Revmatoidní artritida: Příznaky, léčba, a jaká je prevence?

Bolesti a další deformace nohou a kloubů mohou přinést do každodenního života nepříjemné problémy, ovlivňující nejen fyzické pohodlí, ale také celkovou kvalitu života. Mezi jednu z nejčastějších a nejbolestivějších forem těchto onemocnění patří artritida, stav, který postihuje klouby a často vede k nejen bolestivým, ale i deformujícím následkům, které jsou nevratné. Jak artritidě předcházet, jaké jsou její příznaky a jak vybrat vhodnou obuv?

Co je to artritida?

Artritida, lidově řečeno revma nebo také revmatoidní artritida je obecný termín označující zánět kloubů. Je to autoimunitní onemocnění, což znamená chronická nemoc imunitního systému, která postihuje klouby, nejčastěji kolena, zápěstí nebo prsty. V důsledku artritidy dochází k postupné degradaci postižené chrupavky, a v některých případech může dojít k jejímu úplnému rozpadu.

 

Typickou deformací nohy při revmatoidní artritidě je výrazně snížená klenba chodidla, přičemž přední část nohy vykazuje valgozitu, což je vbočenost kloubů. Pacient při chůzi chodí po vnitřní straně chodidla, a proto jsou zřetelné otlaky na ploše chodidla.

 

Existuje několik typů artritidy, z nichž nejčastější jsou revmatoidní artritida, osteoartritida a dnová artritida. Každý z těchto typů postihuje klouby odlišným způsobem a má specifické příčiny.

Jak artritida začíná a jaké jsou její rizikové faktory?

Přesné příčiny vzniku artritidy zůstávají stále neobjasněné. Artritida může postupovat pomalu a postupně, ale někdy se objeví i náhle. V počáteční fázi onemocnění lidé často zažívají zánět kloubů, který vede k bolesti kloubů, otoku nebo zarudnutím těchto postižených míst. Otoky kloubů se typicky vyskytují symetricky na obou stranách těla. Ztuhlost a otoky jsou nejvýraznější ráno a obvykle postupně odeznívají do jedné hodiny od probuzení a prvního pohybu. 

 

Klouby kolene a prstů jsou obvykle prvními postiženými oblastmi. S průběhem času se bolest postupně zintenzivňuje a šíří se na další části těla.

 

Jaké jsou rizikové faktory vzniku artritidy? 

  • Artritida se častěji vyskytuje u žen než u mužů.
  • Obvykle se objevuje ve středním věku, ale může postihnout i starší osoby nebo dokonce děti. 
  • Osoby, jejichž rodinní příslušníci trpí touto chorobou, mají zvýšené riziko výskytu artritidy. 
  • I když neexistuje přímý důkaz o dědičnosti této nemoci, předpokládá se, že se může dědit predispozice k ní
  • Kromě toho jsou ke vzniku artritidy také náchylnější kuřáci než například nekuřáci. 
  • Obezita také hraje velmi významnou roli. Lidé s vyšší váhou zatěžují nadměrně své kyčle, kolena a páteř, a rychleji se opotřebují jejich klouby.

Jaké jsou nejčastější příznaky artritidy?

  • Bolest kloubů a celková bolest nohou - postižený kloub bolí jak při pohybu, tak i často když je v klidu. Nebo se může vyskytnout z nenadání rušivá bolest nohou v noci
  • Bolest chodidel - při špatně zvolené obuvi, a při zánětu v kostech.
  • Otoky kloubů - zvětšení kloubu v důsledku nahromadění tekutiny.
  • Omezený pohyb - potíže s pohybem v postiženém kloubu.
  • Teplotní změny - kloub může být teplejší než okolní tkáně.
  • Citlivost kloubů na dotek.
  • Načervenalá postižená místa.
  • Zvýšená teplota celého těla.
  • Úbytek hmotnosti.
  • Ranní ztuhlost kloubů.
  • Únava

Jak se artritida léčí?

Pro zastavení nebo zhoršování se, této nemoci, hraje klíčovou roli včasná diagnostika a léčba artritidy. Někdy příznaky artritidy mohou připomínat symptomy jiných onemocnění, jako jsou například osteoartróza, což pak komplikuje právě diagnostiku artritidy.

 

V případě bolesti a otoků kloubů je důležité tyto zdravotní problémy včasně konzultovat s ošetřujícím lékařem, který buď přímo stanoví diagnózu nebo vás nasměruje na odborné oddělení revmatologie. Rychlá a správná diagnostika může výrazně ovlivnit průběh léčby a zlepšit prognózu pacienta s artritidou.

Léčba artritidy může zahrnovat rehabilitace, fyzioterapii nebo léky proti bolesti. V některých případech, kdy je již artritida v pokročilém stadiu je nutné učinit chirurgický zákrok.

TIP: Odborníci doporučují pacientům s artritidou pravidelnou chůzi nebo plavání.

Oteklé nohy berte vážně! Otok může být signálem i jiných závažnějších onemocnění. Může být například následkem zranění nebo signálem poruchy žilního a cévního systému a podobně. Otok může být také vedlejším účinkem některých léků užívaných při léčbě diabetu, vysokého krevního tlaku nebo deprese. 

Jakým způsobem lze artritidě předcházet?

Prevence artritidy zahrnuje udržování zdravého životního stylu, pravidelného cvičení, správnou váhu a vyhýbání se rizikovým faktorům, které mohou revmatoidní artritidu rozšířit. Péče o nohy zahrnuje pravidelnou hygienu, kontrolu nohou na příznaky problémů a nošení pohodlné a zdravé obuvi.

Bylinky, které jsou vhodné jako prevence proti artritidě, ale také mohou pomoci při léčbě, ač nemoc nevyléčí:

  • kopřiva,
  • kurkuma,
  • kozlík,
  • zázvor,
  • třezalka,
  • smetánka lékařská,
  • šalvěj. 

Pomůže vhodná zdravotní obuv?

Vhodná a pohodlná obuv může být také prevencí proti této nemoci. Obuv vybírejte s širší špičkou a dostatečným prostorem pro prsty. Tento tvar je vhodný pro nohy, protože pomáhá přirozenému pohybu a minimalizuje tlak na klouby. Nekupujte si boty, které vám jsou těsné a nepohodlné a zohledněte také tvar své nohy. Prsty, které se v botě kroutí nejsou pro vás vůbec vhodné a mohou vám způsobit i jiné nevratné deformace. Dbejte také na to, abyste nosili kvalitní obuv v každém období. Jakmile se vaše boty opotřebí, prošlapou, ztratí tvar nebo začnou propouštět vodu či prasknou, je nutné je vyměnit za nové.

Správná zdravotní obuv může mít významný vliv na pohodlí a pohyb pacienta s artritidou v nohách. Speciální ortopedické boty mohou poskytnout podporu, zmírnit tlak na postižené klouby a minimalizovat otoky. Nezapomeňte také na vhodné ortopedické doplňky, jako jsou kvalitní vložky, gelové polštářky nebo další pomůcky.

Béžové dámské polobotky
Béžové dámské polobotky
Bílé dámské nazouváky
Bílé dámské nazouváky
Růžové dámské lodičky na klínku
Růžové dámské lodičky na klínku

Zdroje: NHS.uk, Niams.nih.gov, MayoClinic.org, Sciencedirect.com