Jaké boty jsou pro chůzi ty pravé a jak si je vybrat

Vhodná obuv a správný postoj mají vliv na náš celkový zdravotní stav. Jak se správně obouvat, abyste předešli vybočenému palci nebo bolesti zad?

Vyhněte se vysokým podpatkům

„Co je krásné, to je zdravé,” říká ve své stand-up show Iva Pazderková alias Blbá blondýna a stojí přitom na vysokých lodičkách. Jejím doporučením se raději neřiďte. Právě tento typ obuvi vypadá módně, ale noha v něm trpí. Prsty jsou zkroucené do nepřirozené polohy a klenba nohy je ohnutá. Velmi rizikové je nosit vysoké podpatky každý den více jak osm hodin. Ideální výška podpatku u lodiček je 8 cm, u běžných bot 2, 5 až 4 cm. V takových botech můžete jít do práce i do restaurace na večeři a budete se v nich cítit pohodlně.

Tip na článek: 4 tipy, jak roztáhnout lodičky

Obuv vám musí dokonale padnout

Říká se, že i dokonalá bota na nesprávné noze je špatná bota. Co to znamená? Obuv vám musí dokonale padnout. Při nákupu obuvi si pohlídejte, aby boty:

  • tvarově i velikostně obepínaly tvar nohy,
  • neklouzaly,
  • nohu příliš nestlačovaly,
  • nebránily chodidlu v jeho přirozeném pohybu,
  • nedocházelo k deformaci prstů,
  • nedocházelo k otlakům,
  • umožnily pokožce volně dýchat.

Jen tak v botách vydržíte celý den, ujdete mnoho kilometrů a stále se v nich budete cítit skvěle.


Dámské zdravotní polobotky Axel

Dejte přednost přírodním materiálům

Jakému materiálu byste měli dát u bot přednost? Jednoznačně tomu přírodnímu. Je měkký, prodyšný a přizpůsobí se tvaru vaší nohy. Vyhněte se syntetickému materiálu, ten vaší noze škodí. Ideální je kůže nebo textil, ale pozor. Bota musí držet pevně na noze a zároveň být dostatečně prodyšná.

Vsaďte na zdravotní obuv

Lehká jako pírko, perfektně kopíruje tvar nohy a tlumí nárazy při chůzi. Přesně taková je zdravotní obuv. Jakmile ji jednou obujete, už nebudete chtít jinou. Zdravotní obuv má mnoho předností. Je lehká, při chůzi se ohýbá, tlumí nárazy, je prodyšná a poskytuje dostatečný prostor pro nohy. A nemusíte se bát jejího vzhledu. V dnešní době seženete kvalitní, moderní a zároveň zdravotní obuv, kterou si rádi obujete do práce i na procházku.

Bude vás zajímat: 7 důvodů, proč nosit kvalitní zdravotní obuv

Pánské zdravotní polobotky Koma
Dámské zdravotní polobotky Axel
Popis obrázku 2
Černé zdravotní nazouváky Arno

Pozor na ploché nohy

Cítíte se po chůzi unavení, otékají vám nohy a cítíte bolest zad či hlavy? Možná za to mohou ploché nohy, na které trpí podle ortopedů až 80 % lidí. Prevence plochých nohou je jednoduchá, ale musí být pravidelná. Patří do ní hygiena, speciální cviky a kvalitní obuv. Nezapomeňte na pravidelné cviky, které vám doporučí váš ortoped. Velmi prospěšná je také masáž nohou nebo návštěva fyzioterapeuta.

Při vbočeném palci volte gumičkovou obuv

Vbočený palec je deformace nohy, která může být velmi bolestivá a také neestetická. Tato vada je genetická, ale projeví se dříve, pokud máte nadváhu, špatně o nohy pečujete nebo nosíte nevhodnou obuv. Nevhodná je jakákoliv obuv, která vám nesedí. Naprosto ideální je pro vybočený palec gumičková obuv. Jak název napovídá, je vyrobená ze vzájemně spletených gumiček a proto je pružná a poddajná. Tento typ obuvi vám zaručí komfort a pohodlí po celý den.

 

Gumičková obuv na klínku Tutti Frutti