Žilní trombóza: Jak se jí bránit?

Žilní trombóza může být povrchová a hluboká. Oba stavy jsou nepříjemné a esteticky nežádoucí. Jenže jeden z nich dokonce ohrožuje život pacienta. Zjistěte, jak se žilní trombóza projevuje, jak se léčí a zda se jí můžete nějak bránit.  

Co je žilní trombóza

Známe dva typy žilní trombózy.

  • Povrchová žilní trombóza: nebývá nebezpečná. Projevuje se například křečovými žílami a zarudlými, bolestivými pruhy podél žil. Vzniká kvůli špatnému oběhu krve, žilní chlopně nepracují, jak by měly a krev se vrací zpět do nohou. 

  • Hluboká žilní trombóza: může ohrozit život pacienta. Dochází k ní, když se v hlubokých žilách vytvoří krevní sraženina neboli trombus. Sraženiny postihují hlavně dolní končetiny. Nebezpečné jsou tehdy, když se uvolní a krevním řečištěm putují dál po těle. Cestujícím sraženinám se říkají emboly nebo vmetky. Mohou ucpat důležitou cévu a způsobit embolii plic nebo mozku. 

Embolie se projevuje dušností, bolestí na hrudi, vykašláváním krve a ztrátou vědomí. Bez lékařské pomoci můžete v takovém případě zemřít.

Jaké jsou příznaky žilní trombózy

Hlavním příznakem jsou oteklé nohy a bolest nohou, konkrétně v postižené končetině. Často se přidá pocit pnutí a na došlap může noha bolet. Na pohled je místo červené až namodralé a když se ho dotknete, kůže je teplá. Je běžné, že trombóza zasahuje jen jednu z končetin.

Rizikové faktory, na které si dát pozor

Prvně byste měli zbystřit, pokud trpíte trombofilní mutací, tedy poruchou srážlivosti krve. V takovém případě vás lékař jistě léčí a podává vám adekvátní léky na ředění krve, a tedy proti vzniku krevní sraženiny. Nebezpečná může být podle některých odborníků i hormonální antikoncepce či chronické onemocnění střev.

Pokud jste jinak zdraví, vzniku žilní trombózy se dá docela dobře předcházet. Důležité je mít pravidelný pohyb. Dlouhé sezení a obezita jsou totiž rizikovými faktory. Dávejte si i při sedavém zaměstnání. 

Pro některé z nás je nebezpečné také dlouhé sezení v letadle nebo autě. Jedná se o syndrom turistické třídy – kvůli několikahodinovému sezení dochází k tromboembolickým příhodám. 

Mezi další rizikové faktory patří kouření, těhotenství, stres, případná dlouhodobá nemoc/rekonvalescence na lůžku nebo nepohyblivost některé z končetin. 

Jak se žilní trombóza léčí

Při potížích se vydejte za obvodním lékařem. Ten provede krevní testy a jestli bude mít na jejich základě podezření na krevní sraženinu, pošle vás na ultrazvuk na angiologické středisko. 

Když se krevní sraženina skutečně odhalí, předepíšou se přípravky na rozpuštění sraženiny. Jestli na sraženiny trpíte opakovaně nebo máte nějaké jiné zdravotní dispozice, budete užívat léky na ředění krve pravidelně. 

Co se týče povrchové žilní trombózy, zejména křečových žil, tak těch se zbavuje například laserem nebo dalšími ambulantními či chirurgickými úkony. 

Jaká je prevence

Pokud naplňujete rizikové faktory, spadáte do rizikové skupiny a měli byste dbát na prevenci. 

Nekuřte, mějte zdravou váhu a pravidelně se hýbejte. Není nutné hned běhat, nebo hrát fotbal, postačí klidně i běžná procházka. Při sedavém zaměstnání si dělejte časté přestávky a rozhýbejte se. Nekřižte nohy přes sebe. Důsledně dbejte na všechna doporučení lékaře, co se týče medikace a životního stylu. Vyplatí se nosit kompresní punčochy. Nenoste těsné boty a oblečení, mohou zamezovat cirkulaci krve. Doporučujeme zdravotní boty.

Nejlepší zdravotní obuv

Dámské zdravotní polobotky Dr. Orto
Dámské zdravotní sandály Dr. Orto
Červené zdravotní nazouváky BF