Bolesti nohou v noci: Jaká je příčina, prevence a co léčba?

Bolesti nohou v noci mohou být frustrující a rušivé. Každý, kdo zažil nepříjemné bolesti nohou, které se objevují zejména v noci, ví, jakým způsobem dokáže narušit kvalitu spánku a každodenního života. Toto téma je zvláště důležité, protože mnoho lidí na celém světě trpí nočními bolestmi nohou, a přestože nejde často o závažný zdravotní problém, stále vyžaduje pozornost a péči. V tomto článku se zaměříme na důvody, proč nás v noci bolí nohy, jakými způsoby jim předcházet a jak je léčit.

 

Bolest nohou v noci

Příčiny nočních bolestí nohou

Existuje několik možných příčin nočních bolestí nohou, které by mohly výrazně ovlivnit kvalitu spánku. Mohou se projevit, jak bolesti nohou, tak i pocity známé jako těžké a unavené nohy

 

Jedním z častých faktorů jsou křeče svalů. Tyto nepříjemné kontrakce svalů mohou být způsobeny několika faktory, jako jsou dehydratace, nadměrné cvičení a nadměrná fyzická zátěž nebo nedostatek minerálů, jako je hořčík nebo draslík.

 

Dalším důležitým aspektem může být neuropatie, což je poškození nervů, které může být způsobeno různými onemocněními, včetně diabetu. Toto poškození nervů může způsobit bolest nebo necitlivost v nohou, které se často zhoršuje v noci.

 

Artritida, konkrétně revmatoidní artritida, může také způsobit noční bolesti nohou. Toto autoimunitní onemocnění postihuje klouby a může vést k zánětu a bolestem.

 

PAD neboli onemocnění periferních tepen se může objevit kdekoliv na noze, nejčastěji však postihuje sval lýtka, stehna nebo hýždě. Je to onemocnění, kdy se v tepnách a žilách hromadí plak a brání průtoku krve. A jaké faktory tuto nemoc rozvíjí? Je to starší věk, diabetes, vysoký krevní tlak nebo hypertenze, vysoký cholesterol nebo nadměrné kouření či pití alkoholu.

 

DNA způsobuje výraznou bolest a otoky okolo kloubů. Nejčastěji toto onemocnění začíná bolestí na palci u nohy a rozšiřuje se postupně dál, a ozývá se především v noci. Tuto reakci vyvolává chemický proces, který způsobuje usazování krystalů urátu v postiženém kloubu. Bolest dochází typicky po konzumaci potravin a nápojů s vysokým obsahem purinů.

 

Křečové žíly představují zvětšené, nabobtnalé a pokroucené žíly, které vznikají v důsledku narušení oběhu krve. Jsou zvláště běžné u jedinců, kteří mají problémy se zadržováním tekutin. To znamená, že žíly nesplňují svou funkci optimálně, což v průběhu dne může způsobit zvýšený tlak v nohou v důsledku nefunkčních chlopní nebo oslabených stěn cév. 

 

Syndrom neklidných nohou, známý také pod zkratkou RLS (z angl. restless legs syndrome) nebo akatizie, představuje neurologické onemocnění, které pacienty postihuje nepříjemnou bolestí v dolních končetinách a nutí je k neustálé aktivitě. Tyto potíže se nejčastěji projevují během klidu nebo během večerního odpočinku před spaním, avšak pohybem je možné bolest v nohou zmírnit. Jak se syndromu zbavit? Zahrnuje to pravidelné cvičení, úpravu stravovacích návyků a omezení konzumace kofeinu, alkoholu a tabáku. Současně je nutné dodržování pravidelného spánkového režimu a může zahrnovat také masáže nohou a použití různých obkladů, které zmírňují bolesti.

 

Ischemická choroba dolních končetin ICHDK je onemocnění, kde funguje špatné prokrvování dolních končetin. Způsobuje špatnou průchodnost tepen, zejména ateroskleróza. Hrozí nejen jejich ucpání, ale i vznik krevních sraženin. Prevencí, ale také současně léčbou může být pravidelná fyzická aktivita a rehabilitace a poté léky.

Jaké jsou doporučené preventivní opatření?

Prevence je vždy lepší než léčba. Existuje několik opatření, které zapojte do normálního života k odstranění nočních bolestí nohou.

 
  • Zdravá strava: Dbejte na vyváženou stravu, která zahrnuje potraviny bohaté na hořčík a draslík, jako jsou banány, avokáda a ořechy. Tyto minerály jsou klíčové pro správnou funkci svalů. Dále jsou vhodné potraviny, které posilují srdce, aby bylo zdravé, a to jsou losos, olivový olej, ovesné vločky, mandle, jablka, zelená zelenina, rajčata nebo celozrnné pečivo. 
  • Vyvarujte se alkoholu, nadměrnému množství kofeinu a kouření.
  • Dostatek hydratace: Ujistěte se, že pijete dostatek vody během dne. Nedostatek tekutin může způsobit křeče svalů.
  • Fyzická aktivita: Pravidelný pohyb a cvičení mohou posílit svaly a snížit riziko křečí.
  • Zdravotní obuv: Nošení pohodlné a dobře padnoucí obuvi může zabránit nočním bolestem nohou, zejména pokud trpíte artritidou nebo jinými kloubními problémy.

 

Popis obrázku 1
Béžové dámské polobotky
Popis obrázku 2
Bílé dámské nazouváky
Popis obrázku 2
Růžové dámské lodičky na klínku

Jaká skupina osob je nejvíce ohrožená?

Pokud trpíte opakovanými bolestmi nohou, je důležité co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc. To platí zejména, pokud spadáte do některé z rizikových skupin, jako jsou kuřáci, diabetici, jedinci s vysokým krevním tlakem nebo s vysokou hladinou cholesterolu. Tito lidé mají podstatně vyšší riziko než ostatní.

Jaká je léčba bolesti nohou?

Pokud vás noční bolesti nohou již postihují, je důležité tento fakt, konzultovat s lékařem, aby se zjištěna přesná příčina a stanovil vhodný léčebný plán. Je nutné počítat s tím, že vás budou čekat odběry a také několik různých vyšetření.

 

Podpůrné léčebné procesy, které mohou být zahrnuty:

  1. Fyzioterapie: Fyzioterapeut může pomoci s posílením svalů, zlepšením flexibility a zmírněním bolesti.
  2. Terapie: Různé terapie mohou pomoci lidem zmírnit úzkost a stres spojený s touto nepříjemnou situací.
  3. Změny životního stylu: Někdy může být nutné provést změny v životním stylu, jako je změna stravy, cvičení nebo úprava obuvi, dostatečný odpočinek, spánek a podobně.
  4. Léky: V některých případech může lékař předepsat léky na zmírnění bolesti a zánětu.
 

Je důležité pamatovat, že noční bolesti nohou mohou být způsobeny různými faktory, a proto je individuální přístup k léčbě nezbytný. Vždy konzultujte se svým lékařem, aby byla stanovena správná diagnóza a léčebný plán.

 

Zdroj: Azuravascularcare.com, Thefeetpeople.com.au