Těžké a unavené nohy: Jak zvládnout tyto nepříjemné pocity?

Těžké a unavené nohy jsou nepříjemným problémem, který může postihnout každého z nás. Může to být důsledek dlouhého stání nebo náročné chůze, sedavého zaměstnání, špatné obuvi nebo jiných faktorů. Tato situace může být nejen nepříjemná, ale také omezující a ovlivňovat tak i vaši kvalitu života. V tomto článku se budeme zabývat tím, jak zvládnout těžké a unavené nohy, začínaje opatřeními, která můžete udělat sami, až po situace, kdy je již nezbytná návštěva lékaře.

 

Těžké a unavené nohy

Co jsou to těžké a unavené nohy?

Těžké a unavené nohy je nepříjemný stav, při kterém člověk vnímá nepříjemný pocit tíhy, únavy, a často i bolesti v dolních končetinách, zejména v nohách. Tyto nepříjemné pocity mohou rovněž být spojeny s otoky, se ztuhlostí a bolestí nebo pocity mravenčení.

Jaké jsou rizikové faktory pro těžké a unavené nohy?

Nejprve si pojďme vysvětlit, proč vůbec dochází k pocitu těžkých a unavených nohou. Existuje několik důležitých bodů, které mohou tuto situaci způsobit.

 

Nedostatek pohybu

Dlouhé hodiny strávené za počítačem nebo monotónní stání na nohou na jednom místě mohou způsobit nedostatečný průtok krve v nohách, což vede ke stagnaci krve. 

 

Nadměrná fyzická zátěž

Při nadměrné fyzické zátěži po cvičení nebo v práci se také mohou vyskytnout unavené a těžké nohy. Bez řádného odpočinku se dolní končetiny nemohou správně zotavit. 

 

Nesprávná obuv

Nošení nepohodlné nebo nevhodné obuvi může vyvolat bolest a unavenost v nohách. Pozor také na vysoké podpatky nebo příliš obepínající obuv. Doporučuje se nosit zdravotní obuv, která nabízí pohodlí, komfort a také zdraví vašich nohou.

Popis obrázku 1
Červené lodičky na klínku
Popis obrázku 2
Černé polobotky šíře K
Popis obrázku 2
Nazouváky na klínku

 

Nadváha

Přebytečné kilogramy zvyšují zátěž na nohy a klouby, což může vést k pocitu těžkých nohou.

 

Genetické faktory

Někteří lidé jsou více náchylní k problémům těžkých nohou kvůli genetickým predispozicím.

 

Věk, kouření, zvýšená konzumace alkoholu, těhotenství

Unavené a neklidné nohy nejčastěji postihnout starší osoby a také kuřáky. Pozor na vysokou konzumaci alkoholu. Těžké nohy také velmi často trápí ženy těhotné. Dále také těžké nohy se mohou vyskytnout při nedostatku vlákniny, hořčíku či vitamínu C.

 

Zdravotní problémy

Některá onemocnění, jako cévní onemocnění, chronická žilní nedostatečnost, artritida nebo cukrovka, mohou způsobovat těžké a unavené nohy.

Jaké jsou nejčastější příznaky?

Příznaky těžkých a unavených nohou se mohou projevovat v různých podobách, nejčastěji však jako: 

  • bolest nohou a celková slabost dolních končetin, 
  • vnitřní napětí v nohách,
  • studené nohy, ale také změna barvy kůže nohou,
  • otoky kotníků, ale i celé oteklé nohy,
  • pocity mravenčení, pálení, píchání, svědění nohou,
  • RLS neboli syndrom neklidných nohou
  • křeče v lýtkách nebo v celých nohou především v noci,
  • vznik křečových žil. 

Pocity těžkých nohou se obvykle zhoršují spíše večer a v noci, avšak u některých pacientů se mohou objevit i po probuzení.

Co vážného mohou způsobit těžké a unavené nohy?

Těžké a unavené nohy mohou vznikat v důsledku vaskulárního onemocnění, které narušuje normální krevní oběh v dolních končetinách. Mezi možná onemocnění, která mohou hrát roli, patří:

  • Chronická žilní nedostatečnost (CVI) – onemocnění, kdy žilní tlak způsobuje hromadění krve v nohou a necirkuluje efektivně zpět do srdce.
  • Onemocnění periferních tepen (PAD) – onemocnění, kdy se v tepnách a žilách hromadí plak a brání průtoku krve.
  • Křečové žíly – onemocnění, při kterém se žíly zvětšují a vyboulí, což způsobuje problémy s průtokem krve.
  • Žilní trombóza - onemocnění, při kterém vzniká krevní sraženina. Ta pak způsobuje embolii, během které se ucpe tepna, která vyživuje srdce nebo plíce.  

Těžké a unavené nohy mohou být také od páteře. To může úzce souviset s onemocněním páteře neboli lumbální spinální stenóza, která způsobuje zúžení obratle a ploténky. Osoby většinou pociťují bolest nohou, pocity slabosti, sníženou citlivost a také těžkosti nohou. 

Jaká je prevence?

Pokud se setkáte s tímto nepříjemným pocitem, existuje několik kroků, které můžete podniknout sami, abyste si ulevili.

  • Jednoznačně cvičení a protahování. Pravidelná fyzická aktivita, zejména cvičení zaměřená na posilování nohou, může zlepšit krevní oběh a ulevit od těžkých nohou.
  • Nosíte-li nepohodlnou nebo nevhodnou obuv, zvažte nákup kvalitních bot s dobrou oporou a výměnnými vložkami pro lepší pohodlí.
  • Vyvarujte se příliš těsnému oblečení, nezapomeňte na volnější spodní prádlo, ponožky či punčochy.
  • Zvedněte nohy nad úroveň srdce. To pomáhá snižovat otoky a zlepšuje průtok krve v celém organismu. 
  • Lehká masáž nohou může pomoci uvolnit svaly a zlepšit cirkulaci.
  • Dostatečný přísun vody je důležitý pro udržení správného krevního oběhu. Nezapomeňte také na kvalitní stravu a doplňte vitamíny jako je vitamín C, draslík, hořčík a podobně.
  • Zařaďte do svého života otužování. Střídavé oplachování teplou a studenou vodou provádějte po dobu 1 až 4 minut. Otužováním si jednoznačně zlepšíte váš krevní oběh.
  • Vyhýbejte se přímému vysokému teplu - nevhodné jsou horké koupele a sauna. 
  • Mezi nadměrnými fyzickými úkony si dopřávejte dostatečný odpočinek.
  • Při rychlé úlevě můžete použít gely a krémy určené na těžké nohy. Nanášejte je vychlazené, úleva bude ještě výraznější. 

Kdy je nutné navštívit lékaře?

Pokud vaše těžké a unavené nohy přetrvávají, objevují se pravidelně nebo jsou bolesti špatně snesitelné, nebojte se kontaktovat lékaře. Existují situace, kdy může jít o závažnější problém. 

 

V závislosti na závažnosti těžkých nohou může lékař provést kompletní kontrolu, potřebné testy a další vyšetření ke stanovení správné diagnózy. Nejčastěji je prováděno ultrazvukové vyšetření a také neurologické vyšetření EMG. Doporučená je většinou také výrazná změna životního stylu, popřípadě doporučení kompresních punčoch nebo předepsání léků. 

 

Těžké a unavené nohy mohou být nepříjemné, ale s pravidelnou péčí a včasnou lékařskou pomocí můžete zlepšit svou pohodu a kvalitu života.


Zdroj: Alliancevascularcare.com, Medicalnewstoday.com