Puchýře na nohou: Nepříjemný doprovod pro mnoho z nás

Puchýře na nohou jsou nepříjemným jevem, který může způsobit bolest a nepohodlí při chůzi. V tomto článku se podíváme na to, co puchýře jsou, jak vznikají, a co můžeme udělat pro prevenci a léčbu.

 

Aby se předešlo vzniku puchýřů, je důležitá důkladná a správná péče o nohy.

 

Co to jsou puchýře?

Puchýř je malá dutina v kůži, která je naplněna tekutinou. Obvykle se vytváří tam, kde dochází k tření mezi kůží a obuví nebo jinými částmi těla. Dalšími faktory, které mohou přispět k jejich vzniku, jsou nadměrné pocení, vlhkost, nevhodná obuv, nošení vysokých podpatků nebo obutí bot po celý den. Nejčastěji se puchýře vyskytují na chodidlech a patách, ale mohou se objevit i kdekoliv jinde. V našem článku se podívejte, jak správně pečovat o chodidla, a na co si dát pozor.

Jak vznikají puchýře?

Puchýře se obvykle tvoří v důsledku tření kůže o obuv nebo o jiné části těla. Tření způsobuje oddělení a uvolnění vnější vrstvy kůže od vnitřních vrstev, což vede k nahromadění tekutiny a pak i následné tvorbě puchýře. Tlak tekutiny na vnitřní vrstvu kůže pak způsobuje nepříjemnou bolest. 

Jak ošetřit puchýře?

Pokud se puchýř již vytvořil, je důležité ho řádně ošetřit!

  • Nepropichujte jej, pokud to není nutné: Pokud je puchýř malý a nezpůsobuje větší bolest, můžeme ho nechat být. Otevřením puchýře bychom zvýšili riziko infekce.
  • Pokud je nutné, propíchněte jej: Pokud je puchýř velký, způsobuje silnou bolest a hrozí, že se protrhne, můžeme ho opatrně propíchnout sterilní jehlou, aby se uvolnila tekutina. Poté postižené místo zakryjeme sterilním obvazem, abychom zabránili infekci. Po vysušení puchýře můžeme použít hydrokoloidní náplast nebo speciální gel pro další ochranu a urychlení hojení.
  • Ochrana a léčba: Po protržení puchýře, ať už kvůli propíchnutí nebo samovolnému protržení, je klíčové udržovat postiženou oblast čistou a chráněnou. Po čištění a dezinfekci puchýře je důležité pokrýt ho náplastí. Použití sterilního obvazu nebo náplasti pomůže předejít infekci. Pro neporušené puchýře jsou nejvhodnější speciální hydrokoloidní náplasti. Alternativou je také použití hojivého gelu pod běžnou náplast.

Pro zlepšení hojení a péči o puchýře jsou vhodné masti, krémy nebo spreje obsahující aloe vera, heřmánek, panthenol, měsíček, zinek nebo kyselinu hyaluronovou. Tyto produkty je vhodné aplikovat na postiženou oblast až do úplného zhojení. 

Jak urychlit hojení puchýře?

Aby se puchýře a drobné rány léčily rychleji, je důležité zabránit tvorbě strupů, což umožňuje vlhké hojení. Postižené místo se aplikuje speciálním gelem na hojení a zakryje se fólií nebo náplastí, což chrání puchýř před infekcí a urychluje proces hojení.

 

Další dobrou možností jsou hydrokoloidní náplasti, které obsahují gel schopný absorbovat tekutinu z rány. Tyto náplasti chrání puchýř před třením a vytvářejí vlhké prostředí, které podporuje rychlejší hojení.

 

Pro urychlení hojení puchýřů existují různé přírodní metody. Jednoduchou možností je také použití aloe vera. Pokud máte rostlinu doma, stačí odstřihnout list a aplikovat plátky na poraněné místo. Aloe vera nejenže podporuje hojení, ale také snižuje bolest.

Jak vypadá zanícený puchýř a případná infekce?

Pokud se puchýř nehojí tak rychle nebo se do něj dostane nečistota, může dojít k nebezpečné infekci, kterou lze poznat podle několika příznaků. Okolí puchýře může být silně zarudlé a nateklé, a na kůži kolem puchýře se mohou objevit červené "pruhy". Jedinec může mít zvýšenou tělesnou teplotu nebo i zimnici. Typickým příznakem infekce je také výtok bílé až zažloutlé tekutiny z puchýře, což je hnis.

 

V případě zhoršení příznaků, hnisání a nebo výskytu horečky se doporučuje vyhledat lékařskou pomoc.

Jak dlouho se puchýře hojí?

Hojení puchýře závisí na jeho velikosti a závažnosti. Malé puchýře se mohou hojit během několika dnů, zatímco větší puchýře mohou vyžadovat týdny, než se úplně uzdraví. Důležité je udržovat postiženou oblast čistou a chráněnou, aby se zabránilo infekci a urychlilo se tím tak hojení.

 

Prevence puchýřů

Prevence je vždy lepší než léčba. Existuje několik způsobů, jak minimalizovat riziko vzniku puchýřů:

  • Správná obuv: Nosíme-li obuv, která dobře padne, můžeme snížit riziko vzniku puchýřů. Zaměřte se na zdravotní obuv.
  • Používání gelových vložek do bot: Některé speciální gelové vložky nebo náplasti mohou chránit místa náchylná na puchýře před třením.
  • Suché nohy: Udržování suchých nohou může zabránit tření a snížit riziko vzniku puchýřů.
  • Postupné zvyšování aktivity: Při nových aktivitách, jako je dlouhá procházka nebo běh, postupně zvyšujte délku aktivity, abychom dali kůži čas na přizpůsobení se dané aktivity.
  • Používání ponožek: Používání ponožek u té obuvi, která může způsobit puchýře a otlaky.
 

TIP: Víte, jak správně pečovat o paty? Suchá pokožka na patách může způsobit nepříjemné podráždění, svědění, a dokonce i praskliny, které mohou být bolestivé. Kromě toho, nedostatečná hydratace může zvýšit riziko tvorby tvrdé kůže, otlaků a puchýřů, zejména pokud nosíte nevhodnou obuv. 

 

Zdroj: healthline.com.