Onemocnění periferních tepen (PAD): První kroky k prevenci a péči o vaše nohy

Onemocnění periferních tepen (PAD) představuje vážný zdravotní problém, který nejčastěji postihuje dolní končetiny, kdy zúžené nebo ucpané tepny snižují průtok krve právě do dolních končetin. V tomto článku se zaměříme na prevenci neboli první kroky, které můžete udělat sami, pokud se obáváte, že by onemocnění PAD mohlo být vaším zdravotním problémem.

 

 

Co je to onemocnění periferních tepen (PAD)?

Onemocnění periferních tepen (Peripheral arterial disease) nebo také zkráceně PAD je onemocnění především dolních končetin, avšak někdy se může vyskytovat na pažích. Je to stav, při kterém dochází k zúžení nebo ucpání tepen, které přivádějí krev ze srdce do nohou. Tyto zúžené nebo také ucpané tepny snižují průtok krve. Hlavní příčinou je nahromadění tukového plaku v tepnách, což se také označuje jako ateroskleróza. To pak může způsobovat bolesti nohou při chůzi (nazývané také jako klaudikace) a další závažné problémy.

 

Onemocnění periferních tepen (PAD) je chronické a dlouhodobé onemocnění, avšak jeho průběh lze pozitivně ovlivnit zdravým životním stylem.

Jak začíná PAD a jaké jsou nejčastější příznaky?

Příznaky se mohou projevovat postupně nebo až třeba ve stáří. Uvádí se, že mnoho jedinců nemusí při tomto onemocnění pociťovat žádné závažné příznaky ani viditelné problémy. PAD se může u některých jedinců zhoršovat rychleji, než například u jiných.

 

Nejčastější příznaky mohou zahrnovat bolesti nohou při chůzi, únavu nohou, ale také křeče nohou. Většinou se tato bolest rozvíjí a přidává na intenzitě při aktivitě, naopak se uvolňuje a odezní při odpočinku. Tato bolest se často objevuje v lýtkách, ale může se rozvinout také ve stehnech, kyčlích nebo hýždích. Postupně se může také objevit slabost, necitlivost nebo únava svalů. Silné bolesti nohou mohou ztížit chůzi nebo jiný druh fyzické aktivity. 

 

Další příznaky, které se mohou objevit jsou například:

  • Ostrá bolest chodidel a bolest v oblasti prstů. Někdy se může objevit bolest nohou v noci, která může narušovat a výrazně ovlivnit kvalitu spánku. 
  • Chladná chodidla.
  • Těžké a unavené nohy.
  • Výskyt zarudnutí nebo jiných barevných změn na kůži na dolních končetinách
  • Lesklá kůže na nohou nebo necitlivost či slabost nohou
  • Pomalejší růst nehtů na nohou. 
  • Výrůstky na nohou, které se velmi těžko léčí a odstraňují.

Jaké jsou rizikové faktory PAD?

Onemocnění periferních tepen (PAD) je dlouhodobá nemoc, která je často spojována s různými rizikovými faktory, které mohou zvyšovat pravděpodobnost jeho vzniku. Některé z těchto faktorů je možné odstranit změnou životního stylu, zatímco jiné není možné ovlivnit.

 

Rizikové faktory, které je možné ovlivnit: 

  • Kouření: Kouření je jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik PAD. Nikotin způsobuje zúžení tepen a zvyšuje riziko tvorby krevních sraženin.
  • Vysoký krevní tlak: Vysoký krevní tlak způsobuje poškození cévní stěny a může vést k tzv. blokování průtoku krve v tepnách.
  • Vysoká hladina cholesterolu: Vyšší hladina cholesterolu může vést k ukládání tukových plaků na stěnách tepen, což ztěžuje průtok krve.
  • Diabetes: Diabetes může způsobit poškození tepen a nervů, což zvyšuje riziko vzniku PAD. Správná kontrola hladiny cukru je zde klíčová.
  • Sedavý životní styl: Nedostatek fyzické aktivity může přispět k obezitě a zvýšenému riziku vzniku PAD. Pravidelná fyzická aktivita podporuje celkové zdraví cév a tepen.
  • Obezita: Nadváha a obezita zvyšují zatížení srdce a mohou přispět k vysokému krevnímu tlaku a diabetes, což jsou další rizikové faktory PAD.
 

Rizikové faktory, které není možné ovlivnit:

  • Věk: Stárnutí je spojeno s přirozeným opotřebením tepen a zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy.
  • Rodinná anamnéza: Genetika může hrát významnou roli v predispozici k ateroskleróze. Pokud měli členové rodiny PAD, může to zvýšit riziko i u vás.
  • Pohlaví: U mužů je obvykle vyšší riziko vzniku PAD než u žen, a to zejména ve stáří.
  • Chronická onemocnění: Některá chronická onemocnění, jako je revmatoidní artritida mohou zvyšovat riziko vzniku PAD.

Jaká je prevence PAD?

Prevence je klíčová. Kromě výrazných změn zdravého životního stylu je důležité pravidelně sledovat a kontrolovat svůj krevní tlak, hladinu cukru v krvi a také cholesterol a jeho hodnoty. 

 

Pokud máte v rodinné anamnéze vy nebo někdo jiný, onemocnění periferních tepen nebo k tomu máte sklony, buďte obezřetní.

 

Změna zdravého životního stylu zahrnuje:

  • Odvykání kouření, protože nikotin zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy. 
  • Pravidelné cvičení, ideálně chůze, umí zlepšit průtok krve a snížit tak hladinu krevního tlaku. 
  • Dodržování vyvážené a zdravé stravy s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, a naopak s vysokým obsahem vlákniny. Zdravá strava bohatá na ovoce, zeleninu a například na celozrnné produkty může snížit hladinu cholesterolu a podporovat celkové zdraví tepen. 
  • Dostatek pravidelného pitného režimu.
  • Sledování, kontrola a udržování optimální hladiny krevního tlaku, cukrovky a vysokého cholesterolu.
  • Používejte zdravotní obuv, která je pohodlná, a tím tak zmírňuje tlak na nohy a podporuje lepší krevní oběh.
  • Správná péče o nohy a pokožku nohou proti zabránění infekce a snížení rizika jiných komplikací. 
Béžové dámské polobotky
Béžové dámské polobotky
Bílé dámské nazouváky
Bílé dámské nazouváky
Růžové dámské lodičky na klínku
Růžové dámské lodičky na klínku

Jaké se léčí PAD?

Léčba onemocnění periferních tepen (PAD) zahrnuje celou řadu přístupů a je přizpůsobena individuálním potřebám pacienta. 

 

Prvním krokem je nesmírně důležitá změna životního stylu, dále je nutná konzultace s lékařem, který stanoví diagnózu a samotnou léčbu. 

 

Onemocnění periferních tepen není možné nijak vyléčit, protože neexistuje žádný účinný lék. Výrazná změna životního stylu může pomoci snížit progresi onemocnění. Dále je možné, aby lékař doporučil k léčbě těchto stavů léky na vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol, dále léky na zmírnění bolestí a podobně. 


Zdroj: cdc.gov, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org.