Křečové žíly: jak je rozpoznat, příčiny a co prevence?

Křečové žíly jsou velmi častým onemocněním, které postihuje mnoho lidí na světě, zejména ve středním a starším věku. Křečové žíly jsou jednak estetickým problémem, ale také mohou způsobit nepříjemné příznaky a postupné komplikace. V tomto článku se zaměříme na to, co to křečové žíly jsou, způsoby, jak je rozpoznat a také jak jim předcházet. Dále se zaměříme na to, jak si můžete na začátku pomoci sami, než se rozhodnete navštívit lékaře.

 

Křečové žíly

Co jsou křečové žíly a jaké jsou jejich příčiny?

Křečové žíly, známé také jako varixy, se řadí mezi civilizační choroby. Jsou to nateklé a zvětšené žíly, které výrazně vystupují na povrch kůže. Na první pohled vypadají vypoukle, zkrouceně a jejich barva je tmavě fialová až modrá. Křečové žíly se nejčastěji vyskytují na dolních končetinách, protože nesou váhu celého těla. 

 

U některých pacientů křečové žíly představují mírnou formu, tedy pouze kosmetickou nevzhlednost. Avšak, pozor na závažnější problémy, ty mohou způsobovat bolest chodidel nebo nohou a vyvolávat další komplikace, jako jsou například zánět žil či vznik bércových vředů.

 

Křečové žíly se obvykle vyvíjejí postupně a ze začátku nezpůsobují žádné bolesti. Dokonce ještě před tím, než se na nohou vystouplé křečové žíly objeví, mohou se objevit nenápadné příznaky, které naznačují, že dochází k nepříjemným změnám v nohou, na které je nutné se zaměřit. To se například projevuje pocitem těžkých a unavených nohou

 

Křečové žíly mohou být dány geneticky. To znamená, že pokud se někdo z vašich příbuzných potýká s tímto onemocněním, je i u vás o hodně vyšší riziko možného výskytu.

 

Hlavní příčinou křečových žil je většinou špatná a nebo jejich nedostatečná funkce, to znamená, že malé chlopně přestanou správně fungovat. V normálních a zdravých žilách probíhá krevní oběh plynule směrem k srdci. Krevní tok je kontrolován a usměrňován drobnými chlopněmi, které se periodicky otevírají a zavírají, aby krev mohla volně procházet. Avšak pokud dojde k oslabení či poškození těchto chlopní, krev může začít unikat zpět a hromadit se v žíle, což má za následek otok a zvětšení této žíly. Toto zvětšení žíly se označuje jako varikózní.

 

Existuje několik faktorů, které mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku křečových žil, jako například:

  • vyšší věk, což způsobuje snižování elasticity žil. Osoby nad 60 let mají křečové žíly častěji a trpí jimi až polovina! 
  • Obezita a nadváha.
  • Křečové žíly postihují častěji ženy než muže. To je z důvodu ženských hormonů, které uvolňují žilní stěny. 
  • V období hormonálních změn, tedy před menstruací, v těhotenství nebo během klimakteria může u žen docházet ke zvýšenému riziku.
  • Další příčinou je také fyzicky náročná práce, která vyžaduje dlouhé stání na místě.
  • Nevhodná obuv a těsné oblečení jsou dalšími možnými příčinami. 

Jak již bylo zmíněno, křečové žíly se řadí mezi civilizační choroby, protože příčina tohoto onemocnění může mít souvislost se špatným životním stylem, obezitou, nadváhou, nedostatkem pohybu nebo také zvýšenou fyzickou zátěží. 

Jak rozpoznat křečové žíly a jaké jsou příznaky?

K rozpoznání křečových žil je nutné pravidelné pozorování vašich nohou. Křečové žíly jsou obvykle viditelné pod povrchem kůže jako modře či fialově zbarvené vystouplé žíly. Mohou být zakroucené a často vypadají jako provazy nebo hady. 

 

Typické příznaky bývají často intenzivnější za teplého počasí nebo při dlouhodobém stání. Nicméně, mohou se značně zlepšit, když se rozhodnete pro chůzi nebo si dáte krátkou přestávku a zdvihnete nohy nahoru.

 

Mezi nejčastější příznaky patří:

  • bolesti nohou a těžké a unavené nohy. Postižené osoby mají nepříjemné pocity nebo bolesti nohou v noci, zejména po dlouhém stání nebo chůzi.
  • Oteklé nohy, které se objevují ve spodní části lýtek nebo v kotnících. 
  • Pálení a pulzování nohou.
  • Svalové křeče v nohou především v noci, kdy jsou nohy v klidu.
  • Svědění v oblasti křečových žil.
  • Změny na kůži, jako je suchá a tenká kůže na postižených žílách. Dále se může přidat také zbarvení nebo zhrubnutí kůže v postižených oblastech. 

Prevence křečových žil

Prevence je vždy lepší než léčba! Existuje několik možností, které můžete podniknout k tomu, aby se křečové žíly neobjevily, nebo aby se alespoň minimalizoval jejich výskyt.

  1. Pohyb a cvičení: pravidelný pohyb a cvičení posilují svaly nohou a zlepší cirkulaci krve, což může snížit riziko vzniku křečových žil. 
  2. Zdravý životní styl - zdravá strava: strava bohatá na vlákninu může pomoci udržet hmotnost a snížit riziko křečových žil. Nejlépe také když omezíte sůl v jídle, která není pro naše tělo příliš zdravá. 
  3. Zvedání nohou: pokládání nohou nad úroveň srdce na krátkou dobu může zlepšit krevní oběh v nohou. 
  4. Správné sezení: pokud máte sedavé zaměstnání, naučte se správně sedět. Správné sezení je s nohami v pravém úhlu k tělu. Nevhodné sezení jako křížení nohou nebo sezení s jednou nohou přes druhou omezují přirozený tok krve.
  5. Vhodná zdravotní obuv: noste vhodnou a pohodlnou zdravotní obuv. Vyvarujte se vysokým podpatkům a nebo naopak obuvi s placatou podrážkou, ideální podpatek se doporučuje asi 4 cm. 
  6. Omezení nošení těsného oblečení: vyvarujte se nošení těsných kalhot, punčoch a ponožek, ale také těsných a nepohodlných bot. 
  7. Sprchování střídavě teplé a studené vody: velmi účinná prevence proti vzniku křečových žil. 
  8. Kneippův chodník: můžete si vytvořit domácí variaci tzv. Kneippova chodníku. Napusťte si dvě nádoby s vodou – jeden lavor se studenou a druhý s teplou vodou. Do těchto lavorů položte oblázky. Pravidelně střídavě přecházejte z jedné nádoby do druhé.

Vhodná zdravotní obuv

Světle šedé dámské polobotky Amulet AM490
Světle šedé dámské polobotky Amulet AM490
Šedé dámské polobotky boty šíře H Axel AXCW065
Šedé dámské polobotky boty šíře H Axel AXCW065
Vínové dámské polobotky šíře H Axel AXCW032
Vínové dámské polobotky šíře H Axel AXCW032

Léčba křečových žil a kdy je nutná návštěva lékaře?

Pokud si všimnete příznaků křečových žil a vaše vlastní snahy o prevenci nepomohly, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Specialista na cévní nemoci by měl provést vyšetření a navrhnout případnou vhodnou léčbu.

 

Léčba křečových žil vždy závisí na stádiu onemocnění a také intenzitě. Léčba nejprve zahrnuje tzv. kompresní léčbu. Často se využívají kompresní punčochy, které pomáhají vytvořit tlak a nahrazují tak pevnost žilních stěn. Další možností léčby jsou intenzivní lymfatické masáže nebo koupele z kaštanu koňského

 

Na akutní obtíže, jako je otoky a silné bolesti jsou potřebné léky ve formě gelů, mastí nebo pilulek. 

 

Pokud léčba nepomáhá a křečové žíly jsou závažné je nutné přejít ke chirurgickému zákroku. Léčba prostřednictvím zákroku nabízí širokou škálu možností, jako je laserové ošetření, sklerotizace nebo operace v lokální anestezii

 

Součástí léčby neodmyslitelně patří dostatek pohybu, zdravá strava, vhodné doplňky stravy, vhodná zdravotní obuv a také omezení dlouhého stání a nesprávného sezení

 

Zdroje: NHS.uk, NHLBI.nih.gov, Womenshealth.gov

Image by Racool_studio on Freepik