám poskytne informace o tom, co způsobuje onemocnění DNA, jaký je přístup k prevenci a jak by měl být přizpůsoben život s touto diagnózou.

 

Co je to onemocnění DNA?

DNA, též nazývaná jako nemoc králů, představuje zánětlivé onemocnění, které vzniká v důsledku zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi (hyperurikémie) a současně se projevuje nadměrným hromaděním krystalů této kyseliny v kloubech a dalších tkáních těla.

 

Tento jev se obvykle vyskytuje především v důsledku dlouhodobého vysokého přísunu purinů do organismu, což jsou látky zodpovědné za tvorbu kyseliny močové. Kromě toho může být způsoben zvýšenou produkcí kyseliny močové, například v důsledku rozpadu buněk při maligních onemocněních, nebo nedostatečným vylučováním této látky, což často souvisí s chronickou ledvinovou nedostatečností.

 

Puriny se převážně nacházejí v potravinách bohatých na bílkoviny, jako je červené maso, mořské plody a nebo vnitřnosti. K rozvoji onemocnění přispívá také nadměrná konzumace alkoholu, který má schopnost snižovat vylučování kyseliny močové ledvinami. Onemocnění také často souvisí s dalšími zdravotními komplikacemi, jako jsou anémie, lupénka, selhání ledvin, transplantace orgánů, a v téměř 75 % případů je spojeno s metabolickým syndromem (obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoký cholesterol). 

 

Výskyt onemocnění DNA je častější u mužů, avšak nevynechává ani ženy, a zvyšuje se s postupujícím věkem.

 

Jaké jsou příčiny?

Onemocnění může být dědičné. Až u 60 % pacientů se uvádí, že většinou nemoc postihuje také jejich příbuzné. Dále může být onemocnění způsobené nezdravým životním stylem

 

Rizikové faktory, které mohou způsobovat onemocnění DNA, jsou:

  • Nadměrný příjem potravin, které jsou bohaté na bílkoviny a obsahují puriny. 
  • Nadměrná konzumace alkoholu
  • Nedostatečný pitný režim. 
  • Nedostatek pohybu.
  • Dlouhodobé užívání některých léků neboli diuretik
  • Terapie maligních onemocnění (chemoterapie a léčba ozářením).
  • Ledvinová nedostatečnost.
  • Genetické faktory
  • Věk a pohlaví
 

Nejčastěji se onemocnění vyskytuje u mužů ve středním věku, i když může postihnout kohokoliv a kdykoliv.

 

Jaké jsou příznaky?

Jedním z výrazných projevů tohoto onemocnění jsou velmi silné bolesti nohou a otoky postižených kloubů

 

Příznaky onemocnění jsou charakterizovány především v noci, a to prudkým začátkem silných bolestí v postiženém kloubu, obvykle to začíná v palci na noze. Bolesti se mohou vyskytnout také na rukou, v oblasti kotníků, ale také na kolenou. 

 

Další příznaky zahrnují:

  • otoky a oteklé nohy
  • silné zarudnutí a citlivost postižené oblasti na dotek, 
  • postižená oblast a pokožka na něm je lesklá a napnutá,
  • omezený rozsah pohybu, není možné s klouby normálně pohybovat. 
 

Po několika dnech až i týdnech dojde k ústupu bolesti a také otoku, ale samotné onemocnění přetrvává dál.

 

V případě neléčené DNY se příznaky opakují v pravidelných intervalech, někdy i po měsících či letech. Tyto ataky mohou být doprovázeny zvýšenou teplotou nebo horečkou, zimnicí, únavou, a také celkovou schváceností, což signalizuje přechod nemoci do chronického stádia.

 

Méně často se může objevit ledvinová kolika spojená s tvorbou urátových kamenů. V pokročilém stadiu již dochází k viditelnému ukládání urátů v oblasti kloubů a ke vzniku tzv. tofů, což jsou měkké boule v okolí drobných kloubů, především na rukou.

Prevence onemocnění DNA

Prevence onemocnění DNA zahrnuje úpravu životního stylu a stravovacích návyků. Důležité je omezit konzumaci potravin obsahující vysoké množství purinů, jako jsou maso, ryby a alkohol.

Dodržování vyvážené stravy, dostatek tekutin a pravidelná fyzická aktivita mohou přispět k rozšíření ještě lepší a účinnější prevence. Dále se doporučuje přestat kouřit, a omezit konzumaci alkoholu, především piva. Doporučuje se také snížení tělesné hmotnosti, především v případě, pokud jedinec trpí na obezitu nebo nadváhu.

Černé dámské polobotky
Černé dámské polobotky
Černé dámské zdravotní boty
Černé dámské zdravotní boty
Černé dámské polobotky
Černé dámské polobotky

 

POTRAVINY NEVHODNÉ (obsah purinů) VHODNÉ
MASO Mořské plody, mušle a ryby (šprot, sardinky v oleji, pstruh). Vnitřnosti: brzlík, ledvinky, játra, mozeček, dršťky. Uzeniny, játrové paštiky, jitrnice, jelita, zabijačkové polévky. Zvěřina, mladé maso telecí. Malé porce, vařené, dušené libové nebo vepřové maso, králík občas drůbež. Omezeně sladkovodní ryby bez kůže (kapr, štika) nebo treska, tuňák, losos.
MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY Zrající, uzené a plísňové sýry. Mléko (sladké, zakysané), tvaroh jogurty, brynza, sýry tavené a tvrdé.
OVOCE Fíky Třešně (10-20 třešní denně), jablko, jahody, hruška, bobulové ovoce, broskve, meruňky, mandarinky, ananas, banány, švestky, pomeranče.
ZELENINA Špenát, chřest nebo rebarbora, červená řepa, česnek, sója. Celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, mrkev, sója, paprika, kedlubny, okurky, avokádo, listová zelenina.
LUŠTĚNINY Čočka, hrách V omezeném množství fazole.
KOŘENÍ A DOCHUCOVADLA Masové kostky, ostré koření: pepř, chilli, křen, Maggi, sójová omáčka. Kmín, kopr, zelená petrželka, majoránka, pažitka, jalovec, hřebíček, tymián, oregano, kořenová zelenina.
NÁPOJE Silné kakao nebo černý čaj, čokoláda, zrnková káva, alkoholické nápoje - pivo (i nealkoholické). Čaj, minerální vody, ovocné šťávy, džusy.
SLADKÁ JÍDLA Čokoláda, marcipán, fruktózový sirup. Piškotová a třená těsta, tvarohové a ovocné moučníky.
DALŠÍ   Brambory, těstoviny, rostlinné tuky a omezeně cereálie, houby a vejce.

Jak probíhá léčba?

Nejdříve je důležitá diagnóza a stanovení hladiny kyseliny močové v krvi. Kromě toho je také nutné vyšetřit nález v oblasti postiženého kloubu, a je vhodné rozšířit diagnostiku o rentgenové vyšetření postiženého kloubu a ultrazvukové vyšetření močového ústrojí.

Standardem léčby je striktní dodržování diety a úprava životního stylu. Zejména se doporučuje zvýšení pohybové aktivity a omezení konzumace alkoholu. 

V léčebném režimu jsou často zařazeny léky, které cílí na snížení bolesti kloubů a potlačení zánětu, jako jsou nesteroidní antirevmatika neboli NSAID (například Ibuprofen, Diklofenac, Nimesulid a podobně). Dále se předepisují léky, které ovlivňují tvorbu kyseliny močové, jako jsou Purinol či Febuxostat.

K léčbě akutních záchvatů se často využívá specifický lék nazývaný kolchicin. V případě, že onemocnění postoupí do chronické fáze s tvorbou tzv. tofů (měkké boule v oblasti kloubů) a vznikem deformit kloubů, je vhodné do léčby zahrnout ortopeda, který se stane důležitým specialistou v léčbě tohoto pokročilého stadia onemocnění.

V kontextu tohoto onemocnění může zdravotní obuv nebo speciální ortopedická obuv přinášet několik výhod a být užitečnou součástí celkové péče. Zdravotní ortopedická obuv je navržena tak aby poskytovala správnou podporu a tlumení nárazů, což může pomoci zmírnit tlak na postižených a bolestivých kloubech. Obuv také ulehčí pohyb a samotnou chůzi. Správná obuv je mimo to, pohodlná a komfortní, a je anatomicky přizpůsobena potřebám každého jedince.

Onemocnění DNA může být obtížné, ale s vhodnou léčbou a změnami životního stylu je možné ovládat symptomy a vést plnohodnotný život. Prevence hraje klíčovou roli, a proto je důležité být informován o správných stravovacích návycích a životním stylu, které mohou pomoci minimalizovat riziko vzniku DNY.

Zdroj: ikem.cz, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, cdc.gov, niams.nih.gov.